Jak se vyhnout lymské borelióze

__ADV__Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění přenášené nejčastěji klíštětem obecným. V současné době není dostupné žádné očkovací sérum, o to důležitější pro následnou léčbu je včasná diagnostika nemoci.



V rámci prevence je důležité dodržovat zejména obecné zásady, jak se chránit před klíšťaty, respektive jak postupovat v případě jejich přisátí.

Původcem boreliózy je spirálovitá bakterie Borrelia burgdorferi. V Evropě byly před nedávnem objeveny další dva druhy Borrelia garini a Borrelia afzelii, které také mohou být původcem tohoto onemocnění.

Borrelie se vyskytují asi u 200 druhů živočichů, bakterie zejména cirkulují mezi divoce žijícími zvířaty (lesní zvěř, hlodavci) v určité geografické oblasti.

Hlavním přenašečem je klíště obecné. Méně často jím mohou být i některé druhy krev sajícího hmyzu, jako jsou komáři, ovádi, mouchy a blechy.

Infekci přenášejí všechna vývojová stadia klíštěte, tedy larva, nymfa a dospělé klíště.

Riziko nákazy stoupá úměrně s délkou doby sání krve klíštětem. Bakterie pronikají do těla kůží právě v místě jeho přisátí.

Kdo, kde a kdy je nejvíce ohrožen

Boreliózou jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří se často a dlouho pohybují v listnatých lesích.

Klíšťata se nejvíce vyskytují v travnaté nebo křovinaté krajině se stromy a loukami do 800 metrů nad mořem.

Rizikové oblasti jsou listnaté nebo smíšené lesy, lesoparky, ale i městské parky. Přírodní ohniska nákazy se nacházejí na území celé republiky.

Infikováno je asi 5 až 10 %, v některých oblastech až 25 % klíšťat. Klíšťata se v přírodě vyskytují od března do listopadu, nejvíce však v květnu, červnu a září.

Příznaky onemocnění

Průběh lymeské boreliózy má tři stadia. Pro časné stadium je typická šířící se červená skvrna "erythema migrans" v místě přisátí klíštěte.

Skvrna se kruhově zvětšuje a mívá ohraničený lem s výbledem uprostřed. Obvykle je větší než pět centimetrů.

Skvrna se může objevit v průběhu několika dní, ale i několika týdnů po přisátí klíštěte. Navíc tento příznak mívá jen asi polovina pacientů.

Do lesa noste světlý oděv

Projevem druhého stadia, které začíná 2 až 12 týdnů po přisátí klíštěte, může být tzv. meningoradikuloneuritida.

Ta se projevuje proměnlivými bolestmi, dále periferní obrnou nejčastěji lícního nervu, zánětem blan a mozku.

Jiným častým příznakem může být horečka, třesavka, bolest ve svalech, únava.

Po několika týdnech, nejdéle však po třech měsících, se mohou vyskytnout různé projevy postižení nervového, kardiovaskulárního i kloubního systému.

Nervové příznaky zahrnují bolesti hlavy, ztuhlost šíje, poruchy citlivosti a hybnosti, bolesti v zádech i v končetinách.

Poslední tzv. pozdní stadium se zpravidla dostavuje po více než 6 měsících a má chronický průběh. Postiženy mohou být klouby, kůže a nervový systém.

Léčba boreliózy

Lymeská borelióza napodobuje několik jiných nemocí, její diagnóza proto může být někdy znesnadněna.

Podle přednostky Kliniky infekčních tropických a parazitárních chorob Fakultní nemocnice Na Bulovce Vilmy Marešové je spousta lidí, kteří mají v těle protilátky: "Je patrné, že se již někdy setkali s infikovaným přenašečem, nemoc se u nich ale neprojevila."

V prvních dvou stadiích nemoci se aplikují antibiotika.

"Někdo se tím vyléčí a nemoc u něj skončí, někdo se i přes včasnou léčbu dostane do dalšího stadia nemoci," říká Vilma Marešová.

Vždy je důležité dbát pokynů lékaře a léčbu antibiotiky předčasně neukončovat, i když příznaky vymizejí.

Noste světlé oděvy

Obecně se doporučuje nosit oděvy světlé barvy, nejlépe s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi zastrkanými do ponožek.

Dobré je používat repelentní přípravky dostupné v lékárnách. Samozřejmostí by mělo být po návratu domů se převléknout a prohlédnout celý tělesný povrch.

Neméně důležité je kontrolovat i čtyřnohé domácí "miláčky", zda nemají klíště, a při jejich odstraňování dodržovat zásady jako v případě člověka.

Tedy postižené místo vydezinfikovat před i po odstranění a klíštěte se nedotýkat holýma rukama.

 

zdroj: ZdravíWeb.cz

 

Témata: