MOTHERCARE

KRMENÍ

Od narození do 6 měsíců

Mateřské nebo náhradní mléko poskytují dítěti vše, co potřebuje. Jeho útroby ještě nejsou připraveny pro zpracování jiné potravy. Denně dítě zkonzumuje šest až osm lahví.

Od 6 měsíců

Seznamte dítě s rýží, rozmixovaným ovocem a zeleninou. Dítě by se mělo začít učit přijímat potravu ze lžičky. Začněte jednou denně s několika čajovými lžičkami, množství nechte na dětském zájmu a apetitu. Dítě může chtít méně mléka poté, co začne jíst pevnou stravu, denně dítě zkonzumuje pět až osm lahví.

Od 7 měsíců

Rozšiřte jídelníček o maso, ryby, kuře, luštěniny, plnotučný jogurt a pudink. Zvyšte počet chodů na dva až tři denně. Pokud bude mít dítě dost, naznačí uzavřenými ústy nebo uhýbáním hlavou. Nikdy nenuťte dítě, aby si vzalo více, než chce. Začněte dítě seznamovat s jídlem, které lze vzít do ruky (např. vařenou zeleninu, měkké ovoce, smažené prsty). Dítě může chtít méně mléka poté, co začne jíst pevnou stravu, denně dítě může zkonzumovat pět až osm lahví.

Od 8 do 9 měsíců

Dítě by mělo mít nyní tři jídla denně – včetně sladkého a pikantnějšího. Dítě pravděpodobně spořádá polovinu nebo celou jednu malou misku. Obzvláště důležité jsou potraviny bohaté na železo jako je maso a obohacené cereálie, protože všechny jeho zásoby, se kterými se dítě narodilo, jsou nyní již vyčerpány. Dítě může zkonzumovat čtyři až šest lahví mléka denně. Dítěti můžete nabídnout vodu nebo hodně zředěný džus. Okolo devátého měsíce můžete potravu už pouze rozmačkat.

Od 9 do 12 měsíců

Podporujte dítě v tom, aby jedlo samo – prsty a lžičkou. Okolo desátého měsíce potravu začněte krájet místo mačkání. Denně může dítě zkonzumovat tři až čtyři lahve.

Od 12 do 15 měsíců

Dítě by mělo jíst už stejnou potravu jako zbytek celé rodiny – nakrájenou na malé části. Dítě bude potřebovat během dne dvě nebo tři malé svačinky v podobě ovoce, chleba, jogurtu nebo hladkých sušenek. V tomto věku můžete dítěti dát okolo 500ml plnotučného kravského mléka každá den. Snažte se dítěti dávat pití spíše v hrnkách nežli v lahvích. Dítě během dne vypije tři až čtyři malé hrnky vody.  

Učit děti přecházet od matčina mléka a od lahví k pevné stravě nemusí být vždy tak lehké, jak to vypadá. Každopádně naše firma je připravena nabídnout vše, co budete potřebovat. Vybrat si můžete z několika druhů bryndáků, neprotékajících hrníčků, misek, talířků, lžiček a příborů. Většinu nádobí (kromě příboru z nerezové oceli pro starší děti) můžete sterilizovat, dávat do myčky nebo do mikrovlnné trouby. Nádobí je vyvedeno ve veselých barvách a funkčních tvarech. Vybírat můžete ze značek Mothercare, Tommee Tippee, Avent aj. Starším dětem se bude určitě líbit nádobí s motivy známých postaviček, kufříky na svačinu a sportovní lahvičky.



Věříme, že vám s vaším výběrem můžeme pomoci. Těšíme se na vaši návštěvu! A pokud máte nějaké přání ohledně našich článků, například o tom, o čem byste chtěli číst, nebo nějaký dotaz, napište nám na naši adresu [email protected] nebo do naší poradny.



Obchody Mothercare:

Pasáž Myslbek, Na Příkopě 19/21, 110 00 Praha 1, tel.: +420 222 240 008

OC Chodov, Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4, tel.: +420 272 075 240

OC Letňany, Veselská 663, 190 00 Praha 9, tel.: +420 286 583 563

Aupark, Einsteinova 18, 851 01 Bratislava, tel.: +421 263 451 911


Témata: