Infekce v šestinedělí

Infekce v šestinedělí, nazývané dříve “horečkou omladnic”, je souhrnný název pro řadu chorobných stavů, jejichž společným znakem je zvýšená teplota až horečka, která je příznakem zánětlivého procesu nejen rodidel, ale i močových cest, žil, prsu, žlučových cest i celkových onemocnění – chřipky, angíny apod.

Původci infekce rodidel jsou mikrobiální druhy osidlující zevní rodidla a pochvu nebo mikroby zavlečené do pochvy a na zevní rodidla při vyšetřování, diagnostických anebo léčebných výkonech apod. Z infikovaného ložiska se zánětlivý proces může šířit do děložní dutiny, do vejcovodů až na pánevní pobřišnici. Průběh puerperální infekce závisí na virulenci mikroba a jeho množství, na způsobu a době vzniku infekce a na celkové obranyschopnosti organismu matky.

Projevy infekce jsou místní a celkové. Každá lokální infekce však může přejít v celkovou. Léčení doporučí lékař.

Infikovaná porodní poranění na hrázi, poševních stěnách a na děložním hrdle zduří, jsou překrvená, odměšují hnisavý sekret. Sutury (sešitá poranění) se rozpadají, rána se pokrývá novotvořenou tkání – granulacemi. Někdy se na místě poranění vytvoří vředy. U větších poranění bývají zduřené tříselné uzliny a teplota je zvýšená. Nezbytná je zvýšená hygiena a opatření proti přenosu infekce na prsy a na novorozence.

Lochiometra je městnání očistků vyvolané někdy retroverzí-flexí – zvrácením puerperální dělohy dozadu, jindy spasmem vnitřní branky děložního hrdla anebo prosáknutím při zánětu děložní sliznice. Děloha je zvětšená, bolestivá, teplota zvýšená až na 39 °C, s třesavkami, bolestmi hlavy. Prevencí lochiometry je časné vstávání po porodu. Někdy je třeba uzavřené hrdlo rozšířit (dilatovat), očistky vypustit a vzorek zaslat na kultivaci k zjištění mikrobiálních druhů v děložní dutině.

Poporodní zánět děložní sliznice je nejčastější formou puerperální infekce. Začíná obvykle zvýšením teploty, bolestmi hlavy a v podbřišku, páchnoucími očistky. Děloha se pomalu zavinuje, je zvětšená, prosáklá a citlivá. Často se očistky městnají, vytvářejí lochiometru a děložní fundus vystoupí výše. Častá jsou i vleklá, někdy občasná, nepříliš intenzivní krvácení

Pokud se chcete dozvědět více, klikněte na www.porodnice.cz

Odborný článek