Hubnutí po porodu – víte, jak na to?

Hubnutí po porodu – víte, jak na to? - obrázek
Hubnutí po porodu – víte, jak na to? - obrázek

Pro novopečenou maminku je mnoho věcí nových. Snaží se získávat informace od ostatních maminek, babiček, kamarádek, z knih nebo internetu. Je zahlcena radami a neví, čemu věřit. S hubnutím po porodu je to stejné. Existuje mnoho „zaručených” rad, jak snížit váhu. Ne všechno je pravda. Mgr. Renata Větrovská poradí s redukcí váhy po porodu. Další rady a tipy pro nastávající maminky najdete na stránkách www.ZijZdrave.cz.

„Zaručené rady“, kterými se rozhodně neřiďte:

Mýtus: „Kojíš – musíš jíst za dva.“

Pravda: Jíst v době kojení za dva není dobrý nápad. Žena vydává určitou energii, ale už během těhotenství si její tělo tukovou zásobou pro kojení vytvořilo. Případný energetický deficit pokryjí například dvě svačinky navíc v podobě jogurtu, celozrnného pečiva a ovoce. Je třeba jíst dvakrát zdravěji, ale ne za dva.

Mýtus: „Kojíš – nemůžeš cvičit, nebo ztratíš mléko.”

Pravda: Cvičit určitě žena může, ale s rozumem. Neměla by se dostat za tzv. aerobní zónu. Kyselina mléčná, která se tvoří ve svalech při vysoké intenzitě cvičení, by se mohla dostat do mléka a to by miminku nemuselo chutnat. Existují dokonce studie, které prokazují pozitivní vliv vytrvalostního cvičení, například chůze, na tvorbu mléka.

Mýtus: „Při běhání kolem miminka máš pohybu víc než dost.“

Pravda: Zpočátku je opravdu žena skutečně unavená, jako by měla příliš pohybu. Celodenní „běhání“ kolem miminka není ten pohyb, který vede k efektivní redukci hmotnosti. Proto je třeba vybírat si vytrvalostní druhy cvičení a provádět je ve střední intenzitě alespoň třicet minut. Takový pohyb by měl ženu spíše nabíjet energií než ji unavovat.

Mýtus: Máš už 2. (3., 4.,) dítě, to už nikdy nezhubneš.”

Pravda:  To není docela pravda. S přibývajícím věkem, leností ale i zdravotními problémy se sice kila navíc shazují hůře, ale jde to v každém věku a po každém porodu. Důležité je nevzdávat se.

Mýtus: Čím více tekutin vypiješ, tím více budeš mít mléka!”

Pravda: Pravidelný pitný režim je důležitý. Kojící ženě stačí denně vypít 2,5-3,5 litru tekutin (nejlépe neperlivé vody). Pokud bude pít více, neznamená to, že zajistí svému dítěti také více mateřského mléka.

Na stránkách www.ZijZdrave.cz naleznou nastávající maminky, ale nejen ony, řadu informací o zdravém životním stylu, redukci váhy a pohybových aktivitách. Mohou se poradit s odborníky z řad rekondičních instruktorů, nutričních terapeutů či obezitologů. Registrovaní uživatelé mají možnost prostřednictvím aplikace Můj deníček sledovat své úspěchy při hubnutí prostřednictvím přehledných grafů a tabulek. Správné „hubnoucí“ tempo jim pomohou udržet i speciální hudební mixy Fitness DJ.

Témata: