Moje monarchie. Pošlete fotografie svých předků do Národního muzea a staňte se spoluautory výstavy Člověk ve fotografii!

Moje monarchie. Pošlete fotografie svých předků do Národního muzea a staňte se spoluautory výstavy Člověk ve fotografii!  - obrázek
Moje monarchie. Pošlete fotografie svých předků do Národního muzea a staňte se spoluautory výstavy Člověk ve fotografii! - obrázek

 

Uchovejte rodinnou historii v Národním muzeu! Prozkoumejte rodinná alba a pošlete nám fotografii svých předků z období konce 19. a počátku 20. století. Vytvořte tak společně s námi výstavu Člověk ve fotografii, která se pořádá v rámci výstavního cyklu Monarchie. Vaši rodinnou historii nám zasílejte prostřednictvím webových stránek cyklu Monarchie (monarchie.nm.cz). Výstava Člověk ve fotografii je k vidění v Nové budově Národního muzea od 13. prosince 2012.  

 

Fotografie, zdánlivě autentické zobrazení skutečnosti, existuje již plných 185 let. Je to velmi krátká doba v porovnání s malířstvím či grafikou, a přesto je dnes považována za umění. Fotografie je ale i součástí každodenního života společnosti i jednotlivců. Výstava Člověk ve fotografii se věnuje právě tomuto aspektu a představuje každodennost v letech 1848 až 1918 v různých podobách a situacích. Na výstavě budou prezentovány fotografie z oblasti kultury, sportu, cestování nebo rodinných slavností či nezvyklých situací. Součástí výstavy se může stát i Vaše rodinná fotografie!

Vytvořte s námi výstavu a soutěžte o knižní ceny!

Kousek historie má každý z nás doma, a to v rodinných fotografických albech. Jak žili naši předkové v období rakousko-uherské monarchie? Kdo byli? Odkud pocházeli? Jaké bylo jejich povolání? Známe je vůbec? Poznejte lépe svou rodinnou historii při příležitosti konání výstavy Monarchie. Pokud nám pošlete své dobové rodinné fotografie vzniklé do roku 1918 do Národního muzea, můžete se stát spoluautory výstavy Člověk ve fotografii a zapojit se do soutěže o knižní ceny.

Jak nám můžete poslat příběh své rodiny?

Zapojit se může každý – jednotlivec, rodina či třída. Princip je jednoduchý – stačí nahrát naskenovanou fotografii svých předků ve formátu jpg prostřednictvím webového formuláře Moje monarchie (monarchie.nm.cz/moje-monarchie/). Při nahrávání fotografie je potřebné vyplnit několik políček se základními kontaktními údaji a souhlas se zveřejněním fotografie na výstavě. Druhou možností, jak se můžete zapojit, je zúčastnit se sběrného dne přímo v Nové budově Národního muzea 19. 1. 2013. Fotografii naskenujeme a zadáme do systému. Vybrané fotografie se stanou součástí výstavy a budou pravidelně obměňovány. Zájemci si mohou prohlédnout vložené fotografie i na webovém portálu www.esbirky.cz.

Témata: