Rady venkovského lékaře 47.

Rady venkovského lékaře 47. - obrázek
Rady venkovského lékaře 47. - obrázek

 

PIVO A JÁ

 

Pivo miluju. Přesto jsem se jím samotným nikdy neopil. Málokdy vypiju více než tři půllitry najednou. A přece je moje postava typicky pivní. Občas v záchvatech odtučňování (ostatně poslední dobou řidších a řidších) je třeba samozřejmě pivo vynechat. Chybí ze všeho nejvíce. Přesto bez něj člověk vydrží i několik týdnů. Ale pak se k němu zase vrací. Snídaně, bohatá, klidná, při dovolené, venku v přírodě. Slanina s vejci, plesnivé sýry, zelenina, paštika – a zapijte to čajem! Jen moje manželka, ze všech nejlepší, se na mě s předstíraným smutkem zahledí přes sklenice kozkíka, kterými si přiťukáváme, a povzdechne: „Tak už v tom zase lítáme…“.

Jak se ubránit zhoubným vlivům piva? Několik rak, které jsem vyzkoušel na vlastní nehezkém těle. Nemíchat pivo s panáky. Neopíjet se pivem. Řídit se heslem – jedno po jídle, nebo jedno až dvě na žízeň a pak ještě jedno, aby jim nebylo smutno. Pít pivo z třetinek. Je kvalitnější – chladnější, pěna nemá čas padnout a místo dvou piv máte tři. Vybírat si pivo. Kdybych byl hostinský a přišel host, který na dotaz: „Jaké si dáte – benešov, kozlík, desítku, dvanáctku, nebo černé? „ odpoví: „Mně je to jedno“, dostal by facku, a ne pivo. K výběru piva patří hlavně věrnost značce. Za léta se lepší, horší, nadáváte na něj, občas mu i „zahnete“ s plzní nebo budvarem, ale nakonec je to zase on – kozlík. Jiná situace je na cestách. Myslím tím české země. V cizině pivo nestojí za nic. Dá-li se občas pít pro kvalitu, je zase kaženo amatérismem točení atd. V Čechách je třeba testovat pivo místní.

Kromě vyhlášených značek typu Krušovice, Radegast, Platan můžete narazit na neznámou perlu z místního malého pivovaru. Naopak – když se to nedá pít“, o to raději se vracíte zase domů. Pivo budiž kombinováno s vhodným jídlem. Moudrá žádost adresovaná hostinskému: „Dej mi něco pod pivo“ svědčí o tom, že jste to pivo opravdu přišli užít. Zdravá kombinace bývá také jedno od cesty a dvě domů do džbánku, není-li cesta domů dlouhá.

Při rozumném pití pivo neotupuje. Cožpak by jinak mohla v hospodách vznikat geniální díla Haškova, Poláčkova, Kellnerova a dalších velikánů naší literatury? S pivem přichází uvolnění a náhlé nápady. Vidíte věci s rozumným odstupem, klidněji a vyrovnaněji. Po pracovním vypětí přichází uvolnění. Někdy se říká pivní sanatorium. Při rozumném pití je to pravda. Příznivý účinek na zažívací trakt, uvolnění svalstva, odplavení zplodin látkové přeměny nahromaděných za celý den v důsledku malého přívodu tekutin. Někdy i při přetažení způsobeném nedostatkem spánku, když špatně usínáte, zklidňující účinek, jistě lepší než jakýkoliv hypnotický lék.

Jako každá jinak prospěšná věc může být i pivo znehodnocováno a diskreditováno hloupými lidmi,kteří s ním špatně zacházejí. Srdce mi krvácí, když vidím ty, kteří se opíjejí teplým pivem, když vidím hospodského, který sám pivo nepije, nečistí trubky, dává špatnou míru a nenaslouchá hlasům hostů. Odpůrci piva mu zbytečně nadávají. Chyba není v pivu, které věrně provází lidstvo klikatými cestami historie. Chyba je v lidech, kteří ho neumějí pít.

Blíží se konec tisíciletí. Často slyšíme úvahy o tom, co bude lidstvo provázet do dalšího tisíciletí. Pivo to bud určitě. Snažme se všichni, kteří máme pivo rádi, aby nás nedoprovázely patoky pro opilce, kteří si tupě ničí zdraví, ale zlatý, perlivý, chladný královský mok s neopakovanou nahořklou chutí v orosené sklenici, pité mezi dobrými lidmi.

To ti přeju, moje milé pivo.

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: