PharmDr. Jana Řežábková

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 3716
Dotazy pro PharmDr. Janu Řežábkovou
22. 2. 2017
otázka
Dobry den, mam dotaz ohledne ockovani proti zardenkam a tehotenstvi. Ted mam 9mesicniho chlapecka a v tehotestvi mi zjistili ze nemam zadne protilatky. Tehotenstvi probehlo v poradku a dnes jsem dostala druhou davku vakciny. Muj dotaz je za jak...
odpověď
Neuvádíte, jakou vakcínou jste byla očkována. V případě kombinovaného přípravku Priorix je doporučováno oddálit těhotenství alespoň o 1 měsíc od ukončení očkování, lépe až 3 měsíce. Pokud ale očkování náhodně zasáhne do období neplánovaného početí,...
11. 2. 2017
otázka
Dobry den, k lekum olwexya jsem dostala antibiotika Rovamycin, chtela bych se zeptat, zda je mozne jeste k temto lekum uzit ACC, pripadne Prospan....na noc Sinecod. Dekuji moc za odpoved
odpověď
Ano, k vaší dlouhodobé medikaci je možné současně užívat léčiva ordinovaná k léčbě akutní respirační infekce.  
11. 2. 2017
otázka
Dobry den, mam opakovane zapaly mocovych ciest liecene posl.krat biseptolom. Podstupila som cystoskopiu vsetko v poriadku a laboratorne vys. ukazalo e.coli. Mozem uzivat urovaxom, ked kojim. Maly ma 18 mesiacov. Dakujem Vam
odpověď
Uro-Vaxom obsahuje výtažek z bakterie, která je přirozenou součástí střevní mikroflóry, užívání při kojení je s opatrností možné. Při vámi uvedených potížích doporučuji užívat také doplňky stravy s obsahem extraktu z brusinek a D-manosou (např....
6. 2. 2017
otázka
Dobrý den, lze prosím k léku Olwexya 75mg 0-0-1 užít společně sirup na kašel Stoptussin? děkuji moc za odpověď
odpověď
Ano, souběžné užívání obou léčiv je možné.
1. 2. 2017
otázka
Dobrý den, jsem v 35tt a kolem konečníku mi vystouply hemeroidy (nejsou nijak bolestivé ani nekrvácí). Paní doktorka mi doporučila Mobivenal Simple 3x děnně po 2 tabletách 5 dní ....neublíží to miminku? není ta dávka vysoká? Děkuji za odpověd.
odpověď
V případě akutní ataky hemoroidálního onemocnění je uvedené dávkování v pořádku a to i v těhotenství. Po 4-5 dnech užívání počáteční dávky 6 tablet za den (3x2) snižte na celkové množství 4 tablety za den (2x2) na dobu 3 dnů a dále v případě potřeby...
1. 2. 2017
otázka
Dobrý den, paní doktorko, prosím o zodpovězení dotazu. Kojím 3 měsíční miminko, beru na úzkosti a deprese Sertralin 25mg, paní doktorka mi navrhla kvůli stavu zvýšit dávku na 50mg. Stále bych ráda kojila, je to bezpečné, pokud si na noc po kojení...
odpověď
Ano, optimálním načasováním užití léku a pouzou v kojení (podání umělé mléčné formule) vhodně omezíte možný vliv na kojené dítě. Nicméně plné kojení není vyloučeno ani s dávkou 50mg/den.
1. 2. 2017
otázka
Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz týkající se použití krému Rosalex v 3.trimestru těhotenství. Rosacea se mi nyní velmi zhoršila, bežné krémy z lékárny nepomáhají. V minulém těhotenství se mi Rosacea zhoršila až po porodu, nyní již v těhotenství....
odpověď
Předpokládám, že máte na mysli krém Rosalox. Lokální použití na omezené plochy pokožky by v této fázi těhotenství nemělo vadit.  
1. 2. 2017
otázka
Dobrý den, paní doktorko! Ráda bych se zeptala, jaká je propustnost látek přes nehet do těla? Kojím měsíční miminko a ráda bych si udělala gel lak. Ve složení jsem našla látku (, BIS-TRIMETHYLBENZOYL PHENYLPHOSPINE OXIDE), která je údajně podezřelá...
odpověď
Škodlivé resp. toxické látky mohou přímým kontaktem s kůží a nehty (nehtová lůžka, drobné oděrky) přestupovat do organismu. Doporučuji používat pouze kvalitní atestované materiály.
1. 2. 2017
otázka
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat na možnost kojení při braní léku URSOSAN V příbalové letáku je psáno že (Není známo, zda kyselina ursodeoxycholová přechází do mateřského mléka) Děkuji za odpověď S pozdravem Maryna Pechová
odpověď
Léčba je možná po posouzení přínosů a rizik pro matku i kojence.
16. 1. 2017
otázka
Dobrý den, chtěli by jsme druhé miminko, ale byla jsem na kožním a dostala jsem roztok Batrafen na plíseň - nehet u nohy a mast Curatoderm na lupénku. V příbalovém letáku roztoku Batrafen jsem četla, že se nedoporučuje v těhotenství - jen v...
odpověď
Aplikace zmíněných léčiv není bezprostřední překážkou pro snažení o těhotenství, ale v případě početí bude potřeba zvážit další postup. Otázkou tak zůstává, zda nejdříve neukončit započatou léčbu resp. její cyklus.