ARCHIV BUNĚK 75. - EU zaplatí výzkum kmenových buněk

__ADV__V USA se proti postavil prezident. Evropa však hodlá výzkum kmenových buněk dotovat dál - byť s jistým omezením.

Bruselská administrativa se v pondělí večer rozhodla vyčlenit z unijního rozpočtu nemalou sumu na vědecký výzkum pro léta 2007 až 2013. Kontroverzním bodem jednání bylo právě financování výzkumu kmenových buněk.

Výzkum kmenových buněk je neetický, tvrdili jedni. Bez něj však nemá řada pacientů šanci na plnohodnotný život, oponovali druzí.

"V případě, že by bylo financování výzkumu kmenových buněk zakázáno, citelně by se tím zpomalil výzkum v této oblasti," uvedl předseda Královské společnosti lord Martin Rees.

A britský ministr pro vědu David Sainsbury dodal: "Přestože případný zákaz nezastaví národní financování, půjde o obrovskou ránu pro pacienty na celém světě. Mohlo by to také přinutit vědce k hledání uplatnění mimo Evropskou unii."

Unie se dohodla na kompromisu

Země evropské pětadvacítky nakonec zvolily kompromisní řešení. Financovat nebude možné výzkum živých embryonálních buněk, tedy de facto ničení lidských embryí. Naopak bude možné pokračovat v lidském klonování a umělém vytváření embryí pro výzkum.

Výzkum však nebude probíhat v zemích, kde je manipulace s kmenovými buňkami zakázána, protože místní právo má v tomto případě přednost před unijním.

Pro kompromis bylo - kromě Německa či Itálie - například i Slovinsko. Proti hlasovalo Polsko, Litva, Slovensko, Rakousko a Malta. Překvapivě pro pokračování a financování výzkumu se vyslovilo katolické Španělsko nebo Irsko.

Slovensko: Za výzkum buněk hrozí vězení

Česká republika další platby na výzkum podpořila. "Měli jsme na tom velký zájem. Chceme, aby se od začátku příštího roku mohly rozjet výzkumné programy," řekla po jednání náměstkyně ministryně školství Alena Štěrbová.



Výzkum kmenových buněk je neetický, tvrdí jedni. Bez něj však nemá řada pacientů šanci na plnohodnotný život, oponují jiní.

Etické výhrady vznesli Slováci. "Máme etický problém s výzkumem, který zahrnuje získávání kmenových buněk z lidských embryí," uvedl státní tajemník slovenského ministerstva školství Jozef Habánik s tím, že Bratislava nemá problém třeba s využíváním kmenových buněk z pupečníkové krve.

Na Slovensku za výzkum embryonálních kmenových buněk podle současných zákonů hrozí až pětileté vězení.

V Česku vstoupil v červnu v platnost zákon, podle něhož mohou vědci pracovat s oplodněnými vajíčky, která nebyla využita při asistovaném oplodnění a byla by zničena. Zákon zakazuje reprodukční klonování buněk a další nepovolené nakládání s lidským geonomem a embryi.

USA: Je to neetické a nemorální

Minulý týden americký prezident George Bush vetoval zákon uvolňující federální prostředky na takový výzkum. Zákon prošel Senátem, ale nelíbil se prezidentovi.

Podle slov mluvčího Bílého domu je "výzkum neetický, protože pracuje s lidskými embryi a překročil únosnou morální míru".

Kmenové buňky, které mají schopnost přeměnit se v jakoukoli buňku či tkáň, přispívají k léčbě řady nemocí, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Zastánci výzkumu také připomínají, že k výzkumu jsou běžně používána pouze "nadbytečná" embrya z klinik pro umělé oplodňování.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK, aktualne.cz

 

Témata: