Porod do vody

Mezi používané metody vedení porodu patří i porod do vody. „Již v roce 1983 zveřejnil francouzský porodník Michel Odent metodu porodu v bazénu“, uvádějí ve své knize Průvodce těhotenstvím a porodem F. a J. Macků.

„Rodička se pohybuje v mělkém bazénu dvakrát dva metry, s vodou 37 stupňů Celsia teplou. Rodí ale mimo bazén na lůžku v kleče, i když porod do vody by novorozence neohrozil, poněvadž jeho první dýchací pohyby jsou vyvolány stykem pokožky se vzduchem.“

Dále uvádějí, že Odent nedoporučoval přítomnost otce u porodu, jelikož zastával názor, že porod je „ženskou záležitostí“ a také proto, že by se jeho neklid přenášel na rodičku. Některé z prvků Odentova postupu jsou používány i v našich porodních ústavech, zejména uložení novorozence po přestřižení pupečníku na matčino břicho. Požadavek položit novorozence ještě před přerušením pupeční šňůry Odent kritizuje – při nepodvázaném pupečníku je novorozencova krev vháněna zpět k placentě.

Jeho kolega, francouzský lékař Laboyer naopak pokládá miminko na bříško maminky hned po narození a pupeční šňůra se přeruší až po jejím dotepání.

A jak probíhá porod do vody u nás? Měla jsem možnost vyzpovídat maminku Ivanu Vychytilovou, která porod do vody zažila.

Podle čeho jsi se rozhodovala pro porod ve vodě?

Rozhodla jsem se proto, že se mi to zdálo dle referencí zajímavé a přirozené. Četla jsem spoustu pozitivních reakcí, a tak jsem to chtěla vyzkoušet.

Mohla jsi pobyt ve vodě využívat již během otevírací doby?

Pobyt ve vaně se rozlišuje. Zda jen zmírnit bolesti, nebo i porodit. Pokud se mají zmírnit jen bolesti, může se do vany prakticky ihned . Pokud se má ve vodě porodit, může se do vany jakmile jsou kontrakce po třech minutách, neboť by se jinak utlumily a porod by byl obtížný.

Cítila jsi nějaké zmírnění bolestí?

Já jsem se otvírala celkem rychle. Když jsem byla otevřena na 6 cm dostala jsem kapačku, protože po propíchnutí plodové vody se mi ulevilo, a kontrakce přestaly. Měla jsem křížové bolesti. Při kontrakcích po 3 min. jsem šla do vany. Bylo to moc příjemné, voda teplá asi 35 stupňů, sestřička mi dala pod záda masážní podložku a pustila masáže. Bylo to úžasné a bolesti v zádech povolily. Celé tělo se prohřálo a uvolnilo, cítila jsem se opravdu fajn ... jako v lázních.

Jak probíhal porod samotný?

Sestřička kontrolovala srdíčko miminka a zároveň mi štelovala kapačku. Když byly porodní cesty otevřené a připravené, řekla spásnou větu: „Jdeme na to.“ Vyndala masážní podložku, seběhli se ostatní doktoři a sestřičky, dávali instrukce, jak tlačit a dýchat. Snažila jsem se ze všech sil a chvílemi jsem se musela usmívat, když se všichni dívali do vody, až miminko vyplave. Na třetí zatlačení Kamilka vyjela do vany a pan doktor ji vytáhnul a položil mi ji na bříško.

Jak se chovalo miminko těsně po narození?

Byla jen od mázku a ani neplakala. Jen vydávala tichounkým hláskem kňourání... Byla v pohodě a klidná a já taky. Cítila jsem obrovskou úlevu a štěstí z neopakovatelného zážitku. Po přestřižení pupeční šňůry ponořila sestřička holčičku do kyblíku s teplou vodou, a tam se jí také líbilo.

Pláč propuknul až při nezbytných procedurách. Na porod placenty a nezbytné ošetření jsem se přesunula na porodní stůl, odkud jsem viděla na Kamilku. Pak jsme obě odpočívaly.

Doporučila bys porod ve vodě i jiným maminkám?

Porod bych doporučila všem maminkám.. Je to opravdu úžasné, připadá mi to i čistotné a uvolňující. A i když možná někdo namítne, ze voda musí být plná krve, tak musím říct, že voda je tmavě modrá plastová, jako v lázních.

Chtěla jsem zkusit porod jiný, než klasický. Lákala mě voda a moje očekávání se naplnilo nad rámec. Porodní sál mi připomínal jednu velkou koupelnu a všichni byli úžasní.

Ještě bych chtěla podotknout, že k porodu do vody musíte mít doprovod, protože vás musí držet pod paždím, abyste se neutopily. U jednoho dítka zůstat nechci a už teď vím, že chci zase rodit do vody.

Všem maminkám přeji, aby měly na svůj porod tak hezké vzpomínky, jako mám já.