Pitný režim dětí

Pitný režim dětí - obrázek
Pitný režim dětí - obrázek

Nechcete, aby mělo vaše dítě problémy se soustředěním, aby jej bolela hlava a aby bylo podrážděné? Pak nezapomeňte sledovat, kolik vypije denně tekutin.

Děti si o pití, nenabízíte-li jim sladké kolové limonády, zpravidla neříkají tak často, jak by měly. Loknou si ve škole při obědě, vypijí pár skleniček doma k večeři, půl litru vody si dají při sportu. Přitom správný pitný režim je pro děti stejně důležitý jako zdravá výživa.

Málokdo z nás ví, že lidské tělo tvoří zhruba z pětapadesáti procent voda. U novorozenců pak toto procento šplhá až na 70, u školáků se pohybuje kolem 60. „I přesto, že dítě vodu vstřebává rychleji než dospělý, necítí žízeň tak silně, aby cíleně vyhledávalo tekutiny,“ říká pediatr MUDr. Petr Tláskal, CSc., z 1. dětské kliniky fakultní nemocnice v pražském Motole. „Díky tomu může dítě dlouhodobě trpět jejich nedostatkem ,“ dodává.

Následky tohoto deficitu pak bývají frenzied. Od únavy a ztráty koncentrace až po ukládání odpadních látek, které jsou rozpustné ve vodě, v organismu. Dlouhodobý mírný nedostatek tekutin mùže podnítit i tvorbu močových nebo žlučových kamínků.

vodaTo, kolik by mělo dítě správně vypít tekutin, záleží na mnoha okolnostech. Jednou z těch nejdůležitějších je však hmotnost dítěte „Například dítě, které váží 20 kilogramů, by mělo běžně dostat do těla asi 1 a půl litru tekutiny denně. Třicetikilové dítě potřebuje denně asi 1,7 litru a dítě vážící 45 kilogramů asi dva litry,“ dodává MUDr. Tláskal. Jinými slovy, s váhovým přírůstkem se potřeba denního příjmu tekutin dále zvyšuje. „Dospělý člověk by měl vypít asi 2,5 až tři litry tekutin denně,“ podotýká.

Dostatek pití by měly mít děti během celého dne, a to včetně snídaní a sportování . Během něho jsou totiž vedle vody z těla odplavovány i důležité minerály pro správnou funkci lidských buněk jako je sodík či draslík a hořčík.

Tato ztráta se sice neprojevuje žízní, tím spíše je ale třeba vyplavené prvky nahradit. Mezi vhodné nápoje pro děti proto patří ty, které to dokáží, tedy zejména jemně nasycené minerálky s nižším a vyváženým obsahem minerálních látek.

 

 

zdroj: Lidové noviny, Ordinace.cz