Epidurál - pro a proti

Epidurál - pro a proti - obrázek
Epidurál - pro a proti - obrázek

Vybran otázky z našich poraden 

Dnes poprvé s MUDr. Michalem Kouckým z Gynekologicko-porodnické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

Otázka:
Z některých vašich minulých odpovědí jsem pochopila, že uvítáte, když si rodící mamina nechá zavést epidurál (kvůli možnosti plynulého většího znecitlivění při náhlém císařském řezu) - alespoň tak jsem to pochopila. Z jiných diskuzí mi vyplynulo, že epidurál může způsobit nějaké zpomalení kontrakcí nebo tak něco. Chtěla bych znát váš názor na zavedení epidurálu, jaká jsou pro a jaká proti? Chtěla bych spíše přirozený porod, ale neumím si to představit, jsem prvorodička (ale moc se těším ). Ještě jednou díky, mějte se pěkně.

Odpověď:
Dobrý den, pro jsou jednoznačná, nikdo na světě už o profitech nepochybuje, ale to je na celou učebnici, proti prakticky žádná, jde o to, kde budete rodit, naše pracoviště je školící pro celou ČR, takže u nás je úroveň na supervysoké a srovnatelné světové úrovni, používáme nejmodernější léky, které vůbec neovlivní plod!!!!! Nikomu epidurál nenutíme, ale jeho aplikací se při správném použití (otevření porodních cest u prvorodičky 4-5 cm ) dojde uvolněním pánevního dna k výraznému urychlení porodu. Zdůrazňuji, musí se aplikovat takto, jak píšu, dá-li se dříve, skutečně může dojít ke zpomalení děložní aktivity, byť jen na přechodnou dobu. Zpomalení děložních stahů je vázáno ale na polohu matky, pakliže matka neleží a projde se či je na balonu atd. složitými mechanismy dojde naopak k zesílení stahů-kontrakcí a porod jde obecně rychleji. Aplikace epidurálu se tak v podstatě blíží výrazně "přirozenému" procesu.

Diskuse mezi odpůrkyněmi se vede o tom, že epidurál je zásah do porodu - o tom také není pochyb, aplikace tenké hadičky do které se vpraví účinná látka zásahem je, ale vlastní mechanismus porodu ovlivní epidurál jen pozitivně. Navíc, epidurál nikomu nenutíme, ženy, které ho odmítnou nijak nesoudíme!!! Proti tu je jen jedno malé - a sice, u 1 ženy ze 100 se objeví po porodu bolesti hlavy = statistická komplikace, které jsou dobře lékově zvládnutelné. Blíže k epidurálu najdete v archivu článků na porodnice.cz. 

A nakonec, je jasné, že epidurál také nemusí zabrat zcela dle očekávání, každý má jiný práh bolesti, záleží také na distribuci látky v pateři. U 80% žen však je úleva obrovská. K příznivému ovlivnění nutno říci ještě následující: stres, který bolest vyvolává, může způsobit vyplavení hormonů dřeně nadledvin matky a ty mohou snížit průtok krve placentou. U většiny žen se bolest samozřejmě na průtoku krve placentou neprojeví, ale tam, kde je např. v placentě skrytý problém (např. u prodloužených těhotenství - "přezrání placenty" ), může rozšíření cév, které epidurál jakožto "odstraňovač bolesti a stresu" s sebou nese, ochránit plod před ohrožením nedostatkem kyslíku. Jsem jednoznačně pro, ale uvidíte sama, během porodu budete mít na rozhodovací proces dost času. 

MUDr. Michal Koucký