Kampaň podpořená VZP upozorňuje rodiče na dětskou cukrovku

Moderní léčba cukrovky, jak ji v současné době známe, se může z počátku zdát složitá a náročná. Pokud se ale toto onemocnění zjistí včas, je možné předejít nepříjemným komplikacím. V tomto případě pomůže víc než co jiného dostatek správných informací. Protože se cukrovka nedotýká jen dospělých, ale postihuje  i děti, byla připravena osvětová kampaň zaměřená především na její včasné podchycení u těch nejmenších. Realizace se ujalo Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí, které pomáhá diabetickým dětem už od roku 1990.


Kromě informačních letáků a plakátů s popisem možných příznaků onemocnění, které budou rozmístěny v lednu a únoru v pediatrických ambulancích, vznikl také animovaný výukový film. Ten je určený malým dětem, které cukrovkou právě onemocněly. Objasňuje jim podstatu nemoci, léčbu a s ní spojené nepříjemnosti. „Průvodce filmem, pan doktor Hodný, provází děti tímto obdobím a mimo jiné jim také vysvětluje, proč mají podstupovat bolestivé výkony,“ říká jeden z autorů projektu MUDr. David Neumann, Ph.D., z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. DVD je doplněno deníkem diabetika.

Nejčastějšími příznaky nově vzniklého diabetu u dětí  jsou:

* pomočování po suchém intervalu
* časté noční močení
* noční pomočování
* zvýšená žízeň
* ztráta hmotnosti
* únavnost
* nechutenství

V případě, že rodiče tyto symptomy přehlížejí, stav se zhoršuje až k závažným příznakům obluzení, slabosti, zrychleného dýchání a zvracení, někdy bolestí břicha. Dále je pak až letargie nebo bezvědomí. „Pokud se u dítěte objevují některé příznaky a jsou trvalejšího rázu, doporučujeme rodičům návštěvu praktického lékaře, který vyšetří moč dítěte. V případě nálezu glukózy v moči je nezbytné vyšetření v nejbližší specializované dětské diabetologické ordinaci,“ dodává doktor Neumann.

Všeobecná zdravotní  pojišťovna se stala generálním partnerem této osvětové kampaně. Projekt je odborně garantován Českou diabetologickou společností  
a podporován Českou pediatrickou společností a Odbornou společností praktických dětských lékařů. Více informací naleznete na www.diadeti.cz.