Časté angíny mohou být předzvěstí nádoru

__ADV__Mandle - trhat, nebo netrhat? Tak zněla otázka v ordinacích krčních lékařů. Dnes se lékaři jednoznačně přiklánějí k tomu, že operace je nezbytná až ve finálním stadiu nemoci. Mandle jsou totiž důležitým ukazatelem stavu organismu a chrání ho tak před infekcí.

Nosní a krční mandle jsou drobné orgány s lymfatickou tkání. Nosní mandle je jen jedna a v pubertě obvykle přirozeně zaniká, párové krční mandle nám zůstávají po celý život.

Problémy s mandlemi nemusí vždy znamenat, že je problém v nose či krku, do mandlí jako imunologického orgánu se mohou promítat potíže celého organismu. Diagnostika onemocnění mandlí je tedy velmi složitá.

"Mezi nejčastější obtíže mandlí, ať už nosních či krčních, patří hypertrofie neboli zbytnění, zužující dýchací cesty, a záněty," uvádí Jan Paska, primář Oddělení ORL Nemocnice Na Homolce.

A dodává: "Dále se v obou typech mandlí mohou objevit tzv. husté čepy, krční mandle může postihnout nebezpečné onemocnění paratonzilární absces - asymetrické bolestivé vyklenutí mandle, kdy v jejím okolí vzniká zánětlivá dutina vyplněná hnisem."

Na mandlích se mohou vyskytnout také nádory, které jsou u mandlí zvlášť závažné, neboť snadno prorůstají do dalších tkání.

Zatímco při přetrvávajících problémech s nosní mandlí je takřka první alternativou léčby její odstranění, při léčbě krčních mandlí se o operaci uvažuje až v poslední fázi.

Nemoci mandlí

Hypertrofie (zbytnění tkání na mandlích) zužuje dýchací cesty. Může vzniknout na základě alergie nebo infekce.

"Pokud jde o akutní infekci, jedná se o projev nezvládnutí organismu styku s infekcí. Patogen se v krčních mandlích zmnoží, následuje nadměrná, patologická reakce organismu - angína," vysvětluje Jan Pasko.

Rozšíření patogenu do celého organismu přináší teploty. Lékař by měl určit, zda je problém v mandlích, například chronický zánět, který tu infekci udržuje, nebo jestli organismus má nedostatek protilátek. Při opakovaných zánětech by  mělo být provedeno imunologické vyšetření.

Opakovanými akutními infekty se člověk může propracovat k chronickému zánětu. "To znamená, že na nosních nebo krčních mandlích je kontinuálně řídký hnis, mandle velmi často pobolívají, lidé jsou náchylní k onemocnění zejména při sezónních změnách počasí," popisuje Jan Pasko.

Chronický zánět může být také jednou z příčin únavového syndromu.

Děti, které vypadají jako postižené

Další z nemocí mandlí je facies adenoidea, diagnóza, jejíž název je odvozen od typického vzhledu obličeje dětí s nadměrně zbytnělými nosními mandlemi.

"Tyto děti mají stále otevřená ústa, unavený výraz, pokleslá oční víčka. Jejich výraz je výsledkem trvalého nevyspání, neboť ve spánku nemohou dýchat nosem; kvůli únavě tyto děti neprospívají ve škole, nemoc má vliv i na jejich psychiku a rozvoj, jsou neustále nemocné, často mívají záněty středního ucha. Zbytnělá nosní mandle je mechanickou překážkou správné funkce Eustachovy trubice, která spojuje středouší s nosohltanem," popisuje Jan Paska.

Krční mandle mohou zbytnět natolik, že se prakticky dotýkají ve střední čáře a postižený přes ně špatně dýchá. Zbytnění se může vyvinout až v obstrukční syndrom, který způsobuje chrápání nebo i spánkový apnoický syndrom (krátké přestávky v dýchání ve spánku). V těchto případech je podle Jana Paska operace, tedy chirurgické odstranění mandlí, nezbytné.

Důležité jsou komplexní informace

Časté angíny mohou také signalizovat přítomnost nádoru. "Při déle trvajících povlacích na mandlích je nutné nezbytné vyšetření pro vyloučení nádoru," říká Jan Paska.

Zatímco při přetrvávajících problémech s nosní mandlí je operace takřka první alternativou léčby, při léčbě krčních mandlí se jedná až v poslední fázi.

Při indikaci k odstranění mandlí je důležité, aby měl lékař od pacienta co nejkomplexnější informace.

Proto by dětské pacienty měl doprovázet k lékaři ten z rodičů, který s nimi tráví více času a který dokáže podat přesné informace, kdy bylo dítě nemocné, jak často je nemocné a kdy bralo antibiotika.

Nosní mandle byla dříve odstraňována kyretáží - seškrábnutím při vědomí nebo v lokální či lehce inhalační anestézii.

Dnes je tento zákrok prováděn v celkové narkóze. Jan Paska upřednostňuje zákrok v lokální anestézii, který je sice pro pacienta méně komfortní, ale přináší menší riziko pooperačních komplikací.

S odstraněním mandlí zmizí i "filtr"

Odstranění krčních mandlí může být prováděno v lokální nebo celkové anestézii. Při správném umrtvení trvá výkon v lokální anestézii patnáct až dvacet minut a je pro pacienta nebolestivý.

Poté je nutné tlumit bolesti farmakologicky a pacient by se měl snažit co nejdříve začít normálně jíst a pít, aby měl dostatek živin, které podporují hojení. Po týdnu by rána měla být zahojená a po měsíci už by měl být pacient zcela bez potíží.

Původní funkce mandlí jako "filtru" tak ale z organismu mizí a pacienti po odstranění krčních mandlí častěji trpí na záněty horních a dolních cest dýchacích.

"Pokud je ale odstranění krčních mandlí opravdu správně indikováno, bývají důsledky odstranění mandlí zásadně menší než případné důsledky jejich ponechání," doplňuje Jan Paska.

Slivovice bolest v krku neodstraní

Na rady, že bolest v krku vypálí alkohol, se Jan Paska dívá skepticky. "Tvrdý alkohol je na sliznice špatný, denaturuje bílkoviny a sliznici vysušuje," vysvětluje. 

"Při angíně dobře zabírá přípravek s obsahem peroxidu, nic nezkazíte ani vykloktáním krku vodou se solí, která bolest zmírní," doporučuje primář.

 

zdroj: ZdraviWeb.cz