Viróza a HIV

31. 12. 2010
otázka
Vážená paní doktorko,ráda bych se s vámi poradila ohledně následujícího. 1) Již cca měsíc se potýkám s příznaky nachlazení (bolesti v krku, pálení v nose, větší únava, mírný kašel, teploty ani bolesti kloubů či jiné příznaky však nemám), z toho cca 14 dnů jsem se "samoléčila" (střídání čajů typu šípek, kopřiva, občas lípa, červený či bílý čaj, hodně vitamínů, kloktání solí atd.). Toto příliš nezabíralo a tak po 14 dnech jsem zašla na krční - zde mi udělal pan doktor výtěz z krku (občas jsem v této fázi již měla žlutozelenou rýmu a čepy na mandlích - dle lékaře se však nejednalo o anginu, mívám totiž obdobné problémy častěji, zřejmě prý trpím oslabenou imunitou horních cest dýchacích)pro problémy související především s rýmou a neustávajícími bolestmi v krku - a výsledek byl v pořádku (proto pan doktor usoudil, že antibiotika nemá smysl nasazovat a napsal mi jen jakési kapičky do nosu a na vytírání krku, které mi vyrobili přímo v lékárně dle receptu.Nyní však (tj. pár dnů od dobrání výše uvedených kapech a cca měsíc od prvních příznaků nachlazení)se mi k výše uvedeným problémům přidal nepříjemný kašel a pocit pálení na prsou (vykašlávám občas žlutozelené hleny), žádné zásadní problémy typu teplot a bolení kloubů či svalů stále nepociťuji (pocity běžného nachlazení a občasné pocení však pociťuji) - proto se na vás obracím s prosbou o radu, jak mám nyní postupovat a zda si nemám nasadit nějakou účinnější léčbu? Jsem v 35. týdnu těhotenství a dle gynekoložky budu zřejmě rodit dříve, protože miminko je již "hodně dole" - dosud jsem však celé těhotenství žádné léky neužívala a tak nevím, jestli se pokoušet o další samoléčbu a vydržet tedy tyto problémy do porodu nebo zda miminko "zásobovat" nějakou účinnější léčbou již v břiše matky. Bojím se také toho, zda mé výše uvedené problémy nemohly ohrozit zdraví a pohodu miminka - nevím totiž, jestli jsem něco nezanedbala a nepodcenila. I když je také možné, že jsem nějakou závažnější virózu projevující se vykašláváním žlutozelených hlenů chytla až nedávno a že mé cca měsíc trvající problémy souvisely pouze s běžným nachlazením, kterého je v současnosti všude plno. V současnosti mě tedy trápí především nepříjemný kašel s uvedeným vykašláváním hlenů a bolesti v krku a nevím si rady, co s tím... 2) Druhá část mého dotazu, o jehož zodpovězení vás žádám, je následující. Dnes jsou tomu právě 2 měsíce (8 týdnů), co jsem se nešťastnou náhodou v MHD píchla o úlomek jehly. Přestože dle gynekoložky je riziko nákazou HIV malé, mám velký strach o dítě. Proto jsem včera absolvovala testy na HIV (výsledky zatím neznám), ale dle gynekoložky prý tyto výsledky ještě nebudou 100% - doporučuje se pro toto testování prý obvykle dělka 3 měsíců od předmětné události. Gynekoložka mi proto doporučila ještě absolvovat do porodu tyto testy opětovně cca za 14 dnů (pozdější testy asi prý do porodu již asi nestihnu, které by už měly být spolehlivější (bude tomu 10 týdnů od uvedené události). Během této doby mi však doporučila neužívat žádná antibiotika ani další léčiva, aby jimi prý nebyl výsledek ovlivněn (a neprodloužilo se tedy tzv. imunologické okénko)- proto se také bojím nasadit si antibiotika nebo jinou další léčbu na mé výše uvedené chřipkové příznaky. Bojím se však toho, aby odkládáním další léčby nachlazení zbytečně nezatěžovala své miminko. Co si tedy o tomto druhém bodu mého dotazu myslíte Vy a jak byste mi doporučila nyní postupovat? Předem mnohokrát děkuji za Vaše vyjádření a Váš čas a přeji hezký Silvestr a vše nejlepší do nového roku.
odpověď
Vaše dotazy přesahují možnosti této poradny. Aktuální zdravotní stav musí posoudit lékař (např. poslechové vyšetření plic, hodnoty CRP), změny v charakteru potíží mohou znamenat nutnost nasazení intenzivnější léčby i když předchozí vyšetření tomu nenasvědčovala. Možnosti samoléčby jsou omezené a není vhodné je uplatňovat u dlouhotrvajících obtíží, obzvlášť v těhotenství. Antibiotika neovlivní průběh virové infekce, prospěch ze správně indikované léčby převažuje nad výsledky testů.
PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 4122
Další dotazy
11. 6. 2020
otázka
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně krému na ekzém Bepanthen Sensiderm. Píší, že se může užívat v těhotenství a dlouhodobě. Jsem v 15 týdnu těhotenství a prakticky celé těhotenství na ekzematická ložiska používám tento krém. Až teď jsem si...
odpověď
Pokud exspirovaný přípravek nevykazoval vnější známky znehodnocení (změna konzistence, barvy, zápach apod.), nemusíte mít z jeho použití obavy. Aplikace na podrážděnou, ekzematickou pokožku se předpokládá jako zcela účelná.
