Cizorodé vlivy na lidský zárodek v těhotenství - dotaz z PORADNY

__ADV__Otázka:

Dobrý den, pane doktore, a zároveň vše nejlepší do Nového i nového roku .

Mám dotaz ohledně rentgenu v časné fázi těh.: ocitla jsem se téměř v identické situaci jako pisatelka z dotazu č. 3923, akorát s tím rozdílem, že na základě Vašich rad jsem test dělala až dnes, to je 5 dnů po vynechané MS (déle jsem nevydržela ). Je pozitivní, jedná se o druhé těhoteství. Na rtg zubů (malém, na mezizubní kazy) jsem byla cca v 2-3tt, také jsem měla přes sebe olověnou vestu (přes břicho, krk a kus nohou), v té době jsem o těh. neměla ani tušení. Píšete, že v takovém případě je to "vše nebo nic" a že to ukáže jen čas. Můj dotaz je možná z kategorie těch "věšteckých" (za to se kdyžtak omlouvám), ale o jakém čase se zde bavíme? Mám mít strach celý první trimestr nebo by se to rozhodlo spíš dřív?

Moc Vám děkuji za odpověď, projekt virtuální porodnice je obdivuhodný, stejně jako Vaše trpělivost...

Odpověď:

Dobrý den, tak také nemohu odpovědět přesně, sama správně píšete, že je dotaz z kategorie "vešteckých", ale pokusím se opět nastínit situaci, tentokrát možná z jiného úhlu pohledu než obvykle píši. Reálně je to tak, že RTG záření nevelké intenzity (RTG zubů, či i krátký RTG pánve atd.) příliš vývoji embryo neškodí, takže ač vás nechci falešně uklidňovat, myslím, že RTG žádný dopad na vývoj zárodku mít nebude. Zkušenosti s vlivem cizorodých látek či obecně fyzikálních, chemických a biologických vlivů na lidské zárodky jsou získávány empiricky, tj. samozřejmě nelze zjistit účinky v experimentu, ale probíhá to tak, že se vezme soubor žen, u kterých bylo zjištěno těh. s vrozenými vadami či jinými abnormalitami a sleduje se zpětně možný vztah k fyzikálním (např. RTG), chemickým (léky) či biologickým (viry, bakterie...) vlivům z počátku těhotenství. Pakliže se v počátku takového těhotenství (s vrozenou vadou plodu) nějaký výše uvedený vliv objeví - je "zařazen" mezi potenciálně nebezpečný pro embryo . Existuje několik  "spolehlivých" vlivů (hlavně např. některé léky - používané k léčbě zhoubných nádorů či vitamín A v nadměrné dávce - polyká-li žena, nepoučena, samostatně vitamín A...), které mohou udělat vývojovou abnormalitu, nikoliv však zdaleka ve 100% případů, někdy se jedná o riziko malé, řádově o procenta...My pouze víme o teoretickém vlivu na vyvíjející se zárodek a o vlivu zjištěném z experimentu na zvířatech (vnímavost zárodků jiných živočišných druhů je jiná než lidská ), na lidech opravdu žádné pokusy neproběhly... (tedy bohužel probíhaly v průběhu II.světové války, Mengele apod., jistě víte - není možné je chápat jako přínosné pro vědu) .Tím chci říci, tolerance lidských zárodků je obrovská, opravné mechanismy na úrovni lidské DNA pracují s vysokou efektivitou a zárodek se může nadále vyvíjet absolutně nepoškozen dále. Důkazem toho je, že ač je lidstvo neustále více a více vystavováno většímu počtu a tím i riziku chemických (kouř cigaretový, výfukové plyny, ale také tolik populární laky na vlasy, barvy a laky ...), fyzikálních (záření z mobilů, elektrických a elektronických přístrojů) a biologických (nové viry) vlivů běžně přítomných kolem nás DENNĚ, stále nevymírá). Při závažném poškození opravy nestačí a tak se zárodek při masivním poškození potratí - to je doména cca 2-3 týdnů po početí, jak sama uvádíte a zárodek pak opravdu - v drtivé většině případů - zanikne - klinicky se to projeví jako normální či lehce opožděná menstruace (odpovídá cca do týdne po vynechání menses, čili dle měsíčků by to byl cca 5.týden), proto nabádám neustále k tomu, nedělat těh. test dříve jak za týden po vynechání menses. S každým týdnem poté roste šance, že zasáhl-li vliv v počátku těhotenství a těh. nadále pokračuje, neměl by být zárodek poškozen. Klinicky máme možnost rozpoznat až dle UZ v cca 20-22.týdnu, dříve není možné se vyjádřit.

 

MUDr. Michal Koucký

Případné dotazy směřujte prosím přímo do PORADNY. Děkujeme.