Rady venkovského lékaře - BOLESTI BŘICHA

Rady venkovského lékaře - BOLESTI BŘICHA - obrázek
Rady venkovského lékaře - BOLESTI BŘICHA - obrázek

Moje babička, rázná žena, říkávala na moje stížnosti: „Bolí tě břicho? Tak se – následoval vulgární výraz pro defekaci – a bud ti ticho…!“ 

Není to vždy tak jednoduché, i když to často může být pravda. Některé bolesti jsou ze střev. Střeva rozepnutá vzduchem po nadýmavé straně (topinky s česnekem a na nich romadúr pokrytý jemně nasekanou mladou cibulkou…), bolestivé stahy svalstva při dráždění střevní stěny infekcí s průjmem, zánět sliznice při akutní apendicitidě. Jindy bolí střevo rozepnuté při zácpě. Ale i neurotické obtíže mohou vyvolávat střevní stahy, které bolí.

V břiše bolí i zánět žlučníku, žlučové kameny (obtíže jsou často vyvolány dietní chybou). Periodicky na jaře a na podzim bolí žaludeční nebo dvanáctníkové vředy. Jako bolest v břiše nebo v zádech je udávána bolest související s pohybem močových kamenů nebo bolest při zánětu ledvin. V podbřišku bolí ženy při zánětech ženských orgánů. Někdy lze horečnatý zánět vaječníků obtížně odlišit od akutní apendicitidy. Bolesti za stydkou sponou a při zácpě. Ale i neurotické obtíže mohou vyvolávat střevní stahy, které bolí.

Jako bolest v břiše nebo v zádech je udávána bolest související s pohybem močových kamenů nebo bolest při zánětu ledvin. V podbřišku bolí ženy při zánětech ženských orgánů. Někdy lze horečnatý zánět vaječníků obtížně odlišit od akutní apendicitidy. Bolesti za stydkou sponou a časté močení mohou signalizovat zánět močového měchýře. Prudká bolest v horní polovině břicha provázená zvracením jde na vrub zánětu slinivky břišní. Bolesti břicha u dětí často vyvolávají paraziti, nejčastěji drobní červíci – roupi. U dětí se také setkáváme s tzv. funkčními bolestmi břicha, kdy dítě tuto bolest udává proto, aby připoutalo pozornost okolí nebo se vyhnulo čemusi nepříjemnému.

Příčin je mnoho, jak se v tom vyznat? Které bolesti jsou závažné? Závažné jsou bolesti provázené horečkou a zvracením. Závažná je bolest, která nemocnému brání ve spánku. Závažné je, když jinak dobrý jedlík pro bolesti břicha přestane jíst. Závažná bolest je provázena nálezem krve v moči (moč má barvu vody po vyprání masa) nebo ve stolici. Závažná je bolest, která má kolísavý, vlnovitý, kolikový charakter. Závažná je bolest, která zesiluje s otřesem břišní stěny při chůzi ze schodů nebo při poskoku na místě.

Co s bolestí dělat? Nevím, ale řeknu vám, co nedělat. Nedávat na břicho teplé obklady. Nejíst, a uvidí-li nás brzo lékař, tak ani nepít. Bez doporučení lékaře nebrat léky proti bolesti. Bolest břicha může být signál nutící lékaře k akci, tlumení tohoto signálu může být životu nebezpečné. Neváhat vyhledat lékaře a lékaři přesně vylíčit obtíže. Rozhodnutí, zda jde o zaražené větry, nebo o závažnou náhlou příhodu břišní, nechme na lékaři.

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře 28.