První porod on-line v mediích

První porod on-line v mediích - obrázek
První porod on-line v mediích - obrázek

První on-line porod, který se v České republice uskutečnil 22.12. 2004 zvedl vlnu mediálního ohlasu. Vybíráme pohled komentátora z nepovolanějších – Ondřeje Neffa, jednoho z „otců“ českého internetu a dále příspěvek z Lidových novin, které se problematice široce věnovaly.

 

Porod přes internet

V těsně předvánočním čase došlo k události u nás přelomové. Pražská Zemská porodnice „U svatého Apolináře“ umožnila, aby otec na internetu mohl sledovat porod svého dítěte. Porodník doktor Antonín Pařízek mu to umožnil, protože fyzicky se otec porodu účastnit nemohl z důvodů praktických, především zdravotních. Porod nebyl nijak roztrouben do světa pro potěchu čumilů, byla to skutečně jen exkluzivní virtuální přítomnost otce, spojení rodiny ve chvíli, kdy rodina má nejvíc držet při sobě. Bylo to poprvé, kdy se u nás něco takového stalo. Jak na to reagovat? Vidí pan Povondra zase nějakého mloka ve Vltavě? Budou rodiny sdílet svoje významné okamžiky přes internet? Nepatřilo tradiční čekání "jak" to dopadne" k poezii otcovství? Tohle je dnes úplně pryč, a není ani třeba internetových přenosů. První fotografie potomka dnes rodiče mají dávno před porodem, díky technologii snímání obrazu ultrazvukem, nitroděložně.

Ondřej Neff  z článku  Vánoce pana Povondry
Neviditelný pes  (25.12. 2004)
 

V Česku přenášeli první on-line porod

První audiovizuální internetový přenos porodu v Česku uskutečnili včera lékaři v pražské zemské porodnici U Apolináře. Zážitek z narození dítěte zprostředkovali otci, který se z rodinných důvodů nemohl porodu přímo zúčastnit.

"Podle našich informací je to vůbec první on-line internetový přenos porodu v republice," konstatoval porodník Antonín Pařízek. Celý porod trval zhruba pět hodin. Závěrečné tři hodiny sledoval otec dítěte doma na Moravě u svého počítače. Krátce před půl pátou odpoledne mohl v přímém přenosu přivítat na světě dceru Annu.

"Bylo to dojemné, úžasné. Asi v jednu hodinu mi volala manželka, že už to začíná. Seděl jsem pak u monitoru celou dobu. Zpočátku to bylo hodně nezvyklé, připadal jsem si jako u zrcadla. Ale pak vás to vtáhne do děje, i když jste tak daleko," svěřil se šťastný tatínek, který z obavy před přílišnou publicitou nechce být jmenován.

Internetový přenos měl být původně ještě o něco exotičtější a náročnější. Aniččin otec totiž pracuje jako pilot aerolinií a v době, kdy jeho žena očekávala porod, měl být služebně v jihovýchodní Asii. Proto se domluvil s porodníky na experimentálním vysílání, které by mohl tisíce kilometrů daleko sledovat na svém notebooku. Z cesty ale nakonec sešlo. Kvůli onemocnění druhého potomka musel zůstat doma. Kromě zážitku osobní přítomnosti přímo v porodnici o nic nepřišel. Internetový přenos totiž kromě obrazu nabízel i zvuk. "Obrázky chodily asi s tří, čtyřvteřinovým zpožděním ve výborné kvalitě," pochvaloval si otec.

Přenos byl ryze soukromý
K on-line přenosu měl přístup pouze on. "Celé vysílání bylo velice pečlivě technicky zabezpečeno. Že se mohl připojit pouze otec, jsme ošetřili hned několika hesly," podotkl porodník Antonín Pařízek. "Kamera byla umístěna tak, že vylučovala možnost záběrů na nějaké intimní partie rodičky. A předem jsme si samozřejmě zajistili i její písemný souhlas s celou akcí," doplnil Pařízek. S internetovým vysíláním souhlasilo i vedení Všeobecné fakultní nemocnice, kam porodnice U Apolináře spadá.

Za zprostředkování narození dítěte po internetové síti nemusela rodina Aničky nic platit. "Zatím jsme to umožnili zdarma, protože jsme si chtěli vyzkoušet, jestli to vůbec bude fungovat," konstatoval Pařízek. Porod i on-line přenos podle něj proběhly absolutně hladce. Holčička vážila necelé tři kilogramy a měří 49 centimetrů.

Kameru a další potřebnou výbavu prý zakoupil sám Pařízek. Náklady na vybavení porodního sálu audiovizuální technikou prý vyšly na zhruba 15 000 korun.

 

Službu nabídnou i dalším
Aniččin otec zřejmě bude mít v budoucnu následovníky. Po úspěšné premiéře totiž zaměstnanci kliniky plánují nabídnout možnost internetového přenosu porodu jako nadstandardní službu i dalším rodičům. "Rodinných příslušníků, kteří by byli rádi u porodu, ale z nejrůznějších důvodů nemohou, je jistě hodně," usoudil Pařízek. Přítomnost kamery porodníkům práci nijak nekomplikuje. "Všem to mohu na sto procent doporučit. Byl to zážitek," potvrdil otec Aničky.

Gynekologicko-porodnická klinika U Apolináře je vyhlášeným pracovištěm s vysokým odborným renomé. Je pražským a středočeským regionálním centrem pro riziková těhotenství a předčasně narozené děti nebo děti s extrémně nízkou porodní hmotností. Ročně tu lékaři ošetří více než 11 000 pacientů a provedou více než 3600 porodů.

Američané viděli porod i v televizi Přímé přenosy porodů nejsou obvyklé ani ve světě. Podle ČTK se podobný projekt uskutečnil například v létě 1998 v USA. Sledovat narození dítěte čtyřicetileté Elizabeth ale tehdy mohli všichni návštěvníci zvláštní internetové stránky a v rámci reality show také diváci jedné z amerických televizí. Vysílání tenkrát vzbudilo veliký zájem. V televizi ho sledovalo více než sedm milionů diváků a internetovou stránku počet přístupů zahltil natolik, že se na všechny zájemce ani nedostalo.

Petr Kučera

Lidové noviny (23.12.2004)

Česka premiéra on-line porodu přes internet

České noviny (22.12.2004)