Vývoj plodu do 20. týdne

Je až neuvěřitelné, jak se během devíti měsíců (či deseti lunárních) vaše miminko vyvine. Na počátku je vajíčko. Ve chvíli, kdy do něj vnikne mužská spermie, splyne s vajíčkem a vytvoří jedinou buňku. Téměř ihned dochází k jejímu dělení a jak buňka postupuje vejcovodem, vzniká stále větší počet dceřiných buněk.

Koncem třetího týdne po oplodnění se vajíčko začne zahnízďovat v děložní výstelce. Houbovité řasy vnějších buněk se začnou zabořovat do výstelky a napojují se na matčiny cévy. Z některých se vyvine pupeční šňůra, placenta a blány, chránící plod. Vnitřní buňky se rozdělí na tři vrstvy, ze kterých pak vzniknou různé části těla.

Na konci osmého týdne jsou již vyvinuty všechny vnitřní orgány, i když zatím v jednoduché formě. Dá se rozeznat obličej a tvoří se vnitřní části uší. Prstíky na rukou a nohou jsou již dobře zřetelné, paže a nohy se prodloužily a lze rozeznat ramena, lokty, hýždě a kolena. Dítě je značně pohyblivé, ale matka jeho pohyby zatím nevnímá.

Na konci dvanáctého týdne již děťátku funguje většina vnitřních orgánů, očička má zavřená a přikrytá víčky, jsou vyvinuty ušní lalůčky a na prstíkách rostou miniaturní nehtíky. Také se vyvíjejí svaly a dítě se díky tomu stále více pohybuje, dokáže i používat mimiku obličeje, špulí pusinku, mračí se, otvírá a zavírá ústa a umí sát a polykat tekutinu, která je obklopuje. Umí již i močit.

Na konci 16. týdne mu rostou řasy a obočí a celé tělíčko je pokryto drobným chmýřím. Kůže miminka je tenká a průhledná. Na končetinách se vytvořily klouby a začínají se vyvíjet pevné kosti. V tomto období jsou již rozeznatelné pohlavní orgány, i když ultrazvukem je nelze vždy přesně zjistit. Hrudníček dělá dýchací pohyby, miminko si dokáže sát paleček a velmi živě se pohybuje. Srdíčko mu bije dvakrát rychleji než srdce matky.

Na konci dvacátého týdne již pravděpodobně každá maminka ucítila první pohyby svého děťátka. Zpočátku to bývá jakési měkké chvění, nebo pohyb miminka připomíná dotek motýlích křídel v dlani. Na hlavičce se objevují vlásky a vyvíjí se chrup. Také se na těle děťátka tvoří tzv. mázek, který chrání pokožku. V tomto období se již na plod přenáší krví matky ochranné látky, které zvyšují odolnost novorozence vůči chorobám v prvních týdnech života.

Zdroj: Velká kniha o matce a dítěti

Autor: Elizabeth Fenwicková