Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

 

TYGŘÍ OKO

 

Představujeme vám TYGŘÍ OKO, které naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

 

Jeho jméno pochází z XI. století, z latinského názvu oculus tigris. Jedná se o druh křemene, se zlatavými a hnědými pruhy, uznáváný jako polodrahokam. Chemické složení je následující: SiO2. Má hexagonální krystalový systém a jeho tvrdost dosahuje 7 na Mohsově stupnici. Nejznámější naleziště se nacházejí na Srí Lance, v Brazílii a Jihoafrické republice. Na řezu jsou zřejmě viditelná vlákna a žilky lymonitu (neboli hnědele), které dodávají onen vzhled oka a duhovky.

Již staří římané znali tento polodrahokam. Vojáci jej nosívali u sebe, když se vydávali do boje, pro ochranu. Ve středověku byl užíván jako ochrana proti démónům a uhranutí temnými silami. Na blízkém východu se tygřímu oku říkalo ‘‘kámen nezávislosti‘‘, protože měl napomáhat rozvázání dependentních komplikovaných vztahů a závazků, ať už sentimentálních, rodinných nebo finančních. Arabové však mělí ještě jedno důležité využití tygřího oka – zkoušeli a zároveň si jistili věrnost svých manželek, když se museli na delší dobu vzdálit z domu. Před odjezdem dali manželce vypít nádobu mléka ve kterém nechali řádně vymáčet kus tygřího oka. Věřili tak, že pokud by i manželka byla po dobu jejich nepřítomnosti nevěrná, neotěhotní se svým amantem.

Tygří oko má několik dobrých vlastností fyzických i působících na duši či psychiku. Jeho zlatavé a hnědavé paprsky znázorňují slunce a Zemi, na jedné straně nás tedy podporují v životě mít nohy pevně přiklenuté k zemi, ale zároveň v nás probouzí svobodu a touhu neustále se překonávat a jít vpřed. Je to kámen znamení Blíženců, proto u narozených v tomto období zvýrazňuje jejich klady a tlumí jejich chyby. Ze zdravotních předností tygří oko zmírňuje zažívací potíže a bolesti břicha. Chrání zdraví dětí a vyrovnává pacienty s angínou pektoris a s poruchami štítné žlázy. Také se doporučuje v případecha špatného krevního oběhu a střevních potížích.

Z hlediska psychických účinků se tygří oko doporučuje lidem s nízkou sebedůvěrou, kteří chtějí být nezávislí a cítit se trochu sebejistěji. Dále poslouží introvertům, kteří potřebují neustále popohnávat k rozhodnutím a konání. Dává jim vnitřní sílu. Pomáhá překonávat stresové situace a činit správná rozhodnutí ve správný čas. Povzbuzuje schopnost soustředit se, pamatovat si a pozorovat, což se zvlášť hodi studentům v obdoní zkoušek. Potlačuje zbabělost a nejistotu.

Kámen tygří oko patří k druhému chakra, které ovládá genitálie, vyvažuje jej a pomáhá k proudění jeho energie.

Znamení: Blíženci, Panna, Lev.

 

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE