Kdy jsou antibiotika opravdu potřeba

Odlišit virovou a bakteriální infekci může jednoduché vyšetření, nemají ho však všichni lékaři


Antibiotiky už není nutno střílet naslepo. K mání je vyšetření, kterým se hned v ordinaci zjistí, zda jsou tyhle léky nutné, či nikoli. Přístroj však vlastní jen malá část českých dětských praktiků.


Dítě má horečku, trochu kašle, je unavené a rozmrzelé. Před lékařem stojí nelehké rozhodnutí - má, nebo nemá předepsat antibiotika? Možná je to virová nákaza, je to zbytečné. Stejně by nepomohla a dítě jen zbytečně zatíží. Ale může to být nebezpečná bakteriální infekce a v takovém případě jsou tyto léky nezbytné. Při takovém váhání nyní lékařům přímo v ordinaci pomáhá jednoduchý test nazvaný CRP. Zjišťuje se jím, zda je v těle přítomný bakteriální zánět a zda jsou tedy antibiotika zapotřebí. K takovému vyšetření stačí pár kapek krve z prstu a výsledek je za několik minut hned v ordinaci. Bohužel, potřebný přístroj vlastní jen 300 lékařů ze zhruba dvou tisíc českých dětských praktiků.


Používání tohoto testu vede jednoznačně ke snižování spotřeby antibiotik. "Ověřila jsem si to ve své vlastní praxi. Umožňuje mi dělat věci, které bych si bez něj netroufla," popisuje svou osobní zkušenost předsedkyně odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová. A hned uvádí příklad: Rodiče v pátek odpoledne přinesli půlroční dítě s tím, že má již několik dní teplotu. "Normálně bych mu musela buď dát ihned antibiotika pro jistotu, nebo dítě poslat do nemocnice na laboratorní vyšetření. Což by na začátku víkendu mohlo znamenat i hospitalizaci." Namísto toho lékařka během chvilky provedla CRP test a zjistila, že jde s největší pravděpodobností o virózu. Mohla proto dítě s klidným svědomím nechat doma - v pondělí rodiče zavolali, že teploty už klesly. Podobně se na toto vyšetření dívá i Jiří Marek, dětský praktický lékař z Veselí nad Lužnicí. "Už si vůbec nedokážu představit, že bych přístroj neměl v ordinaci k dispozici. Je to obrovský pomocník." Také on teď vypisuje mnohem méně receptů na antibiotika než dříve. "U mě CRP vedlo ke snížení spotřeby antibiotik o čtyřicet čtyři procent, aniž se nějak zvýšil počet komplikací," uvádí.


Přístroj na vyšetření CRP stojí kolem třiceti tisíc, každé jednotlivé vyšetření pak zhruba sto korun. Hrazení těchto nákladů však není dořešené. "Vyšetření zatím proplácí jen oborová zdravotní pojišťovna a Všeobecná zdravotní, která na to vyčlenila zvláštní fond. Ale čím více těchto testů uděláme, tím méně za každý z nich z těchto peněz dostaneme," říká Hana Cabrnochová. Vyhláška, která by tento test zařadila mezi hrazené výkony, je podle ní po celé sérii jednání opět v nedohlednu.


CHŘIPKA, NEBO ANGÍNA? Test CRP pomáhá rozlišit virovou a bakteriální infekci hned při návštěvě ordinace



 


zdroj: MF DNES