MOTHERCARE

TRÉNOVÁNÍ CHOZENÍ NA TOALETU

Určitě už vás jako rodiče napadla otázka, kdy začít s trénováním samostatného chození na toaletu. V tomto ohledu je velmi široké věkové spektrum, kdy již dítě nebude potřebovat plenku, a opravdu nezáleží na tom, aby se bez ní obešlo ještě před třetím rokem života. Záleží pouze na vás a na vašem dítěti, kdy začnete. Vlastní přechod od plenek může být pro dítě dokonce i traumatický, snažte se nebýt netrpěliví. Dnes je dokázáno, že děti nejsou schopny kontrolovat vyměšování před obdobím od jednoho a půl roku až do dvou let. Neurologicky není možné, aby dítě chápalo souvislost mezi plným močovým měchýřem a chozením na záchod před dvěma roky života, ale je možné naučit reflexní chování posazováním dítěte na nočník.

Kdy tedy začít? Můžete vysledovat některé náznaky, které vám napoví, že je vaše dítě již připraveno začít chodit na nočník. Začne projevovat zájem o to, jak vy chodíte na toaletu a naznačuje, že chápe, o co jde, a ukazuje na svou plenku. Dítě si začne samo plenku svlékat. Po odpoledním spánku má dítě plenku suchou. Dítě začne projevovat zájem o sedání si na nočník a používá ho správným způsobem.

Jakmile dítě dosáhne tohoto stupně, můžete ho během jeho odpoledního odpočinku nechat bez plenky (je však vhodné použít nepropustné prostěradlo). Také klidná odpoledne, kdy nemáte příliš práce, jsou vhodná pro pokus dítěti plenku sundat. Během prvních dnů nebo týdnů se bude stávat, že vaše dítě potkají drobné „nehody“. Na dítě se nezlobte, odveďte ho k nočníku a na chvíli ho na něj posaďte, aby si dítě mohlo uvědomit souvislost. Někdy se stane, že začnete příliš brzy a „nehody“ vás budou neustále pronásledovat. V tom případě si nechte několik týdnů pauzu a pak zkuste začít znovu.

Většina dětí je schopna kontrolovat svůj konečník před močovým měchýřem. Takže vnitřní pohyby v určitou denní dobu děti vyprovokuje k hlasovým a mimickým projevům naznačujících, co se stane, a před vyprazdňováním si začnou sedat na nočník. Kontrola nad močovým měchýřem je mnohem více problematická a ještě čtyřleté děti bez plenek mají stále náhodné nehody, obzvláště pokud se pro něco nadchly a nechtějí odejít. Jakmile začnete s trénováním bez plenky, raději s sebou berte náhradní pár kalhot. Tyto problémy se mohou objevit i u dětí, které již nenosí plenku několik měsíců. Stává se to zvláště po nějakém traumatickém zážitku (např. narození mladšího sourozence nebo pobyt v nemocnici). V tomto případě je důležité se k plenkám nevracet, ale trpělivě vyměňovat kalhoty a odměňovat za úspěchy.

Další překážkou je období noci. Není nezvyklé pro děti mít trénovací kalhotky ještě před pátými narozeninami. Spousta rodičů začíná tím, že vezmou dítě na toaletu těsně před uložením do postele. Není ale dobré praktikovat to příliš dlouho, protože by se pak dítě nemuselo naučit vylézt z postele a udělat to samo. Jakmile se zdá, že dítě zvládlo tento úkon a jde na toaletu hned, jak se probudí a vyleze z postele, a nečeká na to, až mu to připomenete, můžete zanechat nočních pochůzek a kontrol.

Kromě bavlněných mušelínových a froté plen u nás lze zakoupit jak neprotékající kalhotky na pleny, tak trénovací kalhotky na noc, které jsou opatřeny voděodolnou vrstvou, vevnitř je froté tkanina a elastické měkké zakončení nedráždí nohy ani pas. Velmi oblíbené je plavání pro malé děti, za tímto účelem firma Mothercare vyvinula speciální plavky do bazénu, které nepropustí ven nečistoty a používají se bez plenek. Distribuujeme také velmi užitečné koše na jednorázové pleny Tommee Tippee. Do těchto košů se vkládají speciální kazety, do kterých je srolován rukáv z umělé hmoty. Plenka se do něj vloží a po otočení víka, se plenka s veškerým zápachem a nečistotami neprodyšně uzamkne v koši. Mothercare vyrábí také svoje řady nočníků, křesílek s nočníky a redukcí na toaletu, které se vkládají pod prkénko. Pokud často cestujete, můžete si pořídit cestovní skládací nočník a jednorázové vložky do tohoto nočníku.

Věříme, že vám s vaším výběrem můžeme pomoci. Těšíme se na vaši návštěvu! A pokud máte nějaké přání ohledně našich článků, například o tom, o čem byste chtěli číst, nebo nějaký dotaz, napište nám na naši adresu [email protected] nebo do naší poradny.

Obchody Mothercare:

Pasáž Myslbek, Na Příkopě 19/21, 110 00 Praha 1, tel.: +420 222 240 008

OC Chodov, Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4, tel.: +420 272 075 240

OC Letňany, Veselská 663, 190 00 Praha 9, tel.: +420 286 583 563

Aupark, Einsteinova 18, 851 01 Bratislava, tel.: +421 263 451 911