Pravidla správného přebalování

Jak často miminko přebalovat? Vždy, když má plenku špinavou nebo mokrou. Děťátko se v zašpiněné plence cítí nepohodlně, a proto začne plakat. Tehdy je zpravidla čas na přebalení.

V prvních dnech a týdnech života, kdy je děťátko ještě velmi malé a má zvýšenou citlivost pokožky, měňte plenku alespoň desetkrát za den.
Dnes jsou na trhu speciální plenky pro novorozence označované „Newborn“, které zajistí miminku tu nejlepší péči.

Pravidelnou výměnou plenky vždy po jídle, po probuzení a před spaním, zmenšíte riziko vzniku opruzenin.
Máte-li pocit, že vám výměna plenek zabírá spoustu času, nezoufejte. Během několika měsíců zjistíte, že frekvence bude stále klesat a vaše zručnost se bude více zdokonalovat.

Na co při přebalování nezapomenout?
Děťátko sebou při výměně plenky hází, šermuje okolo sebe rukama i nohama, a vy nevíte, co chytat dřív? Samozřejmě v první řadě jeho. Ale co pak – pudr, plenku, olejíček nebo snad čisté oblečky? Musíte být prostě ve střehu.

Plenkové kalhotky vám život v mnohém usnadní.
Při výběru musíte brát v úvahu hmotnost a stáří dítěte. Kvalitní jednorázová plena by měla vašemu děťátku zaručit maximální sucho, měkkost a pohodlí tak, aby se cítilo jako v bavlnce.

Pro suchost plenky je důležité absorpční jádro, které by mělo být schopno pojmout co největší množství tekutiny. Například plenky Huggies dokáží přeměnit tekutinu v gelové kuličky, které se rovnoměrně rozkutálí uvnitř celé plenky. Pokožka vašeho drobečka tak zůstane déle suchá.
Přebalování se jistě brzy naučíte hravě zvládat.

Na co byste však neměla zapomenout:

Jak funguje papírová plena?
Papírové plenky jsou uzpůsobeny tak, aby maximálně absorbovaly vlhkost, kterou doslova uzamknou v plence, aby nemohla zpátky na povrch k dětské pokožce. Zadeček je držen v suchu a chráněn před onemocněním dětské pokožky, opruzeninám a infekcím, které by mohly vzniknout ve vlhkém a teplém prostředí.
Jednorázové plenky nabízejí nejrůznější výhody. Zejména vám ušetří spoustu času, který můžete věnovat vašemu děťátku. Dalším plus je výrazné snížení počtu dní s výskytem opruzenin, delší období bez výskytu opruzenin, rychlejší hojení v případě vzniku opruzeniny, menší pravděpodobnost výskytu jiných dermatologických onemocnění, sušší pokožka díky zvýšené absorbci pleny, nižší vlhkost a teplota ve znečištěné pleně.

Správný výběr plenky?
Děťátko je vůbec nejspokojenější bez plenky. A proto by správná plenka měla poskytovat maximální volnost pohybu a pohodlí.
Výběr nejvhodnější plenky samozřejmě záleží na několika faktorech.

Nejdůležitějším kritériem je stáří a váha dítěte.
Výrobkové řady plenek pro nejmenší ve věku od 0 do 3 měsíců (většinou velikost Newborn a S – Mini).
Pro maminku je přirozenou prioritou zabezpečení ochrany a pohodlí jejího děťátka. V prvním období života se miminka ještě nepřetáčejí ani nelezou, proto jejich plenka musí zajistit především měkkost, ochranu a pohodlí. Tyto plenky by měly zabezpečovat maximální měkkost vnější a vnitřní vrstvy a ochranu proti prosakování. Plenky pro nejmenší by měly obsahovat speciální ošetřující vrstvu, která zaručuje měkkost při dotyku z dětskou pokožkou.

Plenky pro starší děti od 4 měsíců, ve velikosti S/M až XL by měly být vytvořeny tak, aby miminko mohlo na plenky úplně zapomenout a soustředit se jen na své ”badatelské a dobyvatelské zájmy”.
Od čtyř měsíců miminko objevuje okolní svět. Přetáčí se ze strany na stranu, sedí již samo bez pomoci a začíná lézt či dokonce chodit. Plenka musí zabezpečit pohodlí a maximální savost, aby zajistila suchý zadeček při namáhavých činnostech. Posílená absorpční vrstva zabraňuje prosáknutí vlhkosti na pokožku a zadeček tak zůstává stále v suchu. Plenky s kvalitní absorpční vrstvou vydrží suché celou noc, což zabezpečí klidný spánek děťátka a vy si tak dobře odpočinete. Plenka by měla být vyrobena z měkkého a prodyšného materiálu, který zabrání podráždění pokožky.

Ve správné orientaci mezi regály plnými plenek vám mohou pomoci barevná rozlišení jednotlivých druhů.
Některé firmy mají plenky současně označeny velikostmi: např. S, M, L a XL.
V orientaci pomůže i fotografie miminka na obalu v poloze odpovídající vývojové fázi dítěte. Dalším důležitým kritériem při výběru jednorázové plenky jsou suché zipy, které spolehlivě zajišťují pohodlí i v případě, že je děťátko velmi čilé. Současně vám správné zipy ušetří a urychlí práci při přebalování miminka. Zipy by měly lepit i v případě, že se při přebalování umažou od krému.

Dobrá plenka je zkrátka výsledkem ideálního spojení vědeckého výzkumu, intuitivního přístupu k potřebám dětí a znalosti jejich přirozeného vývoje.

Jak je to s jednorázovými plenkami a vývojem kyčlí?
Lékaři se shodují na tom, že používání jednorázových plenek správnému vývoji dětských kyčlí nevadí.
Není však jednoduché zbořit všechny mýty a předsudky.

Vrozené vykloubení kyčlí je vada, která je přítomna již v okamžiku narození, ale pro dítě se stává problémem až později, kdy jeho odstranění, pokud není včas rozpoznáno, je velmi problematické.
Je to vrozená vada, která je spolu se špatným postavením nohy v kotníku, častým problémem pohybového aparátu dítěte. Její výskyt v Evropě i ve světě je značně rozdílný, a to nejen podle rasových kritérií, ale i geografických a místních.

Každý novorozenec je vždy ještě v porodnici vyšetřen specialistou - ortopedem, který hodnotí postavení stehenní kosti v kyčelním kloubu a utváření jamky kyčelního kloubu, a to i prostřednictvím ultrazvukového vyšetření. Dítě pak kontroluje ještě nejméně dvakrát, mezi třemi a šesti týdny a ve třech měsících. Pokud má podezření na vadu, doporučí matce jiný způsob balení dítěte, který se nazývá „širší balení“, nebo další ze způsobů konzervativního léčení, kterým se v daném případě zajistí optimální postavení nožiček.

Protože pravděpodobnost výskytu vrozeného vykloubení kyčlí u dětí, kdy jeden nebo oba rodiče byli postiženi touto vadou, je velká, jsou novorozenci z těchto rodin sledováni obzvlášť důkladně, aby mohla být vada podchycena co nejdříve.
Včas zjištěná a správně léčená vada se vyléčí úplně a bez následků. Oproti jižním zemím, patří střední Evropa k oblastem s vyšším výskytem vykloubení kyčlí novorozenců. To je i jedním z hlavních důvodů větších obav českých maminek o vývoj nožiček svého děťátka.

Pro miminko je důležité, aby při přebalování plenky zůstaly jeho nožičky v přirozené poloze se správným ohnutím v kyčli i v kolínku, a byla tak zachována úplná volnost pohybu. Používáním jednorázových plenek tuto podmínku určitě zajistíte.
I když se to zdá samozřejmé, nezapomeňte, aby byla zvolena plenka odpovídající stáří a velikosti dítěte.    

     

Odborný článek