AVENT - Dostává miminko dost mléka?

Dostává miminko dost mléka?


Mnoho rodičů si dělá starosti, jestli jejich miminko dostává dost mléka během prvních týdnů.

Při kojení může být nesnadné odhadnout, kolik mléka miminko vypije při každém krmení. Pokud saje dobře a je krmeno 6-8 krát během 24 hodin, vypadá šťastně, je zdravé, aktivní a čilé a po krmení je spokojené , je téměř jisté, že dostává dostatek mléka.

Dalším znakem je přibližně 6-8 mokrých plen a 3-6 stoličky denně během šesti týdnů. Ačkoliv miminka ztrácí po porodu váhu, kojením ji obvykle získají zpátky během dvou až tří týdnů a přiberou asi 150-250 gramů týdně. Pokud má miminko nižší porodní váhu (pod 2,5 kg) nebo pokud se vyskytly obtíže při porodu, měla by maminka požádat o pomoc porodní asistentku, laktační poradkyni nebo lékaře při ustalování kojení a kontrolování váhy miminka. Pokud má pochybnosti, je dobré kontaktovat svoji zdravotní sestru nebo lékaře, kteří dítě prohlédnou, zváží a změří.


Vícečetná narození a předčasně narozené děti

Dvojčata a vícerčata

Příroda je štědrá, většina žen má dostatek zásob mateřského mléka, že by nakrmila dvojčata i trojčata.

I za předpokladu, že miminka jsou dostatečně nakrmena, pořád bude mít maminka dostatek mléka.

Nejlepší je začít krmit každé miminko zvlášť, aby se případné běžné problémy mohly vhodně řešit.

Po čase je možné krmit odděleně nebo současně. Pokud maminka odstříkává mléko, elektronické odsávačky Philips AVENT ISIS iQ pomohou odstříkat rychleji více mléka.


Předčasně narozené děti

Předčasně narozené děti mají speciální potřeby mateřského mléka a bližšího kontaktu s maminkou. Někdy není možné kojit přímo po porodu, ale je nutné odsávat. Aby se kojení správně rozvíjelo, měla by maminka začít odstříkávat za 6 hodin po porodu, zhruba každé 2-3 hodiny, 10 až 15 minut každý prs. Elektronická odsávačka Philips AVENT ISIS iQ mamince pomůže zvýšit zásoby mateřského mléka, zvláště je-li miminko narozené předčasně nebo je velmi malé. Mléko bude podáváno stříkačkou nebo sondou do té doby, než zesílí a samo bude schopné sát. Maminka by měla zkusit odsávat hned, jak se vzbudí a předtím, než ji začne něco rušit. Je velmi důležité odstříkávat pravidelně a alespoň 6-8 krát během 24 hodin. Je také důležité odsávat i během noci, protože maminčino tělo tvoří mléko i v noci. Vždy je důležité se řídit pokyny zdravotníků, aby nenastaly případné problémy.


Uskladnění mateřského mléka

Kojení je nejlepší způsob, jak krmit miminko a aby maminka mohla kojit co nejdéle, měla by uvážit následující možnosti:

• Výlučné kojení.

• Kombinace kojení a dokrmování mateřským mlékem alternativním způsobem.

• Kombinace kojení a vhodné umělé výživy, pokud je doporučena lékařem.


Poznámka: Dokrmování dítěte vede ke snížení tvorby mateřského mléka.


Ať si vybere jakoukoliv možnost, kojení by mělo být příjemnou záležitostí jak pro miminko, tak i pro maminku. Pokud se maminka připravuje na návrat do zaměstnání, měla by plánovat podle toho odsávání a množství, které je třeba mít v zásobě. V praxi to znamená, že pokud se vzdálí na deset hodin, miminko je krmeno obvykle třikrát během té doby, tak je třeba mít připravené tři lahvičky s mateřským mlékem. Mnoho maminek dává přednost zásobě na několik dní v mrazáku.


Jak nejlépe skladovat mateřské mléko a o praktických radách vám napíši zase příště.


O katalog produktů Philips AVENT si můžete také napsat na [email protected] . Spolu s katalogem získáte malý dárek.

 

Hodně zdraví přeje Eva Čejková