Rady venkovského lékaře 42.

Rady venkovského lékaře 42. - obrázek
Rady venkovského lékaře 42. - obrázek

 

PIVO A ŽALUDEK

Pivo a žaludek se mají rády! Pivo svým zásaditým, alkalickým působením pomáhá proti žaludečnímu překyselení a obtížím s tím spojeným. Však to znáte – pálení žáhy, škytání, říhání… Také bývá pivo doporučováno při žaludečních a dvanáctníkových vředech, protože tady bývá velká žaludeční kyselost rozhodně na škodu.

Vlastně – co je tady třeba vysvětlovat? Představme si odpověď žaludku na kachnu zalitou mlékem nebo sodovkou, a na kachničku zalitou pivečkem.

Mohou se vyskytnout situace, kdy se pivu v žaludku nelíbí? Také to může nastat. Je to zvláště tehdy, když pivo do žaludku provází větší množství panáčků. Pak se pivu může zdát, že je v žaludku těsno, a může dostat chuť jít se podívat ven, co se to tam vlastně děje…

Hospodské řemeslo si rafinovaně vymýšlí pivní vábničky. Jsou to vybrané pokrmy slané a peprné chuti, po nichž se pivo zvláště rádo do žaludku směřuje. Ještě dosti často můžeme vidět tlačenku či salám s octem a cibulí. Také s matesy, pepřenkami, uzly a jinou rybí havětí se můžeme setkat. Dokonce někde mají i pivní sýr a nivu. Ale kde jsou olomoucké tvarůžky? Jak k tomu náš žaludek přijde, že je nosánky některých šenkýřek, jako třeba paní Bernatové v Těptíně, nesnášejí? Kde jsou pikantní, v hospodském dýmu vysušené, ba přímo vyuzené buřtíky zavěšené nad pípou? Starost hostinských o daň z přidané hodnoty jim bohužel dala zcela zapomenout na lahodnost směsi dobře osmažených topinek a lahodného piva v našem žaludku. Naše žaludky  doporučují zamyslet se nad rovnicí: topinky s česnekem + větší množství levnějšího piva = větší výsledek.

Zvláštního potěšení je možno dopřát žaludku, když se mu dostává piva i v podobě jídla. Labužníci a znalci samozřejmě polévají pečínky na rožních v závěrečných fázích pivem, zalévají maso v pekáči směsí černého piva a kečupu a někteří výtečníci si libují v pivních polévkách. Moje manželka ze všech nejlepší se pak otřásá odporem na nevzdělaností hospodyněk, které při obalování řízků ředí vajíčko vodou nebo mlékem, fuj… To se přece musí ředit pivem! Také se u nás hodně piva při obalování spotřebuje.

Žaludek je i nejlepším dozorcem nad kvalitou piva. Neomylně signalizuje kvalitu vychlazení moku. Tlak v žaludku ukazuje na pivo zvětralé nebo „obohacené“ o vocintky neboli hanzly ze sklenice na výčepním pultu, do níž odkapává pivo.

Žaludek je značně roztažitelný orgán. Jeho pravidelné roztahování několika půllitry piva za den pak skvěle modeluje naše pivní postavy. Nevěřte tomu, že pivo žaludkem vlastně jen protéká.

Zvláště v kombinaci s dobrým jídlem tam pobude a výsledky ukazují dojemné fotografie z letošního kalendáře Velkopopovického pivovaru.

U některých výtečníků je při prudších pohybech slyšitelné i šplouchání piva v žaludku.

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře
Témata: