Gymnastika v šestinedělí

Šestinedělí je období po porodu, kdy se organismus ženy vrací zpátky do stavu, v jakém byl před otěhotněním, proto cvičení v tomto období hraje značnou roli.

Organismus se díky němu rychleji regeneruje a navíc zamezuje poporodním obtížím, jako jsou například bolesti zad, problémy s udržením moče, sestup dělohy apod.

Cílem cvičení je odstranit změny, které v těle nastaly v průběhu těhotenství, při porodu a následně i v šestinedělí. Začít cvičit můžete již 12-24 hodin po porodu. Dnes již všechny porodnice preferují včasné vstávání po porodu, díky němuž dochází i k brzké mobilizaci šestinedělky.

I když v tomto období není jednoduché přizpůsobit Váš denní režim miminku, na cvičení byste si měly vyhradit alespoň chvilku, protože čím dříve začnete, tím rychleji se Vaše tělo bude zotavovat a vracet do plného zdraví. První ukázky cvičení probíhají na odděleních šestinedělí pod vedením rehabilitačních pracovníků. Cvičit začínáme pozvolna, ne intenzivně, aby nedošlo k nepříjemné únavě. Nikdy by cvičení nemělo vyvolávat bolest. Před cvičením se vždy vymočte. Lépe je cvičit po kojení, ne s plnými a těžkými prsy. Dále necvičte při teplotách a při jakýchkoliv odchylkách od fyziologického šestinedělí.

Cvičení je zaměřeno na:

1) pánevní dno - svaly pánevního dna bývají porodem poškozeny, proto zařazujeme cviky na jejich posílení, můžete je cvičit, i když byl proveden nástřih hráze.

2) prsní svaly - posilování a protahování prsních svalů dochází k podpoře laktace

3) svaly dolních končetin - cvičením těchto svalů povzbuzujete krevní oběh, a tím následně zabraňujete vzniku trombů

4) břišní svaly – posilujeme pouze v případě, že nedošlo v průběhu těhotenství k tzv. diastáze (rozestupu přímých břišních svalů), pokud byste je v tomto případě posilovaly, došlo by k jejímu zhoršení; zpočátku posilujte pouze šikmé břišní svaly a přímé zařazujte až po odeznění diastázy. S náročnějším posilováním břišních svalů, na které jste byly zvyklé před těhotenstvím, pokračujte až po šestinedělí.

5) zavinování dělohy - můžete hned po příchodu na šestinedělí tím, že si lehnete na břicho a podložíte si oblast žaludku.

Obecně lze říci, že oslabené svaly je potřeba posílit a přetěžované uvolnit.

Výhodu mají maminky, které byly aktivní v dobré fyzické kondici a cvičily již v průběhu těhotenství. Pravidelným cvičením se vám vrátí i správné držení těla. Cvičení má také estetický vliv, což znamená, že ochablé svaly nejen posílíte, ale i zpevníte, a v neposlední řadě i vliv psychický, vyplavením endorfinů docílíte lepší nálady.
Pokud kojíte, není vhodné držet jakoukoliv dietu. Naopak právě kojení, při němž není obnovena funkce ženského hormonu estrogenu, má vliv na spalování tuků vytvořených v době těhotenství. Při cvičení a obecně v šestinedělí vždy dodržujte pitný režim. Nevhodným sportem v tomto období je plavání.

Připravila Lucie Marková
porodní asistentka

Odborný článek