Viróza a HIV

31. 12. 2010
otázka
Vážená paní doktorko,ráda bych se s vámi poradila ohledně následujícího. 1) Již cca měsíc se potýkám s příznaky nachlazení (bolesti v krku, pálení v nose, větší únava, mírný kašel, teploty ani bolesti kloubů či jiné příznaky však nemám), z toho cca 14 dnů jsem se "samoléčila" (střídání čajů typu šípek, kopřiva, občas lípa, červený či bílý čaj, hodně vitamínů, kloktání solí atd.). Toto příliš nezabíralo a tak po 14 dnech jsem zašla na krční - zde mi udělal pan doktor výtěz z krku (občas jsem v této fázi již měla žlutozelenou rýmu a čepy na mandlích - dle lékaře se však nejednalo o anginu, mívám totiž obdobné problémy častěji, zřejmě prý trpím oslabenou imunitou horních cest dýchacích)pro problémy související především s rýmou a neustávajícími bolestmi v krku - a výsledek byl v pořádku (proto pan doktor usoudil, že antibiotika nemá smysl nasazovat a napsal mi jen jakési kapičky do nosu a na vytírání krku, které mi vyrobili přímo v lékárně dle receptu.Nyní však (tj. pár dnů od dobrání výše uvedených kapech a cca měsíc od prvních příznaků nachlazení)se mi k výše uvedeným problémům přidal nepříjemný kašel a pocit pálení na prsou (vykašlávám občas žlutozelené hleny), žádné zásadní problémy typu teplot a bolení kloubů či svalů stále nepociťuji (pocity běžného nachlazení a občasné pocení však pociťuji) - proto se na vás obracím s prosbou o radu, jak mám nyní postupovat a zda si nemám nasadit nějakou účinnější léčbu? Jsem v 35. týdnu těhotenství a dle gynekoložky budu zřejmě rodit dříve, protože miminko je již "hodně dole" - dosud jsem však celé těhotenství žádné léky neužívala a tak nevím, jestli se pokoušet o další samoléčbu a vydržet tedy tyto problémy do porodu nebo zda miminko "zásobovat" nějakou účinnější léčbou již v břiše matky. Bojím se také toho, zda mé výše uvedené problémy nemohly ohrozit zdraví a pohodu miminka - nevím totiž, jestli jsem něco nezanedbala a nepodcenila. I když je také možné, že jsem nějakou závažnější virózu projevující se vykašláváním žlutozelených hlenů chytla až nedávno a že mé cca měsíc trvající problémy souvisely pouze s běžným nachlazením, kterého je v současnosti všude plno. V současnosti mě tedy trápí především nepříjemný kašel s uvedeným vykašláváním hlenů a bolesti v krku a nevím si rady, co s tím... 2) Druhá část mého dotazu, o jehož zodpovězení vás žádám, je následující. Dnes jsou tomu právě 2 měsíce (8 týdnů), co jsem se nešťastnou náhodou v MHD píchla o úlomek jehly. Přestože dle gynekoložky je riziko nákazou HIV malé, mám velký strach o dítě. Proto jsem včera absolvovala testy na HIV (výsledky zatím neznám), ale dle gynekoložky prý tyto výsledky ještě nebudou 100% - doporučuje se pro toto testování prý obvykle dělka 3 měsíců od předmětné události. Gynekoložka mi proto doporučila ještě absolvovat do porodu tyto testy opětovně cca za 14 dnů (pozdější testy asi prý do porodu již asi nestihnu, které by už měly být spolehlivější (bude tomu 10 týdnů od uvedené události). Během této doby mi však doporučila neužívat žádná antibiotika ani další léčiva, aby jimi prý nebyl výsledek ovlivněn (a neprodloužilo se tedy tzv. imunologické okénko)- proto se také bojím nasadit si antibiotika nebo jinou další léčbu na mé výše uvedené chřipkové příznaky. Bojím se však toho, aby odkládáním další léčby nachlazení zbytečně nezatěžovala své miminko. Co si tedy o tomto druhém bodu mého dotazu myslíte Vy a jak byste mi doporučila nyní postupovat? Předem mnohokrát děkuji za Vaše vyjádření a Váš čas a přeji hezký Silvestr a vše nejlepší do nového roku.
odpověď
Vaše dotazy přesahují možnosti této poradny. Aktuální zdravotní stav musí posoudit lékař (např. poslechové vyšetření plic, hodnoty CRP), změny v charakteru potíží mohou znamenat nutnost nasazení intenzivnější léčby i když předchozí vyšetření tomu nenasvědčovala. Možnosti samoléčby jsou omezené a není vhodné je uplatňovat u dlouhotrvajících obtíží, obzvlášť v těhotenství. Antibiotika neovlivní průběh virové infekce, prospěch ze správně indikované léčby převažuje nad výsledky testů.
PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 4073
Další dotazy
27. 11. 2019
otázka
Dobrý den, mohu v těhotenství používat kosmetiku (i dekorativní), která obsahuje Dimethicon? Četla jsem, že je škodlivý. Děkuji za odpověď.
odpověď
Dimethicon se řadí mezi látky (silikony), které jsou v současné době kriticky zkoumány a hodnoceny pro své potenciálně škodlivé účinky jak na zdraví člověka, tak i na životní prostředí, proto existují snahy o omezení jejich použití v kosmetických...
21. 11. 2019
otázka
Dobry den, moc Vas prosim o radu. Jsem v 9tt a ted jsem si precetla,ze bych nemela pouzivat beznou dekorativni kosmetiku, ze muze ohrozit vyvoj plodu. Licim se denne, beznou kosmetikou, vsude pisou,ze bych mela pouzit prirodni kosmetiku, ktera...
odpověď
Panika ani bezradnost není na místě, běžná kvalitní dekorativní kosmetika plodu rozhodně neškodí a není třeba se jí vyhýbat ani měnit, pokud sama nemáte objektivní důvody - zvýšená citlivost pleti v těhotenství, pachová intolerance apod. 
21. 11. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Jsem ve 32. týdnu těhotenství. Pro velké bolesti hlavy (na které normálně netrpím, musely být vyvolány únavou nebo přepětím organismu) jsem jsem dnes v noci bezmyšlenkovitě vzala jednu tabletu Ibalginu 200. Teprve po...
odpověď
Nesteroidní antirevmatika (např. ibuprofen - Ibalgin) jsou kontraindikována ve třetím trimestru těhotenství, protože představují riziko pro správný vývoj a fungování životně důležitých orgánů plodu. Riziko roste s velikostí aplikované dávky a...
20. 11. 2019
otázka
Dobrý den, sem v 19tt. Dnes mi paní doktorka na ORL předepsala Nosní kapky Neo-bendovy s dexamethasone, ale v lékárně mi je nedoporučili. Mohu je užívat ?
odpověď
V krátkodobém lokálním použití kapek v doporučených dávkách nevidím problém.  
5. 11. 2019
otázka
Dobrý deň, prosím chcela by som sa spýtať na používanie nosoveho spreja Aspecton v tehotenstve, so zložením morská soľ, hypromeloza, dexpanthenol, gafor, mentol, tymianovy, eukalyptovy a mätový olej makrogolglycerolgydroxystearat, hydrox.sodny, kus....
odpověď
V přiměřeném množství by nemělo nijak vadit.
5. 11. 2019
otázka
Dobrý den, čeká mě OGTT a jelikož mám strach z nevolností a vím, ze v průběhu testu můžou nastat, bohužel i moje psychika je v tomto ohledu velmi silná, ráda bych se zeptala, zda v průběhu mohu použít remedy rescue sprej bez alkoholu (Bachovy esence...
odpověď
Během přípravy a v samotném průběhu testu je nutné dodržovat předepsaná pravidla, aby nedošlo ke zkreslení jeho výsledků. Zdravotnický personál vás bude přesně instruovat, informujte se zde.  
5. 11. 2019
otázka
Dobry den, mam dotaz k uzivani nasivinu. Syn, 10 mesicu, ma rymu a ucpany nos. Odsavacku nesnese, akespon na noc davam Nasivin pro miminka, byt ne vzdy nos uvolni. Smi se pouzivat max 3x denne max tyden, tedy max 21 davek. Pouzivam ho jen jedniu...
odpověď
Týden je maximální doba použití při plném doporučeném dávkování, při aplikace pouze na noc lze tolerovat mírné prodloužení. Zkuste také aplikovat mořskou vodu. Pokud problémy neustoupí, poraďte se s lékařem.  
5. 11. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda uškodí dohromady 4 šálky ovocného čaje. Včera jsem byla na Embryotransferu, večer i dnes ráno jsem si dala dva šálky ovocného čaje, poté jsem si všimla, že obsahuje ibišek súdánský a někde jsem četla, že může...
odpověď
Nemyslím si, že by konzumace takového čaje mohla jakkoliv ovlivnit úspěšnost embryotransferu.
5. 11. 2019
otázka
Dobrý den, při bolestech v krku jsem v těhotenství použila několikrát tea tree na kloktání v různé koncentraci (někdy víc než 5 kapek). V příbalovém letáku se nic o používání oleje v těhotenství nepsalo. Je zde nějaké riziko poškození plodu?...
odpověď
Nemělo by nijak vadit.
5. 11. 2019
otázka
Dobrý den , když jsem byla 3 dny těhotná a nevěděla to tak jsem dostala 3tabletky atb azitromycin sandoz 500 ..mohlo to nějak ovlivnit ?dekuji za odpověď
odpověď
Těhotenství negativně ovlivněné na úplném začátku (infekce, zánět, teplota, chemické látky aj.) buď zaniká během prvního trimestru nebo pokračuje bez poškození dále. Léčba samotná není v těhotenství kontraindikována a nepředstavuje jeho přímé...