Riziko srůstů po porodu císařským řezem

Riziko srůstů po porodu císařským řezem - obrázek
Riziko srůstů po porodu císařským řezem - obrázek

Porod císařským řezem je jako každá jiná operace zásahem do organizmu, který vyžaduje důslednou rekonvalescenci. Jednou z komplikací, která může nepříznivě ovlivnit první měsíce s vaším miminkem, mohou být srůsty, a proto je vhodné jim předcházet!

Porod císařským řezem je buď plánovaný, nebo provedený akutně. Nejčastějšími důvody k plánovanému císařskému řezu jsou: poloha plodu v  děloze koncem pánevním u prvorodičky, příčná nebo šikmá poloha dítěte, nepoměr hlavičky a pánve, překážky v porodních cestách, závažná onemocnění rodičky nebo vícečetné těhotenství. Není pravidlem, že pokud byl první porod veden císařským řezem, musí tomu tak být i u dalšího. Druhá varianta vedení porodu císařským řezem nastává ve chvíli, kdy gynekolog v průběhu přirozeného porodu shledá tento zákrok nutným z důvodu akutního ohrožení rodičky nebo dítěte. Dle zvyklostí dané porodnice bývají rodičky následně propouštěny z nemocnice i s potomky pátý den po operaci.

Srůsty jako pooperační komplikace!

Srůsty jsou nepřirozená spojení mezi hladkými tkáněmi jednotlivých orgánů v dutině břišní, která mohou být jen jemná blanitá anebo naopak velmi pevná a mohou vám způsobit mnohé nepříjemnosti. Vzhledem k tomu, že během porodu císařským řezem dochází k průniku do dutiny břišní, může následně u pacientky dojít v prvních 3-5 dnech po operaci k vytvoření srůstů, které novopečené maminky často trápí bolestmi v podbřišku, poruchou pohyblivosti až neprůchodností střev a také mohou znesnadňovat případné další otěhotnění. Jelikož srůsty vznikají jako přirozená reakce na poranění pobřišnice, nelze jim předcházet jinak než mechanickou zábranou mezi jednotlivými hladkými tkáněmi, kterou lékař aplikuje na konci operace. Srůsty mohou zkomplikovat i další případný porod císařským řezem, či jiné operace, které v životě pacientky mohou následovat, neboť znesnadňují chirurgovi přístup do dutiny břišní či k orgánu, který má být operován.  Proto je vhodné se na tuto prevenci zaměřit!

 Jak je možné tvorbě srůstů předejít?

Rozhodnete-li se společně se svým operatérem pro aplikaci mechanické zábrany v podobě protisrůstového prostředku, uděláte to nejlepší pro své zdraví. Protisrůstový gel díky svým přilnavým vlastnostem obalí jednotlivá místa a mechanicky tak zabrání srůstání hladkých povrchů tkání tam, kde je riziko vzniku srůstů největší.  Na českém trhu je jedním z nejúčinnějších přípravek s názvem Hyalobarrier gel. Pacientka si po poradě se svým gynekologem či porodníkem může gel zakoupit v lékárně a být tak na porod perfektně připravená. MUDr. Dana Ondrová z Gynekologicko-porodnické kliniky FN Olomouc k tomu říká: „Po více než dvouleté zkušenosti s tímto antiadhezivním  gelem mohu konstatovat, že je o něj velký zájem. Většině maminek je třeba problematiku řádně vysvětlit, ale jsou za to opravdu vděčné a samy uznávají, že prevence je v tomto případě vhodná a ušetří jim možné pozdější zdravotní problémy. I přestože je operace provedena precizně, srůstům nelze často zabránit. Antiadhezivní gel snižuje riziko vzniku srůstů na minimum.“ Podrobnější informace na www.srusty.cz.