Rady venkovského lékaře - BOLEST HLAVY

Rady venkovského lékaře - BOLEST HLAVY - obrázek
Rady venkovského lékaře - BOLEST HLAVY - obrázek

Jedna z nejčastějších obtíží, která lidi provází. Když chceme provést nějaký učený výklad, tak je dobře si látku nějak rozdělit. Jeden z našich starých učitelů při zkouškách s moudrým úsměvem říkal: „Pane kolego, když o této věci víte h…o, tak mi ho tu alespoň rozdělte za a), za b) za c). „Takže za a)…“

Příčina, proč hlava bolí, může být jinde v těle. Úporné bolesti hlavy bývají při vysokém krevním tlaku. Proto by měl být nemocný s bolestí hlavy (dále BH) vyšetřen vždy celkově. Mezi bolesti mající příčinu mimo hlavu můžeme zařadit i bolesti od krční páteře, snad nejčastější u lidí se sedavým zaměstnáním, kteří něco celý den píšou.

Mezi BH způsobené věcmi v hlavě, ale mimo lebeční dutinu patří bolesti vyvolané namáháním oka při špatné akomodaci, špatně vidíme do dálky nebo na blízko a namáhám svaly, aby s tím něco udělaly, máme přimhouřené oči a křeč v mimických svalech. Často je BH od zubů. Bolí-li klubající se osmička, nevíme, co nás vlastně bolí. Mozek sám o sobě nebolí. Mezi nejčastější bolesti v oblasti nitrolebeční patří migréna. Její příčinou je určitá porucha prokrvení v některé části mozku. Jde o úpornou tupou bolest, kterou provází zvracení. Je to jedna z mála příčin BH, kde hraje roli dědičnost.

Většina příčin BH je banální. Únava, hlavně duševní, pobyt v zakouřené, nevětrané místnosti, práce při špatném osvětlení, při které špatně sedíme. U mnoha lidí BH zmizela, když zjistili, že mají mít židli tak daleko od země, aby ohnutá kolena svírala pravý úhel, a stůl tak vysoko a daleko od sebe, aby lokty položené na stůl svíraly rovněž pravý úhel. Obrazovka počítače má být v úrovni vašich očí a špatná není ani opěrka hlavy.

Nefouká vám v autě na krční páteř? Sedíte v autě dobře, nejste v sedačce zhroucení nebo natažení? Vidíte dobře? Vidíte dobře i v posteli, když čtete? Jíte pravidelně? Bolest hlavy může být vyvolána sníženým obsahem cukru v krvi. To je ostatně hlavní příčinou bolestí hlavy při kocovině. Alkohol je metabolizován přednostně, vyčerpány jsou půdovky společné pro spalování alkoholu a cukru. Protože jde hlavně o vitaminy ze skupiny B, tak tady pomáhá sladká šumivá vitaminová B bomba. Takže zacvičit si občas, alespoň s krční páteří, vyvětrat, nestydět se za brýle, vyspat se pořádně a často jíst malá množství jídla. A hlavně se netrápit volovinami. A projít se hodinu v lese se psem. A až tohle všechno splníte, tak teprve přijďte pro prášky, stejně žádné nedostanete.

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře 26

Témata: