První měsíce těhotenství

 

 

Nedostala jste menstruaci, vaše prsy se začínají pozvolna zvětšovat, vaše tělo jakoby se měnilo bez vašeho vědomí? Takto u většiny žen začíná těhotenství. U některých žen se již v této rané době začínají objevovat „drobné obtíže“. Co jsou „drobné obtíže“? V těhotenství se vyskytují často stavy, které sice neohrožují zdraví těhotné ani zdraví dítěte, ale mohou denně znepříjemňovat život, jde například o nevolnost, podrážděnost, nadměrné slinění, zácpa, časté nutkání k močení.

 

Proč se tak děje?

Od chvíle, kdy se oplodněné vajíčko uhnízdí v děloze matky, totiž dochází k hormonálním změnám, které se liší od běžného menstruačního cyklu. Ženy citlivé na změny hladin svých hormonů mohou poprvé pocítit začátek těhotenství ve svém těle i velmi časně. Jako by jim bylo naznačováno, že se něco zvláštního děje.

 

Subjektivní prožitky těhotné
Celé těhotenství, tedy i jeho začátek přináší ženě celou řadu příznaků, které jsou ovšem velmi pestré. Není jednoduché je spolehlivě a jednoznačně vyjmenovat a popsat. Dokonce i jedna žena může různá svá těhotenství prožívat různě. Avšak některé těhotenské příznaky jsou u všech žen podobné, nebo dokonce shodné.

Příznaky, které jsou obvyklé při začátku těhotenství:

- vynechání menstruace, někdy však může nastat slabé krvácení nebo jen „špinění“. Stává se tak v době očekávané menstruace, již jsme si vysvětlili příčinu (uhnízdění oplodněného vajíčka do sliznice dutiny dělohy a narušení krevních vlásečnic, které místo vyživují) 
- únava a ospalost 
- častější nucení na močení 
- pocit na zvracení (odborný název nauzea) nebo i zvracení 
- zvýšené slinění
- pálení žáhy, poruchy trávení
- plynatost střev 
- nadměrná chuť, nebo naopak averze k jídlu 
- změny prsou jsou u mnoha žen první známkou počínajícího těhotenství

Tyto změny bývají více vyjádřeny u těch žen, které prsní změny u sebe pozorovaly i během předchozích menstruačních cyklů. Prsy bývají napjaté, jakoby ztěžklé a na pohmat prosáklé. Prsní dvorec (odborný název areola) i bradavky postupně ztmavnou, žlázky prsních dvorců se začínají vyvyšovat. Na prsou se zmnožuje modravá kresba žilních cévek. Některé těhotné popisují všechny uvedené změny až v pozdějším období těhotenství

Psychické změny 
- psychická nestabilita, která je u některých žen shodná se změnami, které prožívají před každou menstruací (odborný název premenstruálním syndromem), změny nálady, plačtivost, obavy, strach, nebo naopak radost a nebo střídání těchto emocí

 

Co mám nyní dělat?

V době již bezpečně prokázaného těhotenství většina žen řeší problém, kdy a jak novinku o svém těhotenství oznámit svým blízkým, příbuzným a nebo svému okolí, nakonec i zaměstnavateli. Některá žena informaci okamžitě rozšíří, jiná vyčká do doby, kdy si je jistá velmi nízkou pravděpodobnosti samovolného potratu. Vyčká do 10.-12. týdne, neboť je jí známo, že příroda nedovolí u každého čtvrtého až pátého těhotenství další vývoj. Další žena taktizuje podle individuální situace u svého zaměstnání.

 

„ Drobné obtíže“

Nauzea a zvracení

 

Od 3. týdne do 4. měsíce se objevuje ranní zvracení, nauzea a nadměrné slinění. Jsou časté, ale neškodné.

Co doporučí lékař
Léky proti zvracení (odborně antiemetika) a proti nevolnosti. Pokud zvracíte příliš často a hubnete, je nutné lékařské vyšetření.

Jak si mohu pomoci sama

Jezte malé porce, ale často, vyhýbejte se těžko stravitelným potravinám, hodně pijte. Na nočním stolku mějte připravené pití, napijte se, ještě než vstanete. Co nejvíce odpočívejte.

Slinění
V těhotenství se někdy nadměrně zvyšuje slinění, po porodu tento jev mizí.

Co doporučí lékař
Léčba obvykle bývá neúčinná.

Jak si mohu pomoci sama
Zde není pomoci. Stará rada: snažte se sliny polykat, je sice racionální, neboť chrání před nadměrnou ztrátou tekutin (odborně dehydratace), ale neřeší obtíž.

Z Knihy o matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.