PharmDr. Jana Řežábková

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 3708
Dotazy pro PharmDr. Janu Řežábkovou
16. 1. 2017
otázka
Dobrý den, chtěli by jsme druhé miminko, ale byla jsem na kožním a dostala jsem roztok Batrafen na plíseň - nehet u nohy a mast Curatoderm na lupénku. V příbalovém letáku roztoku Batrafen jsem četla, že se nedoporučuje v těhotenství - jen v...
odpověď
Aplikace zmíněných léčiv není bezprostřední překážkou pro snažení o těhotenství, ale v případě početí bude potřeba zvážit další postup. Otázkou tak zůstává, zda nejdříve neukončit započatou léčbu resp. její cyklus.
16. 1. 2017
otázka
Dobrý den paní doktorko, jsem v 11. týdnu těhotenství a užívám Femibion 1. Ráda bych se zeptala, zda je možné jíst 2x denně Nutri kaše probiotik od firmy Pharmaline.Zda nehrozí pro plod předávkování vitaminy?Děkuji za odpověď.Barbora
odpověď
Obsah vitamínů a minerálů v Nutrikaších není kvantifikován, jde pouze o výživové obohacení potraviny, kombinace by tak neměla vadit. Pokud vedle toho konzumujete i další potraviny bohaté na vitamíny, můžete snížit užívání Femibionu např. ob den.
16. 1. 2017
otázka
Dobrý den, jsem v 39 tydnu těhotenství a 3dny jsem 2x denne uzivala jox v rozprašovači. Stalo se mi, ze jsem ho i omylem polkla. Ted jsem si přečetla, že je pro plod nebezpečný. Mam strach, ze jsem poškodila miminko. R.
odpověď
Nepoškodila, buďte bez obav.
9. 1. 2017
otázka
Dobry den, trpim bipolarni afektivni poruchou, denne uzivam Citalex, lamotrix (350mg), risperidol (5mg) a prothazin. Pred par dny mi vysel pozitivni TT, nicmene si nejsem vedoma toho, kdy by k oplodneni mohlo dojit - cyklus nemam poslednich 6m, 3m...
odpověď
Při užívání těchto léčiv může dojít k projevu nežádoucích účinků jako je únava a citlivost prsou vč. vylučování mléka, nicméně výsledek těhotenského testu by být ovlivněn neměl.
9. 1. 2017
otázka
Dobrý den paní Řežábková, měla bych dotaz ohledně užívání vitamínů a minerálů v těhotenství. Jsem na počátku (2. měsíc) a doteď jsem užívala následující preparáty a chci se zeptat, zda v užívání mohu i nadále pokračovat. Jenom chci doplnit, že denně...
odpověď
Celkové složení preparátů ani dávky jednotlivých složek neodpovídají požadavkům na doplňky stravy v těhotenství, tj. kombinaci k užívání nedoporučuji.
9. 1. 2017
otázka
Dobrý den, měsíc užívám lék bisoprolol ratiopharm, nyní bychom s manželem chtěli dítě, ale nevím, jestli tento lék mohu před otěhotněním a během těhotenství užívat. tak jsem se chtěla zeptat, jestli by tento lék mohl dítěti nějak ublížit, užívám...
odpověď
O svém záměru otěhotnět informujte ošetřujícího lékaře, naplánuje optimální léčebný postup včetně možné změny medikace.
8. 1. 2017
otázka
Dobrý den,má dcera 1měsíc bude dlouhodobě užívat atb Zinnat cca 1rok. Mohu ji dávat kapičky BioGaia Protectis na prdíky? Děkuji za odpověď.
odpověď
Kombinace antibiotik a probiotických kapek je zcela v pořádku.
30. 12. 2016
otázka
Dobrý den, podle testů jsem zjistila, že jsem těhotná. Bohužel asi v polovině cyklu jsem užívala procto glyvenol čípky ( 1x denně asi 8 dni) a ted jsem četla, že se nesmí v prvních třech měsících těhotenství. Jake je prosím riziko pro plod? Děkuji...
odpověď
Nepředpokládám žádný škodlivý vliv na embryo.  
20. 12. 2016
otázka
Dobrý den, termín porodu mám 27.1.2017 s tím, že je pravděpodobný i předčasný porod. Z důvodu doléčení mé boreliozy mi byl navržen v 34. týdnu na 14 dní penicilin D intravenozně 5 miu 4x denně. Jaká je prostupnost do placenty a možnost negativních...
odpověď
Otázky ohledně načasování léčby a hrozícího předčasného porodu směřujte na ošetřujícího gynekologa. Intravenózní léčba penicilinem (pravděpodobně Penicilin G) není v doporučených dávkách kontraindikována v těhotenství a je akceptována jako bezpečná...
20. 12. 2016
otázka
Dobrý den, na začátku těhotenství jsem byla hospitalizována kvůli velkým křečem v podbřišku a byla mi podána následující analgetika během 24h - 2x žilní podání Novalginu, 1x injekce Algifenu a 2x 2 čípky Spasmopanu. V tu dobu jsem byla 14.-15.den po...
odpověď
Jakýkoliv negativní zásah do vývoje embrya v takto rané fázi těhotenství (cca do 3 týdnů po oplodnění) vede k ukončení gravidity během prvního trimestru nebo je kompenzován opravnými mechanismy a vše pokračuje bez následků dále, ukáže čas.