11. 6. 2020
otázka
Dobrý den, při krátkém pobytu v nemocnici jsem užívala Magnesii lactici (myslím, že 3x denně, ale už si nejsem jistá). Při propuštění jsem dostala recept na Magnosolv 1x denně, ale teď jsem si všimla, že obsahuje sacharin, o který bych příliš...
odpověď
Obsah magnesia v předepsané denní dávce Magnosolvu je 365mg, čemuž obsahem hořčíku odpovídá 7 tablet Magnesii lactici/ den (357mg). Po zvážení míry využití magnesia z odlišných chemických vazeb jako adekvátní Magnosolvu postačí denní dávka 6 tablet...
11. 6. 2020
otázka
Vážená paní doktorko, právě jsem přestala kojit dceru, je jí 18 měsíců. Tak dlouhé kojení se velmi podepsalo na stavu mých vlasů. Brala jsem vitamíny a minerály Laktavit, které mi vyhovovaly zejména tím, že přes obsah železa jsem z nich neměla zácpu...
odpověď
Vitamínový přípravek Laktavit můžete bez problému užívat i mimo období kojení. Souběžné užívání doplňku Venira znamená překročení některých doporučených denních dávek vitamínů, proto lépe např. střídat oba přípravky ob den.
11. 6. 2020
otázka
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila, zda je možné používat v závěru těhotenství (39 tt) a při kojení tyto roztoky (namíchané v lékárně) k léčbě pytiriázy versicolor: Thiosíran sodný 20 % in aqua + Acidum tartaricum 5 % in aqua. Mohou se nějak...
odpověď
Při zevním použití vliv na plod či kojence nepředpokládám, při lokální aplikaci v oblasti hrudníku zamezte přímému kontaktu s pokožkou i ústy kojence, neaplikujte v okolí prsních bradavek.
11. 6. 2020
otázka
Dobrý den, zakoupila jsem volně dostupný přípravek k lokální léčbě akné - Gramaderm. Aplikuje se na kůži. Nyní jsem si všimla, že ve výčtu složek jsou uvedeny: chlorid sodný, chlornan sodný, kyselina chlorná (bez udání koncentrace). Jinými slovy,...
odpověď
Sloučeniny chloru musí být přítomny, protože jsou hlavním nositelem účinku daného přípravku, dle výrobce jsou obsaženy ve velmi malém množství. Jejich antimikrobní a protizánětlivé působení je využíváno v léčbě akné, kde podporují hojivé procesy....
10. 6. 2020
otázka
Dobry den, jsem skoro 3 mesice po porodu a trpim uzkosti. Je mozne pri kojeni brat antidepresiva Citalec? Citim, ze se potrebuji uklidnit a sama to nezvladam. Predem dekuji
odpověď
Předpokládám, že jste v rukou specialisty, který stanoví optimální postup a léčbu s ohledem na to, že kojíte.
10. 6. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se prosím Vás zeptat na Femibion 2. Mám zdravý průběh těhotenství a užívám k tomu tento doplněk stravy. Mám si k tomu ještě navíc obstarat jiné doplňky, nebo stačí již normální strava? Konkrétně se mi jedná o množství DHA, zde...
odpověď
Stravou bohatou na omega 3 kyseliny vhodně doplníte stávající přísun vitamínů a živin, současně ale můžete mít po ruce i doplněk s rybím tukem pro příležitostné užití. Jistě se vám podaří najít optimální cestu.
10. 6. 2020
otázka
Dobrý den, mám 3,5 měsíčného plně kojeného chlapečka. Vzhledem k tomu, že má potravinovou alergii, musela jsem ze stravy vyřadit mléčné výrobky, lepek a vejce. Bylo mi doporučeno pediatričkou užívat vápník. Chtěla bych se zeptat, zda je vhodné...
odpověď
Při bezmléčné dietě kojící matky je nutné nahradit příjem vápníku z jiných zdrojů, denní potřeba se pohybuje v rozmezí cca 1000-1200mg vápníku. Využít lze vedle vhodné skladby potravin bohatých na tento prvek také různé potravní doplňky v...
10. 6. 2020
otázka
Dobrý den, prosím Vás o radu, jak často brát kapsle rybího tuku. Jsem těhotná teprve krátce. Doposud jsem brala 3 kapsle denně (Blue Care, 1000 mg v jedné kapsli). Množštví mi vyhovovalo, byla jsem méně nemocná a méně unavená. Nyní jsem se dočetla,...
odpověď
Příznivého účinku užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin je dosaženo při minimálním denním příjmu 250mg EPA+DHA, což je u přípravku Vitaharmony Blue Care Rybí olej Omega 3 obsaženo v 1 kapsli. V těhotenství je užívání možné, nejedná se o...
10. 6. 2020
otázka
Dobrý den. Jsem v 28.tydnu a byl mi předepsán Itakem 5 mg 1/2-0-0, poté 1-0-0, a Neurol 0,25 1-0-2. Mám značné úzkosti. Je to pro miminko bezpečné? Předem děkuji za odpověď.
odpověď
Léčba vhodnými antidepresivy je v indikovaných případech možná i během těhotenství, nejlépe v co nejnižších dávkách a v monoterapii (jeden lék), Neurol není vhodný k dlouhodobému pravidelnému užívání.