Do babyboxu o víkendu někdo odložil dvě děti

__ADV__Do babyboxu v pražském Hloubětíně rodiče o víkendu odložili další dvě děti. V sobotu našli zdravotníci ve schránce holčičku, v neděli chlapečka. Matka holčičky pak po telefonu vysvětlila, že se dítěte vzdala ze sociálních důvodů. Prvním kojencem ve schránce byla v půlce února Soňa.

"Obě děti jsou zdravé a byly předány pečlivě oblečené a čisté," řekl Ludvík Hess, šéf občanského sdružení Statim, které babybox provozuje.

"V pondělí se mi telefonicky ozvala maminka holčičky a vysvětlila, že ji k zoufalému kroku vedly sociální důvody," dodal.

Vůbec prvním dítětem odloženým v českém babyboxu byla v polovině února malá Soňa, jedno z dvojčat. Matka jí však do zavinovačky přibalila rodný list, čímž přišla o anonymitu a holčičce zkomplikovala cestu k adoptivním rodičům.

Teď je dvoukilová Soňa v nemocnici. Aby si ji mohli vzít adoptivní rodiče, musí její matka podepsat souhlas. A to může udělat až 1. března, kdy vyprší šestitýdenní lhůta od porodu.

"Do té doby matka nechce nikoho vidět, aby si mohla rozmyslet, jestli si holčičku přece jen nenechá," vysvětlila předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, která se Soninou matkou mluvila.

 

zdroj: iDNES

Témata: