Příchod z porodnice

Každá maminka se těší, až její pobyt v nemocnici bude u konce a ona pojede se svým miminkem domů. Těší se, až svoje děťátko uloží do pečlivě nachystané, nadýchané postýlky, až jej poprvé vykoupe v jeho vlastní vaničce, a hlavně se nemůže dočkat, až budou doma společně všichni – i s novopečeným tatínkem.

Jenže takový přechod domů je kromě těchto kratochvílí spojen i s notnou dávkou zátěže, která novopečenou maminku čeká. A proto je zcela logické, že do starostí o miminko a potažmo i celou domácnost, se zapojí i ostatní členové rodiny.

Maminka je po porodu ještě stále oslabená a neustálá péče o novorozeně ji zaměstná opravdu vydatně. Musí být svému dítěti neustále k dispozici a brzy se může cítit velmi vyčerpaně.

Snad každá mladá matka trpí nejvíce nedostatkem spánku.

„Spánek je pro šestinedělku nesmírně důležitý, jak pro načerpání tělesných sil, tak i pro nezbytný duševní odpočinek. A tak je třeba věnovat spánku nejméně sedm hodin denně. Proto bývá dobré si aspoň jednou nebo dvakrát během dne zdřímnout. V noci by se měli v péči o kojence střídat členové rodiny, matka nebo manžel. Bylo by z lidského hlediska nepřípustné a zdraví škodlivé, kdyby měla šestinedělka držet „denní i noční službu“ u kojence každodenně sama. Vydatný spánek je naprosto nezbytný, má-li mladá maminka bez újmy na zdraví plnit náročný denní program“, uvádí ve své publikaci „Budeme mít děťátko“ její autor Stanislav Trča.

Dále zdůrazňuje, že: „Šestinedělka i dítě mají po propuštění z porodnice přijít do vzorně čistého domácího prostředí. Proto je třeba, aby manžel nebo matka nedělky včas vyčistili byt. Je třeba umýt podlahu, vyklepat koberce, umýt okna, vyprat záclony, setřít z nábytku prach. Byt musí zářit čistotou. Manžel si samozřejmě musí uvědomit, že šestinedělka nemůže při nejlepší vůli vykonávat všechny své dřívější povinnosti, jako nákup potravin, přípravu jídla, úklid bytu, péči o starší děti apod., a navíc ještě převzít veškerou péči o kojence. Vždyť praní plen, kojení, koupání novorozence i noční vstávání k dítěti si vyžádá mnoho času i tělesných sil. Je proto nutné, aby mladé mamince někdo z nejbližších členů rodiny nebo z příbuzných pomáhal.“

Žádná maminka by neměla zanedbávat ani své stravování, zejména, pokud kojí.

„Jídelníček mladé maminky má obsahovat pestrou stravu. Má v něm být zastoupeno co nejvíce syrového ovoce i zeleniny, dostatek mléka, mléčných výrobků i masa, brambory, velmi málo moučných jídel a téměř žádné sladkosti. Pokud jde o množství jídla, neplatí žádné přesné pravidlo, kolik jídla má šestinedělka sníst. Protože se organismus má vrátit do stavu před těhotenstvím, je třeba dbát na to, aby se i tělesná hmotnost vrátila k výchozí hodnotě na začátku těhotenství.

Proto je užitečné mít doma malou osobní váhu a kontrolovat tělesnou hmotnost pravidelně každý týden“, říká Stanislav Trča a pokračuje: „Kojící maminka má denně vypít více tekutin než nekojící žena, protože určitá část tekutin se spotřebuje při tvorbě mléka. Vzhledem k tomu, že dospělá žena potřebuje denně vypít nejméně 1,5 l tekutin, musí kojící šestinedělka vypít za den přes 2 l.“

A kdy má maminka poprvé vyjít s miminkem na procházku?

„První dva až tři dny po příchodu z porodnice bývá mladá maminka tak zaměstnána organizováním domácích prací, že se nemůže vydat na procházku s dítětem. Ale nejpozději čtvrtý den by přece jenom měla vyjít. Záleží přitom na roční době, na počasí, na okolí domu, v němž bydlí apod. K první vycházce s kojencem je ovšem nejvhodnější den bez větru, bez mrazu a bez deště.

V parném létě se hodí k první vycházce večerní chládek, v zimě naopak odpolední doba. A bude vhodné, když při první vycházce někdo mladou maminku doprovodí: matka, manžel nebo aspoň přítelkyně. Vhodnou přípravou na první vycházku je přecházení po pokoji při otevřeném okně a tělesné cvičení,“ radí Stanislav Trča.