Kapavka a syfilis na ústupu, AIDS roste

__ADV__Prázdniny s sebou přinesly další vlnu pohlavních nemocí.

Počet návštěvníků ve venerologických ordinacích každoročně stoupá v závěru letních měsíců.

Podobná situace podle veneroložky Martiny Kojanové z Dermatovenerologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy přichází také po Silvestru. Většinou prý lidé řeší následky bujarých alkoholových oslav.

"Více lidé přichází tradičně i před koncem roku, protože se drží hesla - do nového roku zdráv," říká Martina Kojanová.

"Celkové množství pohlavních chorob v Česku mírně stoupá, ne však nijak dramaticky," popisuje venerolog Roman Tryzna ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Muži přicházejí častěji

Podle odborníků se na celém světě vyskytuje zejména kapavka, syfilis, nemoc AIDS či chlamydie, mikroorganismy podobné baktériím, které způsobují záněty. V exotických zemích se podle lékařů mohou přidat i netypické kožní vyrážky.

Přestože tato onemocnění trápí muže a ženy přibližně ve stejné míře, na specializovaná pracoviště přichází častěji muži.

"Každá žena má totiž svého gynekologa," vysvětluje tento fakt Roman Tryzna. V případě podezření na nákazu virem HIV by lidé měli na test přijít nejdřív dva až tři měsíce po rizikovém sexuálním styku.

Bezprostředně po styku není možné virus v těle odhalit.

Kapavky a syfilidy je méně

Výskyt kapavky a syfilis v posledních dvou desetiletích ve světě poklesl vlivem změněného sexuálního chování v důsledku AIDS.

Vloni podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) lékaři celkem evidovali 523 případů syfilidy a 859 onemocnění kapavkou. V obou případech jde v porovnání s předchozím rokem o pokles přibližně o stovku nemocných.

Z hlediska pohlaví je syfilis rovnoměrně rozdělena. Nejčastěji postihuje muže a ženy ve věku mezi 25 a 29 lety. Ve starších věkových skupinách ale převládají spíše muži.

Více než 40 procent případů této infekce připadalo podle ÚZIS na cizince. Kapavka byla zjištěna více než dvakrát častěji u mužů než u žen. V jejím případě tvořili cizinci méně než 10 procent pacientů.

Pomůže jen opatrnost

Nakažených virem HIV rok od roku přibývá. Letos za prvních sedm měsíců lékaři evidovali 64 nových pacientů. Zhruba tolik případů zaznamenali za celý rok 2003.

"Do naší ambulance přicházejí pacienti nejčastěji s výtoky, etiologicky se nachází infekce, kvasinky a jiné. Také často přicházejí pacienti s urogenitálním oparem, infekcí papilomaviry, molusky, pedikulózou, scabies, syfilis a bohužel také HIV pozitivitou," říká Martina Kojanová.

 "Pacienti jsou komplexně vyšetřeni. Zjistíme příznaky jejich nemoci, jejich trvání a průběh, léčba, cestování, nedávný pohlavní styk a jeho způsoby, použití preventivních prostředků a určíme rizikové faktory HIV infekce. Provádíme kompletní odběr vzorků dle příznaků onemocnění," popisuje průběh vyšetření a léčbu Martina Kojanová.

Rizikovým faktorem pro nákazu pohlavní nemocí je podle Martiny Kojanové promiskuita, prostituce, nechráněný styk, zneužívání drog a alkoholu.

Ale také stále častější užívání hormonální antikoncepce, která nechrání před pohlavními nemocemi tak jako kondom.

 

zdroj: ZdaviWeb.cz