Prezervativ, kondom

Prezervativ, kondom

(mužská bariérová antikoncepce)

 

Princip metody

Prezervativ je gumový návlek na penis, který  brání spermiím v cestě do ženského pohlavního ústrojí. Některé kondomy navíc obsahují látku, která má schopnost poškodit spermie,  takzvaný spermicidní přídavek.

 

 

Není známo, kdo vymyslel první kondom. Historické prameny sahají hluboko, až do antického Řecka. Krétský král Mínós podle antické báje chránil své milenky před vlastním začarovaným semenem, které mělo obsahovat hady a štíry, tak, že si na penis navlékal kozí močový měchýř. Praktikoval tak vlastně bariérovou ochranu před přenosem pohlavní choroby. O Japoncích se tvrdí, že v dávné minulosti používali kondomy z kůže, a o Afričanech a Evropanech, že používali kondomy z ovčích střev. V šestnáctém století Gabriel Fallopio vymyslel kondom z navlhčeného jemného plátna, který se používal dalších 400 let. Ve své době však sloužil spíše jako ochrana proti pohlavním nemocem než jako zábrana početí.

Teprve zhruba od 18. století začaly kondomy plnit funkci ochrany před nežádoucím otěhotněním. Používala se zvířecí střeva a rybí měchýře. Od poloviny 19. století byla k jejich výrobě používaná guma.

 

Dnes se nejčastěji jedná o latexový nebo polyuretanový elektronicky testovaný materiál. Pokud je používán správným způsobem, je  spolehlivou antikoncepční metodou.  Prezervativ se navléká na ztopořený penis před jeho zasunutím do pochvy. Zní to jako samozřejmost, avšak v praxi se lze setkat s tím, že muž zahájí soulož bez ochrany a teprve před ejakulací styk přeruší, navlékne kondom a pohlavní styk dokončí. Nebere se tak ohled na možnost tvorby předejakulační tekutiny, která může obsahovat  spermie,  jež mohou pochopitelně způsobit oplození.

 

Na konci kondomu je rezervoár na ejakulát. Udává se, že  by rezervoár měl být prázdný a že by neměl  obsahovat vzduch,  jinak že se zvyšuje riziko prasknutí. Z fyzikálního hlediska je tento návod mírně matoucí. A představa, že se muž a žena snaží před pohlavním stykem docílit vzduchoprázdného rezervoáru kondomu po nasazení na penis, zcela oprávněně vzbudí usměv nejen čtenáře, ale i praktikanty. S nadsázkou lze doplnit – také antikoncepce, protože jak říkají odborníci sexuologové, smích  pohlavnímu styku zásadně škodí. 

 

Po ejakulaci je pak třeba kondom u kořene penisu přidržet, protože z ochablého penisu může snadno sklouznout a obsah se dostat  do pochvy. Po vyjmutí kondomu se snadno zkontroluje jeho celistvost. Opakované používání jednoho kondomu je nepřípustné. Použití vlastního lubrikačního  (pro zvýšení kluzkosti) oleje může narušit jeho integritu. Většina kondomů je lubrikována přímo výrobcem.

 

I výroba kondomů podléhá vývoji a módě. Dnes jsou v komerční nabídce kondomy, které obsahují aromatická vůně, atraktivní barvy, mohou být dokonce svítící a různě zdobené.

 

 

Výhody 

 

 

Výhodou je, že k zakoupení kondomu  není  třeba lékařský předpis, je tedy volně dostupný, dokonce v automatech na veřejných prostranstvích apod. Při správném použití se jedná o průměrně spolehlivou antikoncepční metodu. Pokud není jeden partnerů alergický na použitý materiál (latex nebo silikonový olej), je zcela zdravotně neškodný. Alergie se může projevit buď místně, zarudnutím, puchýřky nebo svěděním kůže penisu, popřípadě celkově, a to opět kožními změnami a svěděním kůže celého těla. Naopak je často doporučována jako ochrana před přenosem pohlavních chorob, avšak toto neplatí ve 100 %.

Kondom lze také použít v léčbě  některých případů imunologické neplodnosti a pokud muž trpí předčasnou ejakulací. U mužů s předčasným výronem semene může kondom navodit slabší dráždění penisu, což  obvykle umožní  prodloužit trvání pohlavního styku.

 

Nevýhody

Některé páry ruší nutnost manipulace s kondomem před zahájením pohlavního styku. Někteří muži uvádějí snížení příjemných pocitů při styku. Hlavní nevýhodou kondomu je jeho jen  průměrná spolehlivost (ve srovnání s nejúčinnějšími antikoncepčními metodami). Doporučuje se proto kombinovat použití kondomu s nějakou další antikoncepční metodou, např. tablety. Dnes vystupuje do popředí především hygienický a epidemiologický význam kondomu (zábrana přenosu pohlavních chorob), a jeho antikoncepční efekt spíše ustupuje do pozadí.

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Ivana Ašenbrenerová

Z připravované knihy o těhotenství a porodu

Odborný článek