Cestování těhotné ženy v automobilu - mýty a pověry

Cestování těhotné ženy v automobilu - mýty a pověry - obrázek
Cestování těhotné ženy v automobilu - mýty a pověry - obrázek

Pověra č. 1:
»Připoutáním bych mohla zranit své dítě.«
Neexistuje důkaz pro tvrzení, že bezpečnostní pásy zvyšují riziko poranění plodu. Dokonce i přesto, že tlak pásu může na plod krátkodobě působit, je při správném použití pásu nebezpečí poškození plodu minimální. Hlavní příčinou smrti plodu při autonehodě je především smrt nepřipoutané matky.

Pověra č. 2:
»Budu při havárii v autě uvězněna.«
Mnoho lidí se domnívá, že zapnuté bezpečnostní pásy je při havárii uvězní v deformované karoserii. Je však prokázáno, že naprostá většina zraněných se sama dokáže uvolnit, ale naopak nepřipoutaná osoba je vystavena velkému nebezpečí nárazu na pevné části karoserie (čelní sklo – traumata hlavy, volant – zranění hrudníku, palubní deska – zlomeniny dolních končetin a pánve) nebo vymrštění z vozidla (mnohočetná kombinovaná poranění) – vše s fatálními následky pro matku i plod. Úmrtí matky hrozí u nepřipoutaných a vymrštěných z vozidla ve 33 %, u připoutaných jen v 5 % případů. Riziko smrti plodu je čtyřikrát vyšší – bude-li těhotná vymrštěna mimo vůz, nastane smrt plodu až v 47 %, u připoutaných jen u 11 %.

Pověra č. 3:
»Nemusím se připoutávat, jedu-li pouze na krátkou vzdálenost.« To je zcela falešná představa. Většina kolizí se odehraje do vzdálenosti 40 km od domova, např. na cestě do zaměstnání, při odvozu dětí do školy, při jízdě za nákupy. Má-li být pás efektivní, musí být použit při jakékoliv jízdě automobilem.

Pověra č. 4:
»Nemusím se připoutávat, když sedím vzadu, není to povinné.«
To je omyl, který je třeba veřejnosti opakovaně vyvracet.

AUTO1

Auto

 

 

 

 

 

 

 

MUDr. Jiří Kepák, CSc.
Úrazová nemocnice v Brně, Ponávka 6, 662 50 Brno
e-mail:
[email protected]

 

Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015