Vědci: děti pláčí již v matčině těle

__ADV__Vědci, kteří měli v úmyslu zkoumat účinky nikotinu a kokainu na lidský plod, překvapivě zjistili, že děti pláčí již v matčině těle.  

 

NEW YORK - Australsko-americký tým sledoval jedenáct plodů, kterým bylo osmadvacet týdnů. Plody reagovaly na krátké a hluboké tóny pohyby, jež činí novorozenci při pláči. Jeannine Gingrasová ze Severokarolínské univerzity v americkém městě Chapel Hill se svými kolegy sdělila v odborném časopisu Archives of Disease in Childhood, že schopnost plakat se u dětí rozvíjí již před narozením.

Badatelé chtěli původně pozorovat odchylky v chování plodů, jejichž matky kouří nebo konzumují kokain. Proto vytvářeli hluboké vibrující zvuky a monitorovali chování dětí ultrazvukovými přístroji.

Obdobné chování

Plody při tom podobně jako novorozenci otevíraly ústa, pohybovaly směrem dolů jazykem, jako by se snažily dlouze vydechnout, a činily pohyby jako při hlubokém výdechu. Posléze se opět uklidnily. Stejně se chovaly děti matek, které nekouřily a nepožívaly kokain.

Plody plakaly jen při hlubokých tónech. Z toho vědci usoudili, že tento podnět vnímaly jako negativní a byly s to na něj reagovat.

Takovéto chování vyžaduje, aby byly rozvinuty odpovídající smyslové orgány a ty oblasti mozku, jež zpracovávají emoce a spojují je s motorickou odpovědí. Komplexní motorická odpověď je možná také jen tehdy, je-li koordinováno obličejové svalstvo, dýchací cesty a dýchání.

 

zdroj: ČTK

Témata: