Endometrióza může být příčinou vaší neplodnosti

Endometrióza může být příčinou vaší neplodnosti - obrázek
Endometrióza může být příčinou vaší neplodnosti - obrázek

Civilizační choroba žen v reprodukčním věku zvaná endometrióza může prostřednictvím pozánětlivých srůstů, které jsou důsledkem zánětů v dutině břišní, ohrozit i vaši plodnost. Endometriózu lze léčit a srůsty lze odstranit!


Endometrióza patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění u žen v reprodukčním věku, teorií vzniku existuje vícero. Tou nejrozšířenější je teorie, která považuje za příčinu vzniku endometriózy odchod menstruační krve i zpětně vejcovody do dutiny břišní, kde se části děložní sliznice uchytí a vzniknou tak ložiska endometriózy. V důsledku pravidelného krvácení ložisek se pak na těchto místech mohou vytvořit život komplikující pozánětlivé srůsty. Na vzniku endometriózy se dále pravděpodobně podílejí faktory jako genetika, imunita apod. Žen, které endometriózu mají, ale nepociťují žádnou bolest, je přibližně deset procent případů. U žen s bolestivou menstruací bývá endometrióza přítomna až u poloviny z nich.  U sterilních žen, kterým se nedaří spontánně otěhotnět, je ve dvaceti až třiceti procentech na vině endometrióza. Neplodnost spojená s endometriózou může mít více příčin, buď je neplodnost způsobená srůsty, které zneprůchodnily vejcovody, nebo je porušen mechanizmus uvolňování vajíčka, anebo jsou příčinou imunologické faktory. Endometrióza se nejčastěji projevuje bolestmi v podbřišku, může ženám také činit bolest při pohlavním styku anebo při postižení střev a jejich okolí mohou nastat problémy s vyprazdňováním.


Jak probíhá léčba


Nejefektivnější metodou léčby je ta chirurgická - pro pacientku je optimální, provede-li se diagnostika a samotná operace endometriózy v rámci jednoho laparoskopického zákroku.  Chirurgická léčba pokročilých a rozsáhlých nálezů endometriózy patří mezi nejkomplikovanější a nejrizikovější výkony v gynekologii vůbec, proto se doporučuje návštěva specializovaných pracovišť. Vedle operace je další léčebnou metodou hormonální terapie, třetí, nejradikálnější a také nejúspěšnější léčebnou metodou je chirurgické odstranění dělohy, vaječníků a všech patrných ložisek endometriózy – tato možnost je samozřejmě nemyslitelná pro ženy plánující graviditu.


Jak se zbavit vzniklých srůstů


 


Pokud časem na místě krvácejících ložisek endometriózy hladké povrchy orgánů srostou a vytvoří pozánětlivé srůsty, je třeba je chirurgicky rozrušit, aby nedocházelo ke komplikacím s nimi spojeným, jako je neplodnost v důsledku neprůchodnosti vejcovodů, bolest apod. Při rozrušování srůstů mají pacientky možnost po poradě s operatérem zakoupit a donést si k zákroku protisrůstový prostředek Hyalobarrier gel, který po dobu 7 dní (riziko srůstů je nejvyšší 3-5 dnů po operaci) vytváří mechanickou bariéru na rizikových místech a po uplynutí této doby se beze zbytku vstřebá. Endometrióza je velmi nepříjemné onemocnění, tak proč riskovat, že vám život ještě více zkomplikují srůsty! Další odpovědi k tématu srůstů vám poskytne odborný web www.srusty.cz, zde můžete také klást své dotazy s touto problematikou spojené.