PharmDr. Jana Řežábková

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 3744
Dotazy pro PharmDr. Janu Řežábkovou
27. 4. 2017
otázka
Dobrý den,mám zjištěné 3 bakterie -staphylococcus aureus ,enterococcus faecalis a escherichia coli,léčím se od ledna brala jsem na to augmetin ,dalacin,gentamicin,ted beru fucidin krém který jsem uz jednou brala na zacatku a nepomohl dr říkala ze už...
odpověď
Nevím, do jaké míry vám přítomnost bakterií činí zdravotní obtíže. Bakterie Staphylococcus aureus se u části populace přirozeně vyskytuje na kůži a sliznicích. Další u vás nalezené bakterie se přirozeně vyskytují v trávicím traktu (střevech) člověka...
27. 4. 2017
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Mám dceru budou jí v červnu 2roky a pořád kojím. Beru antikoncepci Azalia. Už bych ale chtěla s kojením přestat , ale dcerka me nechce pustit. Chtěla bych už brát antikoncepci Tri- regol.Mohu jí začít brát i když kojím?...
odpověď
Antikoncepční přípravky určené pro období kojení (jako je Azalia) neovlivňují tvorbu ani kvalitu mateřského mléka a nepředstavují riziko pro kojené dítě. Antikoncepce s kombinovaným složením (např. Tri-Regol) tyto vlastnosti nemá a během kojení...
27. 4. 2017
otázka
Dobrý den pyní doktorko, mám podstoupit genetické testy, matka zemřela na hodkin, někde se objevilo i rakovina v CA, COŽ SI NIKDO Z RODINY NEPAMATUJE. Já beru Esmya můžu podstoupit genetické testy, když budu brát Esmya? Děkuji Jana
odpověď
Užívání přípravku Esmya může ovlivnit histologický nález odebraných vzorků tkání, ale genetická informace by ovlivněna být neměla. Přesto informujte provádějící laboratoř o skutečnosti, že tento lék užíváte.  
25. 4. 2017
otázka
Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem v 17tt a už asi tak měsíc mě bolí hlava v kuse vždy asi 7 dnů, pak 1 den bez bolesti a zase další týden bolestí. Před těhotenstvím jsem se již mnoho let léčila s migrénou a při předchozích dvou těhotenství vždy v 2...
odpověď
Léky ze skupiny tzv. triptanů je v indikovaných případech možné užívat i během těhotenství. Navštivte svého neurologa, popsaný rozsah problému opravdu vyžaduje odborné posouzení a účinnou léčbu.
25. 4. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych se optat na jodid 100. Před týdnem jsem porodila a byla jsem na vstupní kontrole u dětské doktorky, a protože užívám přípravek Euthyrox 50, oznámila mi, ze bude potřeba abychom já, nebo syn užívali Jodid 100. Chtěla jsem se...
odpověď
Pokud hodláte syna plně kojit, volila bych variantu užívání matkou.
25. 4. 2017
otázka
Dobrý den, dá se prosím užívat v 1. trimestru (jsem zřejmě ve 4. týdnu těhotenství) Macmiror complex mast? Nebo existuje nějaká jiná alternativa? Dále beru letrox a zodac. A dá se Helicid kombinovat dlouhodobě s Gaviscon duo efekt a lze vše uvedené...
odpověď
Pokud vám byla vaginální mast Macmiror předepsána bez uvážení možného těhotenství, mast nepoužívejte a poraďte se ohledně aktuálních potíží s vaším gynekologem. Letrox budete užívat bez přerušení i během případného těhotenství - informujte o této...
25. 4. 2017
otázka
Dobry den. Mohu prosim uzivat omeprazol 2x 20mg a ostropestrec v tabletach na posileni jater zaroven? Nebo neni vhodne. Omeprazol ma velky seznam s cim neuzivat. Tak si nejsem jista. Dekuji
odpověď
Současné užívání obou přípravků je možné.
25. 4. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat... mám 3letého syna a od narození jsem používala na zadeček krém Sudocream. Nedávno jsem si přečetla příspěvek, že by se na děti neměl používat. Že obsahuje nějakou karcinogenní složku BHA. Od dvou let už...
odpověď
Podle vyjádření firmy Teva, která v ČR přípravek Sudocrem distribuuje, jeho složení splňuje nejpřísnější kriteria a plně odpovídá všem závazným předpisům a normám pro kosmetické přípravky. Diskutovaná složka BHA (butylhydroxyanisol) je na seznamu...
24. 4. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Asi zbytečně jsem užila dvakrát za cyklus Escapelle. Naposledy z důvodu průjmu, který byl ale za 13h po užití HA, což by prý HA ovlivnit nemělo, ale mela jsem obavu a za 15h po styku užila podruhé za cyklus...
odpověď
Vzhledem k časové prodlevě jste už situaci asi musela řešit, odpověď tedy v obecné rovině: Escapelle je nouzová antikoncepce pro občasné užití, není doporučeno ji použít opakovaně během jednoho cyklu. V případě užití z důvodu selhání hormonální...
7. 4. 2017
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně přípravku Norethisteron. Jelikož jsem měla problémy s menstruaci, tak mi ho predepsala má doktorka. Beru ho ted necelý měsíc denně. Bohužel jsem s pritelem měli menší příhodu, že nám praskl kondom, a tak se chci zeptat,...
odpověď
Nevím, v jaké denní dávce lék užíváte a především v jaké fázi cyklu jste jej začala užívat, proto nemohu potvrdit vaši úvahu. S vaším dotazem se obraťte na předepisujícího lékaře.