ARCHIV BUNĚK 62. - Netradiční pojištění dítěte

__ADV__Že lze pojistit zdraví úrazovým, životním či jiným komerčním pojištěním, o tom již bylo napsáno hodně. Jedno pojištění je ovšem naprosto netypické. A to pojištění zdraví dítěte uchováním kmenových buněk.

Není to tak dávno, kdy lékaři přišli na to, že pupečníková krev obsahuje nezanedbatelné množství kmenových buněk, tedy univerzálních buněk zabezpečující fungování lidského organizmu. Právě ony mají v průběhu těhotenství a vývoje plodu vliv na vývoj mozkových buněk, svalů, kostí, orgánů, tj. celého jedince. A právě ony zůstávají v pupečníku a je možné je bezprostředně po porodu odebrat a uchovat pro další použití.

Široké spektrum využití

Již nyní se kmenové buňky využívají k léčbě závažných onemocnění, např. nemocí kostní dřeně. A odborníci očekávají, že za 5 - 10 let se budou kmenové buňky účinně a v širokém okruhu využívat k léčbě takových nemocí, které se v současnosti nedají léčit nebo jsou léčeny jen v omezené míře, jako např. Alzheimerova a Parkinsonova nemoc nebo roztroušená skleróza.

Nezkažené mládí

Důvod, proč je využití kmenových buněk pocházející z pupečníkové krve tak účinné, je ten, že se jedná o mladé a geneticky kvalitní buňky. V době odběru jim je pouhých 9 měsíců a nejsou ovlivněné životním stylem jejich nositele, tak jako kmenové buňky získávané z kostní dřeně. Po odběru je možné uchovat buňky nejen pro vlastní účely, ale lze je darovat i do tzv. veřejné banky kmenových buněk a v případě potřeby, kdy se hledá dárce se shodnými charakteristikami pak mohou vaše buňky pomoci někomu třeba na druhém konci světa.

Netradiční pojistka

Uchování kmenových buněk novorozenců pro vlastní potřebu je určitou pojistkou, která poskytuje nemalou ochranu dítěte , zvláště vzhledem k očekávanému využití. „V průběhu našeho života se snažíme uchovat zdraví své i svých dětí. Přesto, dříve nebo později náš život znepříjemňují nemoci. Šance na jejich ošetření nebo vyléčení se neustále zvyšuje, ale do budoucna se využití kmenových buněk pro takovéto účely jeví nejvhodnějším. V každém případě můžeme uchování kmenových buněk považovat za pojištění zdraví a života,“ říká Monika Veberová , ředitelka Archivu buněk, který v České republice zastupuje mezinárodní banku kmenových buněk, největší banku svého druhu v Evropě, společnost Life-Sciences AG.

Odběr je bezbolestný , nezatěžuje ani dítě ani matku a může o něj požádat každá rodička. „Jedinou podmínkou je uzavření smlouvy před samotným odběrem – rodiče by se měli s námi spojit ideálně ve druhé polovině těhotenství. Na základě sepsané smlouvy jim bude zaslán odběrový set a vysvětlíme jim, jak dále postupovat“ říká Monika Veberová . Služeb společnosti v současnosti využívá zhruba 1 – 2 % těhotných.

Každé pojištění něco stojí

V současné době největším problémem uchování kmenových buněk je cena . Celý proces, tj. odběr a následné uchování, příjde zájemce na bezmála 40.000 korun . Jelikož jednorázová platba se může zdát pro mnohé příliš vysoká, je možné platit i v měsíčních splátkách, čímž se okruh potenciálních klientů rozšiřuje.

Přestože se z dlouhodobého hlediska jedná o investici, která se vyplatí a která by mohla zdravotním pojišťovnám ušetřit nemalé peněžní prostředky, finanční krytí nákladů s odběrem a uchováním spojených je zatím zcela v režii jednotlivců – zájemců o odběr kmenových buněk. „Celkovou cenu služby včetně poplatku za skladování kmenových buněk na 20 let je možno uhradit bez vstupního poplatku na splátky. Náklady se tak rovnoměrně rozloží až do 2 let. A měsíční splátka ve výši 1650 Kč je, jak se ukázalo, přijatelná pro velké množství rodičů“ dodává Monika Veberová .

Tabulka: Cena za netradiční pojištění

 Úhrada            

Po porodu   

Měsíční   

splátka  

 Počet       splátek   

 2 roky

 0,--

 1.650,--

 24

 1 rok "A"

 18.750,--

 1.720,--

 12

 1 rok "B"

 3.375,--

 3.000,--

 12

 Jednorázová

 0,--

 39.375,--

 1

 

 

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK