Když hlídá babička

Už v jednom článku na téma žena a kariéra jsem se zmiňovala o své sestřenici Pavle, kterou velice obdivuji. Podařilo se jí totiž skloubit roli maminky nejdříve s náročným studiem na právnické fakultě a později s náročnou prací. Zároveň je ovšem dokonalou maminkou téměř dvouleté Dominičky.


Chtěla jsem vám ji trochu přiblížit a zároveň z ní "vytáhnou", jak to všechno zvládají...


Prvně bych se chtěla zeptat, kolik bylo Domči, když jsi začala pracovat? Kolik jí bylo, když jsi dělala státnice na výšce?
Dominička se narodila na konci května roku 2002, kdy jsem studovala na vysoké škole čtvrtým rokem. Takže v období mých státnic měla Dominička rok a pár dnů. Po státnicích jsem si dala chvíli oddechu a věnovala se jenom Dominičce a rodině, ale uvědomovala jsem si, že to nebude na dlouho. Do práce jsem nastoupila, když měla Dominička rok a půl.

Proč jsi šla do práce tak "brzo" a ne třeba v Domčiných třech, čtyřech letech, po skončení rodičovské dovolené?
To je těžká otázka, na kterou se špatně odpovídá. Já jsem si vybrala pro studium obor, ve kterém (alespoň já to tak cítím) nemůžete zůstat doma. Já potřebuji pro svou práci odbornou praxi a tu bohužel doma nezískám. 

Co teď děláš? V kolik začínáš, končíš?
Pracuji ve státní instituci a jelikož máme pružnou pracovní dobu, tak si začátek a konec pracovního procesu určuji sama, což je výhoda.

Jak to máte zorganizované přes týden? Kdo Dominičku budí, chystá snídani a jak ten den pokračuje dál? Jak často u babičky zůstává přes noc?
Přes týden vstáváme všichni společně. Já s manželem o něco dříve, ať si stihneme všechno nachystat, a Dominičku budím až tak deset minut před odchodem. Dominička snídá až u babičky, kam ji vozí manžel.
Dopoledne si hrají, chodí na procházky, vaří. Pak poobědvají a jdou si lehnout. Jakmile se Dominička vzbudí, většinou již na ni čeká tatínek a odváží si ji domů.
Dominička zůstává u babičky na noc jenom ve výjimečných případech (stávalo se nám to většinou v zimě, když bylo nepříznivé počasí a hrozilo riziko, že nedojedou nebo pokud musíme být oba s manželem déle v práci).

Jak trávíte víkendy?
Na víkendy se vždycky strašně moc těším, protože se všichni sejdeme, jsme spolu, nikam nemusíme, dlouho vyspáváme a tak. Prostě o víkendech je u nás pohoda a my si ji užíváme. Chodíme na procházky (teď když už začíná být teplo, tak se chystáme objíždět všechny ZOO), jezdíme ke známým, příbuzným. Máme určitě stejný program jako jiné rodiny s malými dětmi.  

Jak se na to dívá tatínek? Nevadí mu, že nemá "ženu v domácnosti", ale pracující vytíženou manželku?
Manžel se k tomu staví velice rozumně. Věděl, do čeho jde. Bavili jsme se na toto téma ještě před narozením Dominičky. To víš, že by byl radši, kdybych byla s Dominičkou doma, ale stejně tak bych byla radši já, kdyby s ní byl doma on. Oba víme, že ani jedna z variant není možná a máme velké štěstí, že se můžeme spolehnout na naše příbuzné, kteří se Dominičce věnují. Tímto bych jim chtěla poděkovat.

 

Témata: