Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
3. 6. 2004
otázka
Vážený pane doktore, děkuji za bleskovou odpověď! Poletím, právě Vámi zmíněnou „British Airways“. Každopádně se pokusím za letu více pohybovat a trochu se procházet. Mám ještě jednu otázečku. V životě jsem netrpěla žádnou alergií, během tohoto...
odpověď
Děkuji Těhotenství, obecně, je vlastně pro tělo "nový imunitní stav", plod je vlastně "něco pro tělo cizího" - nese znaky otce, proto se s ním tělo matky musí vypořádat, je to složitý proces "tolerance" plodu.Proto je...
3. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych znát váš názor na cestování letadlem v prvních týdnech těhotenství. Je mi 26 let a je to mé první těhotenství. Snažili jsme se o to s manželem skoro dva roky. Na konci června máme letět do Egypta, tak bych chtěla...
odpověď
Dobrý den, v cestování letadlem by potrat způsobit nemělo ,nejsou o tom žádné zprávy. Naopak ,ve vyšších stupních těhotenství - neexistuje přesná hranice - cca až "budete mít vidět břicho" - 20 týden a více, pak jste více ohrožena při...
3. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore ,chtěla bych Vás poprosit o radu .Od začátku těhotenství mám problémy s močením ,jde to ztěžka a někdy vůbec párkrát mě i cévkovali .Jsem v 15tt čekám třetí dítě .Předchozí těh.byli ukončeny císařským řezem .Nyní jsem narazila...
odpověď
Dobrý den, rozodně vás prosím, jen tento článek netisknětě...Jde o to,že se snažím poradit, jak můžu,ale nejsem vědma, těžko můžu posoudit něco,co rozhodně vyžaduje vyšetření, opravdu bych vás musel vidět,abych byl s to říct o co přesně jde....
3. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, mám možná takový hloupý dotaz... Už brzy budu u Vás U Apolináře rodit a chtěla bych se zeptat jaká je praxe, když špatně vidím do dálky, mám na pravém oku 3,75 a levém 6 dioptrií. Když jsem volala své oční lékařce tak mi...
odpověď
Dobrý den, tak paní dr. oční má pravdu, koneckonců jsme závislí na jejím vyjádření, můžete rodit spontánně, co se kontatních čoček týče, s tím bohuže nemám žádné zkušenosti..., jde o to ,že při tlačení by event. mohly nastat problémy - zvyšuje se...
3. 6. 2004
otázka
Milý pane doktore, kéž by takových liberálních odborníků s moudrým přístupem a úžasnou trpělivostí bylo více! Právě jsem strávila několik hodin čtením všech vašich odpovědí a musím uznat, že jsem mnohem více v obraze a o něco moudřejší.Klobouk dolů...
odpověď
Dobrý den, díky za kompliment, ještě stále se červenám Tak nejprve ultrazvuk: v tomto případě,kde jsme "jako by na hranici", z toho, co píšete, bych se možná přeci jen klonil k tomu,že se jedná asi o ten onen "hraniční" 1 týden...
2. 6. 2004
otázka
Nerada se vracím opakovaně k témuž tématu, máte spoustu jiných dotazů, ale ještě na závěr: pokud je v těhotenství aplikován nějaký nízkomolek. heparin, počítá se pak automaticky s tím, že porod proběhne jako programovaný, tak, aby bylo možné...
odpověď
Dobrý den, no,tak to jste skoro stejnej obor , mám pár kamarádů veterinářů...Co se týče miniheparinu, tak tady je doporučeno naopak podávat ho dále, i v období porodu a pakliže je prokázána nějaká ta trombofilní mutace , pokračuje se nadále v...
2. 6. 2004
otázka
Dobry den,pane doktore.Nejdrive se Vam chci pripomenout.Kdyz jsem poprve psala zbyvalo mi do porodu 12 dni a mela jsem v por.cestach Streptokoka agalactie.Muj gynekolog mi do prukazky napsal GBS neg.,protoze v moci streptokok nebyl,pry to je...
odpověď
Dobrý den, tak děkuji moc,blahopřeju k zdravýmu mimču, to víteže si vzpomínám, přiznám, že mě fakt mrzí,že toto se některým kolegům prostě nedostalo pod kůži,ale nedovolil bych se konkrétně je kritizovat, když to nevidím osobně. Spíš jsem rád, že...
2. 6. 2004
otázka
Dobry den pane doktore,muze kratkodoby stres v tehotenstvi zpusobit miminku nejakou vadu? CEtla jsem o mamince,ktere se narodil slepy chlapecek a lekari ji sdelili, ze to je vinou stresu v tehotenstvi. Dekuji moc za odpoved. Lajla
odpověď
Dobrý den, krátkodobý stres by neměl vadit v žádném případě, nevím, nevím, kde jste to četla ? Z odborného pohledu pro toto není důvod rozhodně, to mi věřte, vrozená slepota má určitě dozajista jiné důvody,ale bohuže nijak ovlivnitelné, ani ve...
2. 6. 2004
otázka
Pane doktore, jsem v 35 tt. a měřím 145cm. Dá se tudíž předpokládat, že porod bude císařským řezem.Chci se zeptat, ve kterém týdnu se obvykle fakultativní císařský řez provádí, samozřejmně za předpokladu, že matka i dítě jsou vpořádku a přirozený...
odpověď
Dobrý den, tak to je pravda,výška opravdu není velká...V tom případě, v závislosti na pracovišti ovšem, plánujeme porod co nejdříve termínu, čili cca v 40.týdnu, ale znova opakuji,takto je to u nás, není chybou ho provádět v 39.t např.
2. 6. 2004
otázka
Dobrý den,ráda bych se zeptala co je pravdy na tom, že těhotné ženy nemají věšet prádlo a umývat okna? Z jakého důvodu nemají natahovat ruce nad hlavu?
odpověď
Dobrý den, toto platí spíše pro ranou graviditu, pak už to není tolik aktuální, na poč.je děloha křehká a jakékoliv napínání břišní stěny může být riskatní, stran ohrožení potratem. Ve vyšších stupních těhotenství bych se jen přimluvil nenosit těžší...