Šestinedělí - pobyt v nemocnici

Z porodního sálu budete převezena i s děťátkem na oddělení šestinedělí. V dobách po 2. světové válce doporučili někteří světově proslulí dětští lékaři, aby novorozenci byli umístěni na speciálních pokojích odděleně od svých matek. Vycházelo se přitom z předpokladu, že se tak zabrání případnému přenášení infekce z matky na dítě a že dětem bude možno poskytnout maximální odbornou péči.

Kojenci byli v předem stanovenou dobu přinášeni pouze ke kojení na pokoje maminek. Předpokládalo se také, že nedělky budou mít více času k odpočinku i spánku, poněvadž nebudou rušeny křikem novorozenců.

Ale objevily se i nevýhody. Infekce se vyskytovaly dál – přes všechnu snahu i vědecké pokroky. Někteří kojenci odmítali podřídit se naordinovaným časům ke kojení, a tak je sestry musely dokrmovat z lahvičky. Děti pak bylo nutno předčasně odstavovat, protože pití z lahvičky bylo snazší.

A tak se podle návodu dětských lékařů přešlo na jinou metodu, vyzkoušenou anglickými odborníky. Říká se jí “rooming-in”. Spočívá v tom, že matka žije se svým dítětem ve společném pokoji. Pod vedením zdravotnického personálu se sama o dítě stará a kojí je podle potřeby, kdykoli má dítě hlad.

Možná že se na oddělení šestinedělí setkáte s oběma způsoby. Některé maminky dávají přednost být na společném pokoji s dítětem, jiné si naopak rády odpočinou po porodu a přenechají péči o dítě v prvních dnech odborně vyškolenému zdravotnickému personálu.

Ať tak či onak, denně k vám přijde na vizitu porodník a zkontroluje váš zdravotní stav. Každý den přijde i dětský lékař a podá vám informace o vašem děťátku.

Využijte těchto vizit lékařů a ptejte se na vše, co je vám nejasné. Na oddělení šestinedělí zůstanete i s dítětem přibližně 4–7 dní, případně déle. Záleží na tom, jak dítě prospívá a jak dlouhou dobu budete potřebovat na zotavení po porodu.  

     

Odborný článek