Rady venkovského lékaře - OBEZITA

Rady venkovského lékaře - OBEZITA - obrázek
Rady venkovského lékaře - OBEZITA - obrázek

Kolik je nás obézních v Čechách? Miliony. Nevěříte? Prý třetina dospělých žen a já nevím kolik mužů. Je to dobře, nebo špatně? Obézní funí, při zavazování tkaniček u bot vypadají jako lovci perel a musí se občas nadechnout (pan Menšík při vyprávění o tatínkovi). Mívají vysoký tlak, bývají ohrožení aterosklerózou a všemi problémy, které špatné cévy přinášejí, od infarktu až po mozkovou mrtvici.

Někteří ani nevypadají hezky a někdy se začnou nad svou váhou zamýšlet. Je dobře, je-li to dříve, než když je začnou z mořských pláží při letní dovolené tahat příznivci Greenpeace zpátky do moře… A co teď? Chtějí zhubnout. A stávají se obětí, surovinou průmyslu na hubnutí. Štíhlá děvčátka v krásně vystříhaných kalaneticko-aerobických trikotech je nutí denně přihopsat hodiny. Novodobé mučicí mechanismy ve fitcentrech jim slibují bleskovou změnu z dobromyslného tlouštíka v Arnolda Schwarzeneggera. Navíc stovky firem nabízejí čaje, prášky, výtažky, emulze atd., po nichž s zaručeně zhubne. Upocení tatíci vrazí tisíce do soupraviček firmy Adidas a supí lesoparky. Hurá, po tom všem zhubneme o deset anebo i více koligramů. Ale za čtrnáct dnů jsme tam, kde jsme byli.

Většina z nás (samozřejmě lehce) obézních má totiž to, jak bude v těle spalovat živiny, a tudíž i jak bude vypadat, již od maminky a tatínka od té chvíle, v níž se měli tolik rádi, naprogramováno. Takže co s tím. Vzdáme to? Ale ne. Udržujme takovou váhu, která nám nebrání zavazovat si boty a nenutí nás zastavit při výstupu do druhého patra. Hubněme, abychom snížili zvýšený krevní cukr a aby poklesl zvýšený krevní tlak. Hubněme pomalu. Nedaří-li se nám to, pak nepropadejme zoufalství. Vzpomeňte na Jana Wericha, jak si v jednom filmu ulevil: „Hubenej, protivném…“ Ostatně Jan Werich uměl nosit svou nepochybně obézní postavu s noblesou.

Jak zhubnout? Omezit pivo na nejmenší možnou míru. Nejíst sladkosti. Vyměnit knedlíky za těstoviny. Jíst hodně vlákniny. Zelenina, cornflakes, ovoce, bílá masa a zvěřina místo vepřového. Ryby. Hlavně nehladovět, jíst často a mít po ruce vždy něco, do čeho je možno se zakousnout. Ideální je, je-li to lidské maso, které vás má rádo, protože pak máte naději na pokles váhy na základě příjemného výdeje energie. Neběhejte, neničte si obezitou rozviklané klouby. Plavejte, jezděte na kole a vyražte denně na procházku. Jděte tak rychle, až se začnete trochu potit. A když se svalíte k televizi a máte hlad, co takhle ryzlink, jablko a sýr?

 

 

Zdroj: Rady venkovského lékaře,
doc. MUDr. Ivan Novák, CSc.

 

Témata: