Trombofilie a epidurál - dotaz z PORADNY

Otázka:

Pane doktore, přibližně za 14 dní budu rodit a ráda bych se zeptala na dvě otázky:

1. Je rozměr pánve 18cm bezpečný pro normální porod? Bohužel nevím odhadovanou váhu miminka, neboť poslední UTZ byl v 30 týdnu.

2. Na tuto otázku jsem se Vás již jednou ptala, ale chtěla bych si to ještě upřesnit. Mám trombofilii (mutace FII protrombin, MTHFR 677). Jeden kolega z poradny od Apolináře mi epidurál dovolil, jiná kolegyně tvrdí, že ho mít nesmím. Profesor Kvasnička z trombocentra mi rovněž doporučil porod bez epidurálu. Vůbec tedy nevím jak se zachovat. Ráda bych ho měla, ale nevím, co z toho vyplývá za rizika a proč se názory lékařů tak různí. Od 35. týdne užívám jako profylaxi Clexane 0,4.

Děkuji a mějte se krásně

 

 

 

Odpověď:

Dobrý den, tak víte dobře, že pracuji u Apolináře, tedy moje názory se příliš od kolegů neliší. Předozadní rozměr pánve 18 cm je normální (norma 18-20), předpokládám, že to je rozměr z poč. gravidity, na konci se tato hodnota ještě minim. o 2 cm navýší vlivem hormonů gestagenů, které rozvolňují pánevní spoje - takže apriori nevidím problém. Pánev by se měla - rutinní postup - přeměřit při přijetí na porodní sál. Nepíšete však, kolik měříte - důležité. Výška pod cca 155 cm je riziková stran porodu větších (cca nad 3500 g) miminek, ale to by vám již kolega v poradně něco řekl.

Stran epidurálu: v tomto jsme závislí na vyjádření hematologa a na laboratorních výsledcích.  Nepíšete, jaké dávky léku máte - 1x či 2x denně = velmi důležité. Epidurál ve vašem případě obecně nasadit lze, ale musí uplynout alespoň 10 hodin od aplikace od poslední injekce Clexane, což může být problém - trefit se porodem a otevřením porodních cest (aspoň 4-5 cm ) do tohoto intervalu - tak se věci mají, proto rozpor v odpovědích kolegů. Podmínkou je ale normální počet krevních destiček a normální parametry srážení krve. Cíleně se zeptejte znovu na vyjádření, uveďte, že máte tyto informace. Kolegové sice ví, že odpovídám, ale nerad bych jim dělal rozbroje. Jinak, důležité je, jestli není jiná odchylka v laboratoři, záleží totiž na parametrech srážlivosti ( tzv. "velké" koagulační vyšetření ), musí být zcela v normě, pak lze epid. podat, ale znovu zdůrazňuji, musí uplynout onen 10-ti hodinový interval. Jestliže by se aplikoval dříve, je zde určité riziko, že "ředění" krve, které Clexane má působit v rámci vaší ochrany před žilní trombosou, by zde mohlo být na "závadu" - mohlo by při špatně načasované aplikaci epidurálu dojít ke krvácení do oblasti míchy a to je jak jistě uznáte riziko zbytečné...Po uplynutí "ochranného" 10-ti hodinového intervalu již můžeme bezpečně epidurál aplikovat. Ale protože záleži i na dávce - jestli jedna nebo dvě denně (á 12 hodin), jsme v tomto doslova závislí na hematologovi - prof.Kvasnička z ÚHKT - a ten víceméně určuje "pravidla" - v rámci zajištění vaší bezpečnosti. Zjednodušeně - máte-li Clexane 1x denně - teoreticky by jste mohla epidurál mít, máte-li ho dvakrát denně, téměř jistě to znamená, že by jste při jeho aplikaci mohla být vystavena výše uvedenému riziku krvácení do míchy. Vy máte ale Clexane 0,4 2x denně, nemýlímse? - kombinace dvou poruch to předznamenává...

 

Případné dotazy směřujte prosím přímo do  Poradny. Děkujeme.



 

MUDr. Michal Koucký