Porod

4. 1. 2022
otázka

Dobrý den, pane doktore, před sedmi měsíci jsem porodila spontánně vitalniho chlapečka, nicméně byl porod velmi dlouhý 25 hodin bolestí, především těch křížových s výsledkem nástřihu hráze pro urychlení 2. doby porodní, což jsem se tomu chtěla vyhnout, opravdu se dá říct, ze jsem do bosledni chvíle bojovala a spolupracovala, byť už mi docházely síly. Byla jsem rovněž dobre psychicky na porod připravena. Kontrakce začaly krásně, zesilovaly, porodní asistentka říkala, ze s takovyma kontrakcema si myslela, ze už budu tak na 7 Cm a stale to bylo prakticky beze změny. Pak mi také asi zřejmě po dlouhé době, kdy už deloha asi byla vyčerpána, jak jste někde uváděl mi byl podán oxytocin na zesílení činnosti děložní. Také mi vůbec nepraskla voda, museli píchnout. Záhy po porodu mi bylo řečeno, ze tam byl malej špatně, ve zprávě bylo uvedeno, ze byl porozen temenní polohou, někde jsem četla, ze to není moc příznivá poloha plodu. A můj dotaz z ni: co mohlo vést k tomu, ze tak špatně dorotoval ? Zřejmě tam chudák naléhal a nic. Zda se to dá nějak ovlivnit, v čem si myslíte, ze by mohl byt problém? Určitě byl zřejmě mechanického charakteru. Chtěla bych se tomu pro příště nějak vyhnout a pokud to vůbec jde nějak se lépe připravit a v něčem na sobě zapracovat. Mohl tam mít třeba malo prostoru( užší pánev), přitom jsem byla měřena na kontrole na gynekologii a tam nikdo nic neříkal, takze to zřejmě bylo v pořádku. nebo problém mohl byt tím, ze mám levou panev podsazenou výše než pravou a jsou tam na te levé straně víc ztuhle ty svaly( řešila jsem teď s fyzioterapeutkou, ze by to cviceni rovněž mohlo pomoci. Dřív jsem také hodně behala až do extrému, zda se to také mohlo projevit. Budu ráda za vaši odbornou radu, předem moc děkuji a do nového roku Vám preji hlavně pevné zdraví

odpověď

Dobrý den, porod byl,je a bude (pokud se bude rodit dále přirozeně) proces,kdy má matka jednoduše přivést na svět potomka, pokud možno tak,aby ona/dítě nezemřeli - jedno z nejcitlivějších období života jedince na obou stranách .Divná věta, vím, ale nutné říci, že uvedený proces byl vždy spojen v  přírodě se ztrátami,nejen u nás, vyšších savců. Dříve děti/matky v souvislosti s porodem umíraly daleko častěji než dnes.Důvodů bylo mnoho. Ale pokud šlo "jen" o "neoptimální" naléhání plodu (např. předhlaví/jiné deflexní naléháhání, asynklitismy....), spíše než úplná ztráta dítěte došlo k poranění plodu/matky. Příčinu nelze v podstatě zjistit vůbec, byť v minulosti v tom SAMOZŘEJMĚ pánevní důvody roli hrály, např. rachitis, osteomalacie z nedostatku vitamínu D atd.  Obecně ale  víme,že se tak dělo od doby,co lidstvo existuje.Paradoxně byly ale poruchy mechanismu porodu v minulosti zřejmě méně časté (přitom děti,matky umíraly hojně z jiných důvodů), protože  měly matky jinou stavbu těla,byly více fyzicky aktivní ,tím myslím více fyzické zátěže, byly více "ohnuté" v pase při fyzické aktivitě, kdy uvedené optimální pro relaxaci pánve. Odbočka ke quadrupedálním savcům, těm se rodí velmi dobře mj. na čtyřech. Antropologie lidí se ale postupně  změnila - ve vztahu k rození dětí prostě a jednoduše k horšímu- Více sedíme, nehýbeme se, běháním to rozhodně napravit nelze ....chybí práce na poli :-))) .To je celé, co k tomu umíme říci. Moderní porodnictví do toho moc vstupovat neumí jinak než asistencí u porodu, různého druhu, až po cís.řez. Lidí, kteří rádi zkritizují naši práci přibývá, jsou jistě velmi chytří a vzdělaní, ale nadhled,dle diskusí mezi nimi,které čtu, bohužel chybí, viz i moje rozvaha výše. Nerad bych se Vás dotknul,ale myslet si ,že budeme bojovat proti superrychlé "evoluci" ženského těla k horšímu fyzioterapií, je liché. Tak to prostě,bohužel je.Neléčíme čísla, ani příznaky.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP