Pneumokoky mohou vyvolat sepsi – „otravu krve“

__ADV__Pneumokoky mohou vyvolat sepsi – „otravu krve“

Šestnáctiměsíční chlapec byl opakovaně vyšetřen lékařem protože měl 3 dny  teploty 39-40 ˚C a dvakrát zvracel. Čtvrtý den byl apatický, ochablý, postupně se objevovala porucha vědomí. Chlapec  byl neprodleně hospitalizován na oddělení intenzivní péče dětské kliniky. Laboratorní vyšetření prokázala pneumokokovou sepsi – „otravu krve“. Přes komplexní péči včetně podávání antibiotik se zdravotní stav  nelepšil a chlapce se nakonec nepodařilo zachránit.  Průběh onemocnění se špatným koncem do určité míry ovlivnilo i to, že dítě nemělo vyvinutou slezinu.

Pneumokok může vyvolávat těžký zápal plic

Holčička ve věku tři a půl roku měla teploty a bolelo jí bříško. Podle příznaků lékař svědčily pro virózu, proto  byly podávány léky proti teplotě. Čtvrtý den se objevila nápadná dušnost. Rentgenový snímek potvrdil zápal plic s hnisavým výpotkem a kultivací byl potvrzen původce pneumokok. Dítě bylo léčeno antibiotiky, hnisavý výpotek byl odsát punkcí, byla provedena hrudní drenáž.  Dítě se podařilo zachránit.

Spolehlivá ochrana dětí proti pneumokokovým infekcím

  • Onemocnění způsobená pneumokokem lze považovat za život ohrožující, a to zvláště u kojenců a batolat.
  • V současné době je možná ochrana proti těmto infekcím konjugovanou vakcínou, jíž mohou být očkovány děti již od dvou měsíců věku.
  • Vakcína je bezpečná a účinná.
  • Vakcína není hrazena ze zdravotního pojištění, rodiče musí částku uhradit. Cena jedné dávky se pohybuje kolem 1.700 až 2.000 Kč.  Aplikují se 1, 2, 3 nebo 4 dávky podle věku dítěte. Přeočkování není nutné.
  • Zdravotní pojišťovny na očkování proti pneumokokovým infekcí dětem, které jsou ve zvýšeném riziku přispívají.



Více informací najdete na www.pin-prevence.cz

Kontakt:

PhDr. Marcela Svěráková

Česká společnost podpory zdraví

Všeobecná fakultní nemocnice

U nemocnice 2, Praha 2

Tel.: 224 962 959, 602 11 66 15

[email protected]

Témata: