Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

HUAYRURO  - magická semena z Amazonie

Představujeme vám semínko  HUAYRURO, které naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

Huayruro je semínko intenzivně rudé barvy, pokud má černou skvrnu asi na třetině plochy semínka, říká se, že je to semeno samčí. Sytě červené pak bude semeno samičí. Toto rozlišení je velmi důležité, protože pro ozdobné i ceremoniální účely se užívá hlavně semeno červeno-černé.

Huayruro je také název tropické dřeviny, stromu, jehož vědecké jméno je ‘‘ormosia coccinea‘‘, botanický druh z rodiny luštěnin. Tento strom roste pouze v tropických a hodně vlhkých amazonských pásmech Jížní Ameriky a v některých oblastech Střední Ameriky. Dospělý strom dosahuje 30 až 35 m a dle oblastí mění název – v Peru a Bolivii je známý jako Huayruro, Nene nebo Chumico v Kostarice. Semínkoje ovšem pro člověka vysoce toxické.
Nejpopulárnější definice tohoto semínka je ‘‘semínko štěstí‘‘, ale v historii civilizací, které se rozvíjely v oblastech jeho růstu, má i jiná tradiční využití. Kronikáří zmiňují užívání huayrura již u kultur před inkaiskou dobou, kdy se hlavně používalo pro amulety a rituály šamanů. V archeologických nalezištích předinkaiské kultury Chachapoyas (čti Čačapoyas) již vědci objevili tato semínka v různých předmětech. I v dnešní době se huayruro nosí, aby přivolalo štěstí a odpudilo věškeré negativní energie a závist.
Novorozeňatům a malým dětem se uvazuje červené samičí semínko na červeném provázku na zápěstí, aby je ochránilo před nemocemi. Další z jeho vlastností je ucelení párů a všeobecný úspěch.
Legenda vypráví, že manželka vládce Inků, Colla (čti Koja), trpěla velmi vzácnou nemocí, popsanou jako těžký smutek na duši. Dvorní šamani jí proto doporučili nosit náhrdelník ze semínek huayruro, speciálně sesbíraných a ošetřených složitým rituálem. Tato terapie prý Collu uzdravila.

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE