Umělé oplodnění

Oplodnění vajíčka a těhotenství, k jehož realizaci byla část úkonů provedena nebo nahrazena lékařským zásahem, je označováno jako asistované.

Lékařských úkonů k tomu je několik: umělé oplodnění, mimotělní oplodnění s embryotransferem, transfer gamet do vejcovodů a tzv. embryotransplantace.

Umělé oplodnění – inseminace

Umělé oplodnění je vpravení spermií do děložního hrdla nebo do děložní dutiny speciální stříkačkou s nástavcem. Poněvadž je vstřikováno jen malé množství ejakulátu (0,2 ml), může se jeho zbytek v plastikovém kloboučku nasadit na čípek. Používá se spermií manžela (partnera), je-li tento neplodný, jsou instilovány spermie dárce.

Výkon se provádí v ovulačním termínu zjišťovaném měřením bazálních teplot a vyšetřováním cytogramů z poševní sliznice a hlenu z kanálu děložního hrdla.

Oplodnění spermiemi manžela (partnera) je prováděno pro poruchy u ženy: vaginismus (křeče svalů pánevního dna znemožňující soulož), zúžení (stenóza) děložního hrdla, protilátky proti manželovým spermiím v hlenu děložního hrdla.
Při nízkém počtu spermií v manželově ejakulátu je možné ejakulát opatrně odstředit. Výkon inseminace je obvykle třeba několikrát opakovat, zřídka je úspěšná hned poprvé.

Udává se, že po šesti inseminacích otěhotní třetina léčených. Proti oplodnění spermiemi manžela nejsou námitky ani etické, zdravotní či právní.

Oplodnění spermiemi dárce je spojeno s celou řadou problémů etických, právních a zdravotních, především pro možnost přenosu infekčních chorob, zejména pohlavních, včetně nákazy HIV.

Současná právní úprava předpokládá, že oplodnění se děje zmrazeným ejakulátem uchovávaným 6 měsíců od dárce vyšetřeného nejen před odběrem, ale i za 6 měsíců po něm na HIV-protilátky.

O dárci semene získá žena jen některé informace – např. o barvě očí, vlasů, krevní skupině apod. Nikdy se však nedozví jeho jméno.

Obavy z použití zmrazených spermií nejsou opodstatněné. Je sice pravda, že asi 50 % spermií zanikne při zmrazování a tání. Tento pokles počtu spermií je částečně kompenzován tím, že přežívají právě zdravé a silné spermie. Oplodnění spermiemi dárce probíhá za stejných podmínek jako umělé oplodnění spermiemi manžela.  

      

Odborný článek