Kojení - nejlepší výživa dítěte

Kojení - nejlepší výživa dítěte - obrázek
Kojení - nejlepší výživa dítěte - obrázek

Současná věda považuje za nejlepší výživu mateřské mléko. Právo dítěte na kojení je zakotveno v Úmluvě o právech dítěte, která u nás vstoupila v platnost v roce 1991, sbírka zákonů č. 104/1991, článek 24. Kojení je také součástí našeho Národního programu podpory zdraví a součástí preventivních programů pro 21. století.

V České republice od roku 1992 působí Baby Friendly porodnice (Porodnice přátelská dětem), které zavedly „rooming-in“, kdy se děti bezprostředně po porodu dostanou do náruče matky, kdy otec může být přítomen při porodu, a kdy miminko může zůstat s matkou na pokoji. A kolik porodnic získalo ocenění BF a splňuje 10 kroků k úspěšnému kojení? Již v 56 porodnicích Vám položí miminko na břicho hned po narození. Prsní kontakt s miminkem v atmosféře pokoje a pohody je pro maminky nezapomenutelnou součástí porodu. Maminky, které využívají „rooming-in“ jsou jistější, snadněji se zbavují obav při kontaktu s miminkem. I novorozenci jsou zase pokojnější a odolnější vůči infekcím. A taky proto, že dostávají častěji mateřské mléko.

Příchod nového miminka je vzrušujícím a hektickým obdobím, kdy musíte udělat mnoho zásadních rozhodnutí. Kojení znamená pro vaše miminko nejlepší začátek života. Zajišťuje
důležité výživné a imunitní faktory stejně jako pocit blízkosti a pohody.

Co se děje při kojení?
Mateřské mléko se začne tvořit, jakmile děťátko začne sát z prsu. Proto je důležité přiložit je k prsu co nejdříve po porodu a začít s kojením. V prvních několika dnech se tvoří mlezivo – hustá nažloutlá tekutina. Je velmi zdravé a nepostradatelné. Chrání miminko proti infekcím. V prvních dnech nejlépe přikládejte miminko k prsům co nejčastěji. Čím častěji budete kojit, tím rychleji se vytvoří mléko. Toto obvykle probíhá během prvních tří dnů.
V dalších dnech budete kojit podle potřeby dítěte. Mléko může začít prosakovat, při kojení můžete pociťovat slabé stahy v děloze.

A jak ustálit fáze kojení?
Pokud je to možné, získejte partnera, maminku nebo přítelkyni, aby vám pomohli s nákupy a domácími pracemi v prvních několika týdnech, dokud se kojení nestabilizuje.
Vyberte si své oblíbené místo – křeslo, gauč, postel nebo kdekoliv, kde se cítíte co nejvíc pohodlně. Jestli vám to pomůže odpočívat, ztlumte světlo, pusťte si tichou uklidňující hudbu a hlavně předejděte rušivým momentům jako je třeba zvonící telefon.
Abyste omezila přerušování kojení, připravte si na dosah následující potřeby: plenku pro miminko na odříhnutí, teplé obklady, které pomohou, aby mléko teklo co nejlépe, něco k jídlu a pití, pár polštářů na oporu zad a rukou, může vám pomoci i „kojící polštář“a stoličku pod nohy. Kojící ženy mohou pociťovat častěji žízeň. Voda je nejlepší tekutina pro vaše miminko. Vodu však obsahuje také i polévka, ovoce, zelenina nebo džusy.
Vyvarujte se kouření a drog, zkuste eliminovat přísun alkoholu a kofeinu. Pokud máte nějaké pochybnosti, kontaktujte svého lékaře, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.
Délka i frekvence kojení se mohou lišit. Nejlépe je kojit podle potřeby dítěte. Kojení může trvat pět ale i čtyřicet minut, vyžaduje tedy od maminky velkou trpělivost. Užívejte si tyto chvíle kontaktu s vašim miminkem. Prožíváte jedinečné okamžiky, kdy se můžete vzájemně těšit ze své přítomnosti. Mluvení na miminko, zpívání, jemné doteky a hlazení jsou překrásné způsoby, jak ukázat miminku, jak moc je milujete..

Mít dítě je nejkrásnější změna, jakou kdy v životě zažijete. Od příbuzných a přátel dostanete mnoho dobře míněných rad, které si někdy navzájem odporují. Důvěřujte především sama sobě a v případě nutnosti se spojte se svojí zdravotní sestrou nebo lékařem.

 

Eva Čejková