Vitamin D

14. 1. 2020
otázka

Dobry den,

Jsem ve 4. měsíci těhotenství a bylo mi zjisteno z krve, ze mam 54 nmol/L vitaminu D. Normal je 75 a vyse. Od zjisteni tehitenstvi ale uzivam Femibion kde je vitamin D 20 uq, coz je 400% DDD. Vigantol mi i presto byl predepsan. Nejprve od OL 3 kapky denne (21 kapek tydne), nasledne u gynekologa 10 kapek ob den, tedy 30 kapek tydne. V lekarne se divila, ze je to vysoka davka. Takze jeem ted v obavach. Ted beru Femibion 2 i s DHA kde je vitamin D stale takto zastoupen. V pribalovem letaku vigantolu ale stoji, ze vigantol by se nemel kombinovat s jinymi doplnky vit. D a ze nadmerne davky mohou negativne ovlivnit plod pri zvysenem vapniku a D v krvi. Ja mam Vapnik 2,3 z hodnot 2,1 - 2,6 nmol/l. Tedy presne kolik mam mit. Mohla byste mi prosim rict svuj nazor? Hodnoty 54 nmol/l mi neprijdou na zimu nijak strasne. Je to globalni problem. Nicmene muj rozum mi rika, ze bych radeji mela brat jen 1 kapku denne, tedy 7 kapek tydne s Femibionem a po mesici uzivani udelat krevni testy, podle kterych bych videla zlepseni nebo stejne hodnoty a posleze pridala o jednu kapku denne vice. To si myslím, ze je jistota.

Dekuji Martina

odpověď

Podlimitní hodnoty vitamínu D mohou mít negativní vliv na plod a vývoj těhotenství. Kombinace užívání doplňku Femibion 2 a Vigantolu pod lékařským dohledem je zcela v pořádku, možnost nižšího dávkování konzultujte s lékařem.

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 4081
Další dotazy
13. 1. 2020
otázka
Dobrý den, několik měsíců před otěhotněním jsem užívala kyselinu listovou (800 jednotek) a i během těhotenství ji užívám. Tablety jsem ale vždycky přesypala do plechové krabičky a dnes jsem si přečetla, že se kyselina listová kontaktem s kovem ničí...
odpověď
Přirozeně se vyskytující vitamín (kyselina listová v přírodních zdrojích - zelenina, potraviny) je citlivý na skladování i způsob úpravy. Nevhodným zacházením, včetně kontaktu s některými kovy, dochází k jeho významné degradaci. Průmyslové...
13. 1. 2020
otázka
Dobry den, rada bych se zeptala na uzivani pripravku vigantol v tehotenstvi. Pred Vanoci mi z krevnich testu vyslo, ze mam vitamin D v krvi 50 nmol/l. Coz je lehky deficit. Tehotenske vitaminy Femibion beru od pocatku tehotenstvi, ale i presto, ze...
odpověď
Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Díky tomu, že má podobnou chemickou strukturu jako tuky obsažené v potravě, je spolu s nimi ze stravy vstřebáván. Úspěšnost absorbce vitamínu D přijímaného z vnějších zdrojů proto závisí mj. na...
13. 1. 2020
otázka
Dobrý den, jsem v 10tt a týden beru Augmentin 1g na zánět průdušek. Byli jsme na nedělním obědě u rodičů a úplně jsem zapomněla, že beru atb a po obědě si dala skleničku piva. Teď mě hrozně trápí, jestli jsem tou kombinací nemohla ublížit miminku. V...
odpověď
Buďte bez obav, tímto způsobem jste rozhodně plodu nijak neublížila.
20. 12. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné v těhotenství bez obav používat La Roche Posay Rosaliac CC cream? Složení dle výrobce: AQUA / WATER, GLYCERIN, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER, DIISOPROPYL SEBACATE, OCTOCRYLENE, C30-45 ALKYL...
odpověď
Výrobce doporučení ani rizika pro použití v těhotenství neuvádí, ale u takto renomované značky problém nepředpokládám, podobně jako u dalších uvedených přípravků.
17. 12. 2019
otázka
Dobry den, paní doktorko, dcera 3m trpí na stále se vracející moučnivku. Léčíme ji genciálkou, to vždycky za 2 dny zmizi a tak za 4 je zpátky... Zkoušela jsem i neocid, ale ten vůbec nepomáhá. Tady v poradně všichni pediatři doporučují nystatinovou...
odpověď
Nystatinovou suspenzi vám připraví proti lékařskému předpisu lékárny s velkou galenickou laboratoří, tj. zejména nemocniční lékárny nebo také lékárny patřící pod velké řetězce s centrální přípravou IVLP (dr.Max).
17. 12. 2019
otázka
Dobrý den,po dvou měsících příznaků nachlazení a pálení za hrudní kosti mi má alergolozka řekla,ze by problémem kromě alergické rýmy mohl být reflux.nasadila mi lék Omeprazol stada 20mg a cezera 5mg,obojí jednou denně.s manželem se snažíme o miminko...
odpověď
Omeprazol je ok, u levocetirizinu (Cezera) je možné konzultovat s lékařem přechod na tradiční cetirizin (např. Zyrtec).
17. 12. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko. Plánuji v nejbližších měsících těhotenství. Při pravidelné kontrole u OL mi byla zjištěna nízká hladina vit. D. Byl mi naordinoval Vigantol (6 kapek denně na 3 měsíce, poté 2 kapky). Lékaře jsem upozornila, že už beru...
odpověď
Nevím jak hluboký deficit vitamínu D vám byl zjištěn ani jaká je jeho příčina a tedy i možnosti ovlivnění. Nedostatek vitamínu D v těhotenství může negativně ovlivnit mj. vývoj kostí plodu, porodní hmotnost, na straně matky zvyšuje riziko vzniku...
27. 11. 2019
otázka
Dobrý den, mohu v těhotenství používat kosmetiku (i dekorativní), která obsahuje Dimethicon? Četla jsem, že je škodlivý. Děkuji za odpověď.
odpověď
Dimethicon se řadí mezi látky (silikony), které jsou v současné době kriticky zkoumány a hodnoceny pro své potenciálně škodlivé účinky jak na zdraví člověka, tak i na životní prostředí, proto existují snahy o omezení jejich použití v kosmetických...
21. 11. 2019
otázka
Dobry den, moc Vas prosim o radu. Jsem v 9tt a ted jsem si precetla,ze bych nemela pouzivat beznou dekorativni kosmetiku, ze muze ohrozit vyvoj plodu. Licim se denne, beznou kosmetikou, vsude pisou,ze bych mela pouzit prirodni kosmetiku, ktera...
odpověď
Panika ani bezradnost není na místě, běžná kvalitní dekorativní kosmetika plodu rozhodně neškodí a není třeba se jí vyhýbat ani měnit, pokud sama nemáte objektivní důvody - zvýšená citlivost pleti v těhotenství, pachová intolerance apod. 
21. 11. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Jsem ve 32. týdnu těhotenství. Pro velké bolesti hlavy (na které normálně netrpím, musely být vyvolány únavou nebo přepětím organismu) jsem jsem dnes v noci bezmyšlenkovitě vzala jednu tabletu Ibalginu 200. Teprve po...
odpověď
Nesteroidní antirevmatika (např. ibuprofen - Ibalgin) jsou kontraindikována ve třetím trimestru těhotenství, protože představují riziko pro správný vývoj a fungování životně důležitých orgánů plodu. Riziko roste s velikostí aplikované dávky a...