Otěhotnění - dotaz z PORADNY

Otázka:

Hezký den, vážený pane doktore. Jsem zatím ve fázi, kdy se o miminko pokouším a proto se zajímám o vše kolem "těhotnění" a pročítám různé poradny, včetně té Vaší, která je skvělá. Chtěla jsem se zeptat, dočetla jsem se ve Vaší odpovědi, že spermie si po ejakulaci v těle ženy podrží schopnost oplodnit vajíčko 24-48 hodin. V řadě publikací se ale dočítám, že spermie žijí 3-5, ba dokonce i 7 dnů. Zajímalo by mne, jak to tedy je:)). Ta životaschopnost spermií byla nějak "vědecky" pozorována? Děkuji Vám za vysvětlení. Myslím si, že správné načasování styku má pro otěhotnění velký význam. Díky :)

Odpověď:

Dobrý den, tak bylo psáno a popsáno leccos, ale v naprosté většině případů vydrží spermie v pochvě 48 hod. - to proto, že je tam pro ně nepřátelské kyselé prostředí. Ony rádi zmizí do kanálu děl. hrdla a pak do vejcovodu, aby potkaly vajíčko . Jenže tam už moc nevydrží. Jestli se mají někde zdržet, tak v pochvě a tam jak píši, to pro ně není moc příznivé. Paradoxně, výjimečně se tam mohou zdržet u žen, které mají poruchu poš. prostředí - infekční výtok, ten totiž mění prostředí na zásadité a spermiím příznivé... Načasování styku je jedna věc, ale druhá věc je "psychika". Ta bohužel dělá moc, i když jasná souvislost mezi psychikou a neplodností stále není známa. Jedna věc je jistá, WHO definuje neplodnost ženy jako "neschopnost dosáhnout těhotenství po cíleném snažení se otěhotnět po dobu jednoho roku, s minimálním počtem pohlavních styků 2-3 týdně".

Je jasné, když toto žena nedodržuje, v podstatě nemůže splnit kritéria neplodnosti, jak docela často zjišťujeme, spoustu "neplodných" žen se snaží tzv. časovat styk - prostě dělat z toho vědu - směřovat ho do období ovulace. Neúspěch následuje stres, snaha ještě více odhalit podstatu neúspěchu, shánění informací, stresování partnera atd...okruh se pak uzavře. Nechci problém zlehčovat, jen tím chci říci, že pokud je žena zdravá a dosud s partnerem rodinu neplánovala, je mnohem zdravější jen např. vysadit antikoncepci a nepřemýšlet...

 

MUDr. Michal Koucký