Jak probíhá provoz Poradny

__ADV__Otázka:

Dobrý den vážený pane doktore, již 2x jsem Vám psala dotaz do Vaší poradny, první již více než před 14-ti dny, druhý před 8 dny. Bohužel nevím jaká je doba pro zodpovězení otázek - po zaslání do poradny se vždy objeví informace, že otázka bude zodpovězena co nejdříve - či zda si vybíráte otázky, která se Vám takzvaně "hodí a líbí" a ty zodpovídáte. Dnes už Vám nepíši dotaz a ani tak v budoucnu neučiním, jsem velmi zklamaná a ztratila jsem k Vám důvěru. Přečetla jsem si totiž Vaši odpověď v archivu článků ze dne 22. 9. kde odpovídáte jedné tazatelce, že není vůbec vhodné si dělat těhotenský test dříve než 7 dní po vynechání menstruace, že to doporučejete všem a doporučujete chodit ke gynekologovi /na UZ vyšetření až v 7. - 8. týdnu/. Pane doktore, zapomínáte na lidskou stránku a ani se nesnažíte pochopit psychiku ženy, která chce otěhotnět a těší se na dítě. Zkuste pochopit, že pro spoustu žen které každý měsíc doufají, že menstruaci nedostanou je lepší vědět, že otěhotněla, že to jde otěhotnět, než celý týden i déle čekat, zda potratí - jak Vy píšete -dostane opožděnou menstruaci. Kdybych se řídila Vašimi radami, tak bych ani teď nevěděla, že mám tzv. zamlklé těhotenství a čeká mě revize dělohy. Uvědomte si, že žena není stroj, musíte se snažit vcítit do pocitů všech těch, které chtějí mít dítě. Můžu Vám říci, že jedno dítě už mám, nějaké znalosti z knih i z vlastní zkušenosti také. Můžu Vám říci, že jsem hluboce zklamána Vaším přístupem a již dnes se odhlásím z porodnice. cz. Zajímá mě, zda budete mít odvahu k této mé poznámce se na stránkách poradny či jinde na porodnici.cz vyjádřit.



Odpověď.

Dobrý den, tak jsem rád, že se tu občas objeví i takové dotazy, komentáře, rád zveřejním jak váš dotaz, tak i svou odpověď. Samozřejmě, že odpovím na všechny otázky, nevynechám jedinou... Svoje působení zde beru a berte prosím i všechny ostatní, dobrovolně , "po večerech" a víceméně ve svém volném čase. Opravdu odpovím všem a tak trochu jste mě "donutila" odkrýt, jak to tedy vlastně je s organizací odpovědí. Je jich opravdu obří množství, denní limit je nastaven na cca 12-13 otázek, pokud vyloženě nejedu např. na víkend na chatu (myslíte, že můžu občas vyjet?), nebo se nebortím v práci, limit prakticky vždy vyplním. Jenže, nápor je tak obrovský, že jednak některé ženy vůbec nepočítají s tím, že při velkém počtu dotazů se jejich otázka + moje odpověď dostanou rychle "dozadu", přečtou první druhou stránku a napíší mi, že nenašly odpověď. Proto občas napíši: musíte číst otázky a odpovědi lépe a více dozadu a napíši i číslo odpovědi, kde se nachází. Drtivá většina žen, aspoň myslím, ví, že toto není on-line poradna a tak se odpověď nemusí opravdu objevit hned, i když se o to vehementně snažím - co nejdříve reagovat. Když ignoruji limit, třeba když vím, že přítelkyně celý víkend pracuje a mám možnost se krom své vědecké práce "potulovat" na netu, tak jsem za 12 hodin u počítače skončil u čísla 64 - to je zatím rekord v počtu dotazů. Řekněte mi, kde najdete takovou poradnu...

Lidský přístup. NO, tak to mě přeci jen trochu zarazilo. Ano, jistě, problematika potratu je velmi komplikovaná. Pro obsáhlost problematiky jsem ji shrnul, byť velmi stručně, do článku na porodnice.cz. Doporučení provádět těh. test později, aspoň týden po vynechání menses, není "z mé hlavy".Obecně, vychází z doporučení řady kolegů a našich a zahraničních institucí. I u svých blízkých jsem měl možnost ověřit si, jak je cenné. Valná většina těhotenství je již krátce po početí skutečně "odsouzena k zániku". A ač to zní divně, je dobře, že to tak skončí, jedná se o těh. založená s chybou a "příroda" naštěstí vyřadí většinu nekvalitních embryí dříve než se stačí žena vůbec dozvědět, že je těhotná. Nebo to není lepší ? Myslím, že „příroda“ ví, co činí nejlépe – nechtěla by jste přeci, aby se v těh. při UZ vyšetření nebo až porodu klinicky přišlo na to, že má dítě závažnou vrozenou vadu – „přírodní“ kontrola vyeliminuje „chybná“ těhotenství mnohem dříve. To číslo je bohužel ohromující, uvádí se z různých studií, že 60-80% všech založených těhotenství skončí dříve než žena vůbec tuší, že je těhotná a v naprosté většíně případů se to projeví normální, lehce silnější či lehce opožděnou menstruací - cca do týdne. Za jednoho předpokladu: že si žena neudělá těh. test dříve, jak za 7 dní po vynechání menses. Opravdu se tak vyhne zklamání. Nikoho nenutím, aby tak učinil, ale pokud tak učiní, musí s výše uvedeným prostě počítat. Můj lidský přístup ať posoudí jiní, komentovat nemohu, ale slyším to poprvé v životě - no, asi bych se nad sebou měl zamyslet.

K vaší situaci se vyjádřit nemohu - ale je to přesně,co jsem říkal. Týden po vynechání menstruace je jakýsi limit uměle nastavený, do tohoto intervalu může těh.skončit neúspěchem nejčastěji , který se klinicky projeví jako potrat s krvácením, či zamklý potrat, který se navenek nečiní ženě žádné obtíže a zjistí se dle UZ. Někdy chybně založené těh. unikne „přirozené kontrole“ a pokračuje dále s chybou a bohužel se projeví jako potrat či zamlklý potrat kdy už je žena bohužel „nastavena“ na těhotenství. Výsledek a řešení je stejně v obou případech stejné, nedá se tomu nijak zabránit, předejít. Je to jen o jediném, trpělivosti, týden počkat, pokud žena nemá žádné obtíže. Každé ženě trpělivě vysvětluji, vyplatí se opravdu počkat. Takto to jednoznačně chodí ve všech vyspělých západoevropských zemích, kde v naprosté většině případů žena přichází k lékaři až s určitým odstupem po předpokládém vynechání menses. Tam je to samozřejmě o něčem jiném, pěnězích, ženy jsou poučeny, že příliš brzký UZ nemůže zatím spolehlivě prokázat akci srdeční - nejdříve 7.týden (a tedy prokazatelně prosperující těhotenství) a tak je jejich lékař, pakliže přijdou příliš brzy - 5.týden - pozve na další kontrolu – která samozřejmě s sebou nese další náklady. Vím, je to o penězích, ale přijde mi to i logické, ještě jsme se bohužel stále nenaučili vnímat, že zdravotnictví „něco“ stojí. Pořád musím také opakovat, že těhotenství není nemoc, nemyslet automaticky na komplikace, myslet pozitivně.

 

Dr.Michal Koucký