Počet alergiků se za 30let zdvojnásobil

V České republice významně přibylo lidí, kteří trpí různými alergiemi. Jejich léčba je už mnohem komplexnější než dřív, ale i dražší. Od ledna však pojišťovny přestaly hradit vakcínu proti bodnutí hmyzem, na které organismus reaguje šokem.

"Ve srovnání s obdobím před dvaceti až třiceti lety se počty lidí postižených alergickými onemocněními zvedly zhruba o 100 %," řekl Právu ve středu docent Vít Petrů, vedoucí lékař Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

Uvedl, že v současné době je 35 % populace tzv. atopiků, tzn., že mají zvýšené hladiny alergických protilátek, ale nemusí mít projevy alergie. 25 % je už ale alergiků, kteří zjevné projevy alergie mají, 8 % astmatiků, 12 % lidí trpí alergickou rýmou a 10 % různým ekzémem.

"Když se čísla sečtou, dala by dohromady téměř celou populaci. Ve skutečnosti ale mnozí lidé trpí například jak alergickou rýmu, tak ekzémem atd.," řekl docent Vít. Jestliže jeden z rodičů je alergik, pak jejich dítě má ze 40 % naději, že alergikem bude také. Jsou-li oba rodiče alergici, pak toto číslo stoupá na 70 %.



Léčba se musí zahájit včas a přesně zjistit, na co je třeba už i dítě alergické. Mohou to být pyly, roztoči, zvířata, ale i potraviny a z nich zejména ryby, ořechy, ale také jižní ovoce jako je kiwi, mango atd. Někteří lidé jsou alergičtí na bodnutí hmyzem, další na léky a roste počet těch, kteří trpí alergií na latex.

Léčba je z velké části hrazena pojišťovnou. Začátkem letošního roku se ale zhoršila dostupnost léčby vakcínami proti hmyzu u alergiků, kteří reagují na hmyzí bodnutí šokem, což může skončit v krajním případě i smrtí .



"U této vakcíny byl vysoký doplatek a revizní lékaři pojišťoven povolovali plnou úhradu. Teď to odmítají s odvoláním na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Pacient si vakcínu musí hradit v plné výši. Je to asi tři až pět tisíc korun ročně. Na to mnozí lidé nemají peníze a od léčby ustupují, což je může ohrozit," uvedl docent Petrů.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová o tom s pojišťovnami jedná. Domnívá, že výrok Nejvyššího soudu se týká pouze léčby, ne léků. Pojišťovny si ale myslí, že se týká i léků. Emmerová chce vrátit starou praxi, kdy revizní lékař lék povolil a pacient nedoplácel nic.

 

zdroj: Novinky.cz