PharmDr. Jana Řežábková

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 4016
Dotazy pro PharmDr. Janu Řežábkovou
21. 5. 2019
otázka
Dakujem este raz. Len na upresnenie. To co ste pisali, ze “Jestliže v měsíčním balení HA zbývá méně než 7 tablet, s novým balením se začne hned, bez obvyklé pauzy na konci cyklu.” Teda ak po dobrati atb zostava menej ako sedem tabliet, tak si nemam...
odpověď
"Jestliže v měsíčním balení HAK už zbývá méně než 7 tablet, s novým balením se začne hned, bez obvyklé pauzy na konci cyklu." = = jestliže po dobrání ATB zbývá v měsíčním balení méně než 7 tablet, vynechte obvyklou pauzu a hned pokračujte s užíváním...
21. 5. 2019
otázka
Dakujem za Vasu odpoved ohladne alkoholu a hak. Uz mi niektori lekari potvrdili to co aj Vy. Ale vyviedla ma z miery tato rada na internete ohladne tejto temy. “Pri konzumácii alkoholu sa môže znižovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie (viď štúdie...
odpověď
Pokud žena současně s HAK užívá léky, které jsou tzv. induktory jaterních enzymů (např. barbituráty, fenytoin, třezalka tečkovaná aj.), může jejich vlivem dojít ve zvýšené míře k odbourávání HAK a tím porušení jejího účinku. Po ukončení léčby zde...
21. 5. 2019
otázka
Dobry den, chcela by som sa spytat na uzivanie antibiotik a antikoncepce. Vacsinou sa uvadza, ze sa ma este 7 dni po dobrati atb chranit aj inak. Videla som vsak nazor jednej lekarky, ktora odporuca chranit sa po dobrari atb az do konca cyklu,...
odpověď
Lhůta 7 dní nesouvisí s případnou zbytkovou hladinou ATB v organismu, ale s teoretickým porušením antikoncepčního účinku antibiotikem. Po ukončení léčby ATB se (teoreticky narušená) ochrana proti početí obnoví po 7 dnech kontinuálního užívání...
20. 5. 2019
otázka
Dobry den, chcela by som upresnit svoju otazku , aby nevyznela zle. Chcela by som sa uistit, ci ked uzivam hak a nahodou odemna oslavu a dam si dva deci vinka, ci mam pozom vakat radsej 3 hodiny kym uzijem hak, alebo to nie je potrebne. Dakujem...
odpověď
Jestliže budete mít v žaludku mimo vína i nějaké jídlo a nebudete se chystat zvracet, čekat nemusíte ;)
20. 5. 2019
otázka
Dobry den, chcela by som sa spytat, ci medzi vypitim nejakeho alkoholu a uzitim lieku napr. antikoncepcie je potrebne dodrzat aspon 3 hodinovy casovy odstup? Dakujem
odpověď
Žádné léky s alkoholem přímo nekombinujte (nezapíjejte), nicméně při umírněné konzumaci není nutné odkládat užití antikoncepce.
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala na užívání antidepresiv Brintellix v těhotenství respektive při otěhotnění. Vím,že během těhotenství se užívat nesmí.Ovšem je nutné je vysadit již před otěhotněním a nebo je v pořádku,když se vysadí až ve chvíli,kdy...
odpověď
Pokud dlouhodobě užíváte léky a zároveň plánujete těhotenství, je zodpovědné řešit situaci předem a případně přejít na jinou vhodnější variantu léčby a stabilizovat zdravotní stav. Nicméně jestli se tak nestalo a těhotenství už bylo potvrzeno,...
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás o radu. Dětská doktorka předepsala mé dceři, které je devět týdnů, lék Acidum folicum 10mg 1/2 tbl obden. V příbalové informaci je napsáno, že se tableta polyká celá nerozkousaná. Je možné ji půlit? Dceři ji můžu...
odpověď
V případě potřeby je možné tablety dělit i drtit, pro účinek není nutné zachovat je vcelku.
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, Prosím Vás o radu ohledně používání masti Pimafucort na infekci na bradavkách při kojení. Dle lékaře, který mi přípravek předepisoval se mast při kojení může užívat, před kojením je však třeba bradavku omýt. V příbalovém letáku však užití...
odpověď
Jestliže lékař zvolil tento způsob léčby, měl k tomu jistě pádné důvody. Nevím, jak často kojíte - pokud je to možné, aplikujte přípravek po takovém kojení, kdy bude následovat co možná nejdelší pauza a před dalším kojením bradavky důkladně umyjte.
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych Vás požádat o radu. V těhotenství jsem brala Concor cor, 5mg, 1,5tbl denně. Užívám je v kardiologické indikaci (ještě s Anopyrinem, 100mg). Hodně jsme řešili, zda je vysadit/nahradit. Nakonec mi to bylo...
odpověď
Je mi líto, ale nepřísluší mi hodnotit doporučenou léčbu, neznám ani konkrétní diagnózu, "kardiologická indikace" je velmi široký pojem. Pokud máte pochybnosti o postupu lékaře, obraťte se na jiného specialistu s žádostí o konzultaci.
20. 5. 2019
otázka
Dobry den, Mam este poslednu otazku. Co sa tyka ucinku hak, viem, ze nan mozu mat vplyv antacida a maju sa uzivat aspon s dvojhodinovym odstupom. Chcela by som sa spytat, ako je to v pripade obycajneho magnezia napr. Galvex, magnerot , magneb6 a pod...
odpověď
Po užití nesystémových (nevstřebatelných) antacid (nejč. sloučeniny s obsahem hořčíku a hliníku) je z důvodu jejich mechanismu účinku v trávicím traktu nutné dodržet časový odstup od užití veškerých jiných léčiv. V případě užití doplňků stravy nebo...